Deel dit bericht

Review: POC Octal

Wie niet snel gaat, kan er op zijn minst nog gesoigneerd uit zien. Het is deze instelling die mij al jaren geleden afscheid deed nemen van mijn fluoriserende groene bidons, die stijlloze crèmekleurige helm en dat oude Rabobank profshirtje. Fietsen is meer dan alleen hard fietsen; fietsen is mode en er goed uitzien. Het was dan ook liefde op het eerste gezicht toen ik in 2014 voor het eerst de toenmalige Garmin Sharp ploeg met helmen en brillen van POC rond zag rijden. Destijds met net een nieuwe helm op mijn hoofd, zette ik de aanschaf van de POC Octal met tegenzin op de lange baan. Onlangs kocht ik echter alsnog mijn POC Octal helm en DO Blade fietsbril en reed er inmiddels mijn eerste ritten mee.

poc octal vlaanderen

Eerste indruk

Zoals je mag verwachten van helmen uit het hogere segment wordt de POC Octal geleverd met net dat beetje extra. In de verpakking met strak design tref ik naast de helm zelf, direct al extra kussentjes voor in de helm aan; evenals een keurige opbergzak voor de helm zodat de deze tijdens transport niet beschadigd hoeft te raken.

Hoewel de helm direct uit de verpakking wat groter lijkt te zijn dan andere helmen, blijkt dit wanneer ik de helm opzet reuze mee te vallen. Bij mijn Oakley Jawbreaker fietsbril staat de helm heel goed, maar nog beter staat deze met de bijpassende POC DO Blade.
De helm blijkt verder ook nog eens ontzettend licht te zijn (minder dan 200 gram). Het zal waarschijnlijk slechts om grammen gaan, maar het verschil tijdens het dragen ten opzichte van mijn vorige helm is enorm en een ontzettende pre.

poc octal vlaanderen

Ook de bandjes (altijd een moeilijk punt bij helmen) zijn comfortabel en makkelijk af te stellen. De bandjes zijn ook nog eens opvallend mooi weggewerkt in de helm zelf. Dit heb ik bij veel andere helmen een stuk minder mooi gezien. Het op maat afstellen van de helm gaat eenvoudig en het rol-systeem voelt licht maar solide aan. Dat geeft vertrouwen over de kwaliteit.

In de praktijk

Tijdens het fietsen merk ik direct dat de helm heerlijk zit en een fantastische doorstroom van lucht heeft. De grote openingen in de helm doen precies wat ze moeten doen. Het is zowel qua gewicht alsmede koeling aan mijn hoofd alsof ik helemaal geen helm op heb. Precies wat ik wil tijdens het fietsen.

Tijdens de eerste goede warme dagen deze zomer schrok ik bijna van het feit dat mijn hoofd niet gutste van het zweet. Ik hoefde zelfs niet dat opgedroogde zout van mijn gezicht te poetsen na de rit. Een hele verademing. Op de meer frisse dagen mag ik echter graag met een koerspetje onder mijn helm rijden en ook hier blijkt dit niet alleen goed te passen, het staat ook nog eens goed. Mijn angst dat ik de helm alleen in de zomer zou kunnen dragen is daarmee ook ongegrond gebleken. Met een mutsje draag ik de helm dadelijk in de winter ook gewoon.

poc octal vlaanderen

Tijdens een korte tussenstop valt het mij op dat ik mijn fietsbril eenvoudig in de helm klem. De kleine zwarte pads aan de binnenkant van de helm met daarop de kleine tekst ‘eye garage’ zet mijn bril eenvoudig vast, zonder dat ik bang ben dat deze uit mijn helm op de grond valt. Ook daar heb ik bij andere helmen heel andere ervaringen gehad, met helaas de nodige krassen tot gevolg.

Hoewel ik (gelukkig) nog niet gevallen ben met de helm, geloof ik de ontwikkelaars van POC blind op hun woord wanneer ze zeggen dat POC een extra veilige helm is. De iets diepere achterkant van de helm en schaal uit één stuk beschermen niet alleen de bovenkant van mijn hoofd, maar ook het gebied rondom de hersenstam. Toch ook een niet onbelangrijk deel van m’n hoofd, hetgeen een veilig gevoel geeft. Ik merk overigens dat de helm mij in zijn geheel goed laat voelen. Meer dan ooit kijk ik als ijdele wielrenner in de voorbijgang van winkelruiten naar mijn eigen spiegelbeeld. Ik ben gerustgesteld… ik zit ontzettend gesoigneerd op de fiets!

poc octal vlaanderen

Conclusie

Het nadeel van hooggespannen verwachtingen is dat deze vaak moeilijk in praktijk worden waargemaakt. Niets blijkt echter minder waar van dat alles bij mijn nieuwe POC Octal helm. De combinatie met mijn nieuwe POC DO Blade fietsbril is onovertroffen mooi en beide zitten als gegoten. De helm is zijn prijs dan ook meer dan waard en het zal dan ook niet snel zijn vooraleer ik weer een andere helm op mijn hoofd zet.

Deel dit bericht
Erwin Sikkens

Erwin Sikkens

Ik ben een liefhebber van de koers in alle vormen en maten en enthousiast over alles dat met fietsen te maken heeft. Je kunt me vinden op zowel de racefiets als een mountainbike. Alles voor de fun. Wat betreft fietsprestaties ben ik groots in middelmatigheid. Bij Mantel werkzaam als fulltime fotograaf, waardoor ik bijna alle producten wel een keer in mijn handen krijg. Dit zorgt natuurlijk alleen maar voor nóg meer enthousiasme!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gerelateerde berichten


Meest gelezen

13 Juni 2015 23512

Zijn bredere banden zwaarder en langzamer? Jarenlang is deze veronderstelling levende gehouden. Maar sinds beroepsrenners overstappen naar bredere banden, is …

6 September 2016 11444

Dit jaar presenteert Bryton twee nieuwe modellen fietscomputers. Met deze twee modellen probeert Bryton mee te gaan in de het …