Deel dit bericht

Rocky Mountain – Canadese racemonsters

Rocky Mountain Bicycles is een Canadese fiets producent die gevestigd is in Vancouver. Dit bedrijf is al sinds de jaren ‘70 actief bezig met het bouwen van fietsen. In het begin werd er veel gebruik gemaakt van oude racefietsen en paste ze deze fietsen aan met dikke banden, een plat stuur en zo waren de eerste Rocky Mountain’s geboren. Rocky Mountain is daarna groot geworden doordat jongens zoals Wade Simmons, Brett Tippie en Richie Schley het freeriden op de kaart hebben gezet terwijl ze op Rocky Mountain fietsen rond reden.

rocky mountain

Gelukkig ligt de tijd nu achter ons dat we op oude racefietsen door de bossen crossen en zijn er voor elke discipline nu speciale fietsen. Zo hebben ze bij RM de Altitude ontwikkeld, deze fiets is speciaal ontworpen voor de all-mountain rijder. Natuurlijk is er ook een fiets speciaal voor de trailrider ontwikkeld, hier komt de Thunderbolt om de hoek kijken. Voor de XC rijders is de Element in het leven geroepen.

Zo is er voor elk type rijder een fiets en zijn er gelukkig van elke type fiets meerdere versies ontworpen. Er zijn instapmodellen beschikbaar van elke type, maar er zijn ook high-end fietsen van elk type beschikbaar. Zo kun je bijvoorbeeld een Thunderbolt aanschaffen die een Sram X5 en X9 heeft of een Element die afgemonteerd is met XTR Di2. Zo is er voor elk genre de perfecte fiets beschikbaar.

Voor elk type mountainbiker is er wel een Rocky Mountain, welke wordt het voor jou?

Element

De Element is Rocky Mountain’s cross country fiets. Deze fiets staat helemaal los van alle andere fietsen. De eerste versie van deze fiets is geboren in 1996 en tegenwoordig staat de huidige versie van deze fiets nog steeds bovenaan de XC ranglijsten.

rocky mountain

Het Smoothlink vering systeem is geoptimaliseerd voor grip en efficiëntie. Zo hebben ze een snel rollende 29er weten te ontwikkelen die een agressieve balhoofdhoek heeft van 70.6 graden. De geometrie van de fiets is dermate ontwikkelt dat je fiets erg smooth de bochten in en uit kan driften, terwijl je nog volledige controle hebt over de fiets. Op deze manier kun je bij elke bocht de maximale exit snelheid behalen.

De Rocky Mountain Element 950 is het instap model en is afgemonteerd met een mix van Sram en Shimano onderdelen. Daarnaast hebben wij ook de high-end XC racer, genaamd de 999 RSL, deze fiets is afgemonteerd met high-end producten van Fox en Shimano. Zo is de Fox 32 CTD FITvering uitgerust met een Kashima coating en is de Di2 XTR groepset draadloos. Zo biedt Rocky Mountain voor elke XC rijder wat aan dat in zijn of haar budget past.

rocky mountain

Thunderbolt

De Thunderbolt is waarschijnlijk één van de snelste xc/trail fietsen op dit moment. De fiets zelf is erg speels, aangezien de fiets een erg korte achterbrug heeft, hierdoor is de fiets erg gemakkelijk van links naar rechts te gooien. Daardoor ben je snel op de downhills en in de bochten.

rocky mountain

Het veersysteem van deze fiets is zo goed afgesteld dat het de kleinste bumps absorbeert, zodat je niet continue heen en weer wordt geschud, maar het vangt ook de grootste sprongen op die je maakt. Daarnaast is de vering soepel genoeg dat de wielen veel contact blijven houden met de ondergrond. Hierdoor voel je als berijder dat elke pedaalslag omgezet wordt in pure snelheid.

De afmontage per fiets verschilt nogal. Zo zijn de Rocky Mountain Thunderbolt 710 en 730 de instap modellen, de 750 MSL samen met de 770 MSL vormen de middenklasse, maar kunnen zo meedraaien in het top cicuit. Deze fiets voelt zich thuis op de technische beklimmingen, of wanneer je aan het werk moet in de meest ruige afdalingen.

rocky mountain

Altitude

Dan hebben we als laatst nog de Rocky Mountain Altitude. Deze lichtgewicht all-mountain fiets is ontwikkeld voor de all-mountain en enduro rijder. Het RIDE-9 systeem zorgt er voor dat je de geometrie van de achterbrug kunt veranderen, hierdoor kun je de geometrie aanpassen naar jouw rijstijl.

rocky mountain

Deze fiets is ontworpen om hard naar boven te fietsen en niet zoals de meeste allmountain fietsen die alleen maar zijn gemaakt om de downhills aan te vallen. Dit maakt de Altitude ook one-of-a-kind. Het Smoothlink systeem zorgt er bij deze fiets ook voor dat je geen “pedalbob” hebt, hierdoor voelt je fiets stijf aan op het moment van je pedaalslag en gaat er geen energie verloren.

De Rocky Mountain 730 is het instap model en de 770 MSL is de fiets voor de persoon die net dat beetje extra wil.

rocky mountain

Deel dit bericht
Boycke Bekkenutte

Boycke Bekkenutte

Adrenaline junkie. Ik ben een fanatieke downhill en enduro rijder en altijd op zoek naar de snelste en steilste bergen om te bedwingen. Zoekend naar de perfecte lijn, in landen over de hele wereld, van Nieuw Zeeland tot aan Spanje. Ik rij op een GT Fury, Trek Fuel EX 8 en een Trek Ticket. Binnen Mantel ben ik verantwoordelijk als Productmanager voor fietsen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gerelateerde berichten


Meest gelezen