Deel dit bericht

Shimano I-Spec A, B en II uitgelegd

Shimano gebruikt al een aantal jaar de term I-spec wat staat voor de integratie van de shifters met de remmen. Dit ruimt je stuur mooi op en zorgt voor een goede ergonomie. Aangezien Shimano nu de derde generatie op de markt brengt binnen vijf jaar, ontstaat er veel onduidelijkheid wat er met elkaar te combineren is.

I-spec A

via Bikeradar.com
– via: Bikeradar.com (David Rome / Immediate Media)

De eerste versie kreeg de naam I-spec, maar nu staat deze beter bekend als I-spec A. Hij kwam op de markt met de BR-M985 XTR in 2011. Het was Shimano’s antwoordt op de MatchMaker van Sram. Een systeem om het stuur op te ruimen en de combinatie rem-shifter lichter te maken. Je gebruikte nog maar één klem per kant. De Shimano I-spec A shifter is makkelijk te identificeren omdat er een haakje aan de shifter zit. De Shimano I-spec A remmen zijn te gebruiken met de nieuwere I-spec B shifters door het gebruik van de bijgeleverde adapter. De I-spec A shifters zijn alleen te gebruiken met de I-spec A remmen. De instelmogelijkheden met de Shimano I-spec A zijn beperkt. Je kan de afstand tussen de klem en de shifter over de transversale as aanpassen.

I-spec B

– via: Bikeradar.com (David Rome / Immediate Media)

 

– via: Bikeradar.com (David Rome / Immediate Media)

Een jaar later werd de I-spec B al geïntroduceerd vanwege zijn sterkere verbinding en de montage werd makkelijker. De grootste verandering is het weglaten van het haakje. Het vierkante moertje is vervangen door een busje met schroefdraad welke in de rem wordt gemonteerd. De I-spec B blijft een paar jaar in productie en de shifters zijn zowel met de I-spec A als I-spec B remmen te gebruiken. De I-spec B remmen zijn niet te gebruiken met de I-spec A shifters. De instelmogelijkheden met de I-spec B zijn beperkt. Ook kan je hier weer de afstand tussen de klem en de shifter over de transversale as aanpassen.

I-Spec II

– via: Bikeradar.com (David Rome / Immediate Media)

Met de nieuwe XTR M9000 en XT M8000 is de nieuwste generatie geïntroduceerd. Deze I-spec II laat zich het makkelijkst monteren en de instelmogelijkheden zijn ruimer geworden. De instelmogelijkheden met de I-spec II zijn ruimer dan voorheen. Je kan de afstand tussen de klem en de shifter over de transversale as aanpassen en je kan de shifter verder naar je toe halen.

– via: Bikeradar.com (David Rome / Immediate Media)

Het is niet mogelijk om oude I-spec A en I-spec B shifters te gebruiken met de nieuwe remmen. Ook zijn de nieuwe shifters niet uitwisslebaar met de oude remmen.

Deel dit bericht
Arthur Weisink

Arthur Weisink

Mantel Equipe coureur! Met een Sportklasse licentie op zak in verschillende criteriums, omlopen en mogelijk klassiekers te vinden. Geen leven zonder Garmin als datafreak. Rijdt op een TCR Advanced.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 fietsers over “Shimano I-Spec A, B en II uitgelegd”

  1. Hoi Tim,
   Helaas is het niet mogelijk i-spec te monteren op je huidige XT shifters. Je zult twee bevestigingsbeugels op je stuur blijven houden tot je upgrade naar i-spec B of i-spec II

   groet, Koen

 1. Ik heb slx shifters en nieuwe xt t8000 brake levers. Kan ik de ispec 2 eraan bevestigen?

  1. Hallo Kazuya,

   Klopt het dat je de SLX M670 of M7000 shifters hebt? Deze hebben allebei een I-Spec B bevestiging. Zij kunnen bevestigd worden aan I-Spec A en B Remhendels.
   De XT T8000 remhendels zijn geschikt voor een I-Spec II bevestiging. Daardoor kunnen ze ook alleen gecombineerd worden met een I-Spec II shifters.

   Om gebruik te kunnen maken van I-Spec zal je bij I-Spec A en B remhendels moeten blijven of compleet overgaan op I-Spec II in remhendels en shifters.

   Anne-Fleur

   1. Bedankt voor de snelle reply, na wat opzoek werk ben ik idd ook tot de constatatie gekomen zoals u vermeldt hebt. Bij deze heb ik al nieuwe shifters gekocht en gemonteerd. Bedankt voor de uitleg. Gr

 2. Hallo, ik heb een hybride niet, de Merida Speeder 900, deze is ultegra afgemonteerd, de schifters hiervan bevallen me niet en ik zou graag een oplossing als deze schifters hierop willen zetten, is dit naar jullie mening mogelijk?

 3. Toppers,
  vorig jaar heb ik via jullie site de cube LDT pro 2017 gekocht.
  Na enige aanpassingen waaronder een dropperpost, heb ik nu besloten er 1×11 van te maken.
  Jullie snappen nu wel dat er een kei mooi plekje over is voor een leftie lever voor mijn dropper.
  Een beetje zoekwerk leverde een voorkeur op voor de wolftooth, deze zijn ook te verkrijgen met I-spec a/b en ii aansluiting.
  Ik vind het echter ontzettend moeilijk te ontdekken of deze samen met mijn remhendel compatibel is ( een Shimano br-M315 als ik niet vergis).
  Hebben jullie er enig idee van?

  Groetjes,
  Ivo

  1. Hoi Ivo,

   We hebben even gekeken of we iets voor je hebben. Maar we moeten meer weten over je precieze shifters en remmen. Je kunt het beste even contact opnemen met de klantenservice, dan kijken we samen hoe we je verder kunnen helpen.

Gerelateerde berichten


Meest gelezen