Deel dit bericht

Dura Ace 9100 Serie, Geëvolueerd door Wetenschap

Shimano’s jarenlange passie voor technologie is terug te vinden in de Dura Ace 9100 serie. Een optimale synergie die als ongeëvenaard kan worden beschouwd en met cijfers die er niet om liegen als het om prestaties gaat. De nieuwe superioriteit als groepset in mechanische en elektronische variant.

Mechanisch en Elektronisch

De nieuwe Dura Ace bestaat feitelijk uit twee groepsets. De mechanische Dura Ace 9100 groepset, en de elektronische Dura Ace 9150 Di2 groepset. Beide groepsets zijn samengesteld uit oogverblindende componenten welke samen één geheel vormen.

Dit klinkt heel cliché, maar het is wel waar de kracht ligt van de gehele set. Het één staat in verbinding met het ander; alles om de optimale synergie te bereiken om topprestaties te behalen.
shimano dura ace 9100 9150 di2
Zoals de naam van de titel doet vermoeden, is de nieuwe Dura Ace serie ontwikkeld door voortvloeiende technologie uit de wetenschap. Met een strak en mooi design komen aerodynamica en kracht samen in de verschillende componenten.

Dit samen vormt de best mogelijke aandrijflijn met superieure krachtoverbrenging. Alles om jou het beste te kunnen bieden om altijd dat streepje voor te hebben op de concurrentie.

Dura Ace 9100

De Dura Ace 9100 serie is als mechanische variant behoorlijk doorontwikkeld als je kijkt naar de oude 9000 serie. Er zijn voldoende verbeterpunten gevonden, de één praktisch en vanzelfsprekend, en bij andere punten soms een kleine ‘cosmetische’ oplossing die wonderen doet.
shimano dura ace 9100 9150 di2
Al deze kleine punten samen maken een groot geheel en daardoor is de nieuwe groepset volgepakt met nieuwe technologie.
Met name de toevoeging van hydraulische schijfremmen heeft het team van ontwikkelaars flink aan het werk gezet om alles naadloos op elkaar aan te laten sluiten.

Crankstel

De crank is vernieuwd en met name sterker geworden. De unieke vierarmige vorm samen met de Hollowtech II constructie heeft ervoor gezorgd dat het crankstel sterker is waar nodig. Hierdoor hebben het gewicht en de stijfheid de lat wederom weten te verleggen.
shimano dura ace 9100 9150 di2
Maar… de grootste toevoeging is de variant met geïntegreerde powermeter in de crank. Een first voor Shimano. De powermeter is geïntegreerd in de crankarmen om uiterst nauwkeurige data te genereren om jouw prestaties te verbeteren! Connectiviteit wordt geboden via Bluetooth en ANT.

Cassette

Tijdens de presentatie werd hij meteen benoemd: De nieuwe 11-30T cassette. Wederom een first voor Shimano, omdat hij gebruikt kan worden met de standaard derailleur. Geen gepruts meer met het wisselen van derailleur om een grotere casette te kunnen rijden in de bergen, alles feilloos met één vertrouwde derailleur.

De titanium cassette wordt gekenmerkt door zijn lichtgewicht en is af te stellen op jouw wensen door de verschillende versnellingscombinaties.
shimano dura ace 9100 9150 di2

Shifters

De Dual Control Lever is uitgevoerd met een kortere slag, nauwkeurige shifterpositie, groter instelbereik met een lichtere bedieding. Ook is het materiaal aangepast voor een optimale ergonomische vorm en geeft deze meer grip.

shimano dura ace 9100 9150 di2

Derailleurs

De nieuwe ‘shadow’ achterderailleur is uitgerust met direct mount voor een stijvere basis om nog beter te kunnen schakelen. Tevens beperkt het frameschade door een valpartij tot een minimum.

Door de nieuwe low-friction kabels met polymeer coating schakel je nog sneller en lichter door de kransjes. De voorderailleur beschikt over een aangepaste kabelbegeleiding om de schakelkracht te verlagen.
shimano dura ace 9100 9150 di2
Er zijn meerdere keuzes voor kabelgeleiding met een geïntegreerde kabelspanning afstelling. Dit alles om het gebruik van een brede band en de verschillende bevestigingen op frames te compenseren en passend te maken.

Hydraulische remklauwen

Hoe lager de temperatuur, des te beter en betrouwbaarder zijn de remprestaties. Dit heeft Shimano met de nieuwe Ice Technology ‘Freeza’ weten te bereiken. Zelfs onder de meest extreme omstandigheden wordt de warmte optimaal afgevoerd. Door een groter oppervlak van de remschijf wordt de warmte beter verspreid.

Dual-Pivot velgremmen

De nieuwe velgremmen zijn vooral erg slank geworden en remmen met uiterste precisie. Met een makkelijke installatie, ook voor onderhoud, de ideale remmen om overal bij te kunnen of een wiel te wisselen.

Speciaal aangepast om met 28c banden te kunnen rijden!

shimano dura ace 9100 9150 di2

Dura Ace 9150 Di2

De Dura Ace 9150 serie is de elektronische variant van de 9100 serie. Ook deze elektronische uitvoering is verder doorontwikkeld. De shifters zijn een exacte kopie geworden van de mechanische versie. Beide derailleurs zijn uitgevoerd met nieuwe technologie, waaronder Shimano Synchronized Shift in ‘Full’ en ‘Semi’ variant.

shimano dura ace 9100 9150 di2

Di2 Shifters

De nieuwe Di2 shifter is een totaal geworden van de gehele remsysteem. Alles is precies op elkaar afgestemd. Meer grip en een verbeterde ergonomie zijn bereikt dankzij de instelbare positie van de shifter. Het klikgevoel is verbeterd waardoor je nu nog meer controle hebt over elke schakelactie.

shimano dura ace 9100 9150 di2

Di2 Derailleurs

De vernieuwde achterderailleur zorgt voor ergonomisch, stabiel en effectief schakelen zonder inspanning dankzij het low-profile ontwerp. Hierdoor biedt het ruimte aan cassettes met een bereik van 11-30. Hierdoor is maar één derailleur nodig voor alle cassettes.

De voorderailleur is nagenoeg ongewijzigd. Door zijn compacte en gestroomlijnde design behoudt het zijn soepele en snelle schakelprestaties onder zware pedaalbelasting.

Shimano Synchronized Shift (Road)

Wellicht bekend uit het mountainbiken, maar ook voor de nieuwe Dura Ace 9150 Di2 beschikbaar. Weliswaar programmeerbaar, maakt het mogelijk om een vast programma op te stellen om de volledige schakelfuncties te programmeren.

Hierdoor schakelt de voorderailleur automatisch mee wanneer je achter op je zwaarste (of lichtste) verzet zit (of eerder, indien geprogrammeerd). Shimano garandeert een schokloze-ervaring waardoor je ‘niks’ merkt tijdens de krachtoverbrenging.

De video laat de mogelijkheden zien afgeleid van de Shimano XTR Di2 groepset voor MTB:

Wielen

Zonder pardon werd je figuurlijk om de oren gesmeten – al hadden we het liever letterlijk gezien natuurlijk – met de nieuwe C40 en C60 wielen. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Leverbaar als clincher, tube of tubeless. Allen in velg- of schijfrem variant!

shimano dura ace 9100 9150 di2

De bekende Shimano C24 bied je een laag gewicht voor optimale acceleratie. Ideale klimwielen als je het ons vraagt.

De Shimano C40 is uiterst uitgebalanceerd en ideale allround set. Geen grote windvangers, maar toch licht genoeg om in elk terrein uit de voeten te kunnen.

De Shimano C60 is het antwoord op aerodynamisch vermogen, wielen waar de snelheid vanaf spat. Met een verbeterde stijfheid, de naaf met een brede flens samen met de asymmetrische velg wordt de aerodynamica naar een nieuw niveau getild.

shimano dura ace 9100 9150 di2

Deel dit bericht
Arthur Weisink

Arthur Weisink

Mantel Equipe coureur! Met een Sportklasse licentie op zak in verschillende criteriums, omlopen en mogelijk klassiekers te vinden. Geen leven zonder Garmin als datafreak. Rijdt op een TCR Advanced.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gerelateerde berichten


Meest gelezen