Deel dit bericht

Racefiets schoenen koopgids – Welke schoenen moet jij hebben?

Waar moet je allemaal op letten bij de aanschaf van nieuwe racefiets schoenen? Of je nu net begint met racefietsen of al jaren je wekelijkse rondjes maakt, een goede racefiets schoen is erg belangrijk voor een fijne rit. En door alle verschillende soorten en maten kan het lastig zijn om te bepalen welke raceschoen jij nu moet hebben. Onze schoenenspecialist Agnes zet graag voor je op een rijtje waar je allemaal op moet letten als je een nieuwe racefiets schoen gaat kopen.

Als wielrenner zit je het liefste vast in je pedaal. Dit zorgt namelijk voor een betere krachtoverdracht doordat je zowel kunt duwen als trekken aan je pedaal. Maar als je net begint met fietsen is het vastzitten in je pedaal soms best spannend! Toch raad ik aan om gelijk te starten met klikpedalen, uiteindelijk wil je ook niet meer zonder.

Vind je het gebruiken van een klikpedaal met je racefiets schoenen nog een beetje eng? Oefen dan thuis eerst even het in- en uitklikken door je aan een stoel vast te houden. Daarna een paar rondjes door de straat en als je zeker genoeg bent kun je de wijde wereld in trekken.

Verschillende kliksystemen racefiets schoenen

Heb je er voor gekozen om met een klikpedaal te rijden heb je daar nog eens heel veel keuze in. Die juiste keuze voor jou is erg persoonlijk. Vaak spreekt het ene merk je gewoon meer aan dan het andere merk.

Ook budget speelt hierbij een grote rol. Zo zijn er al pedalen van €24,95 tot de prijs van wel €1299(!). Voor veel mensen is dat een prijs waar je een hele fiets voor kunt kopen.

Houdt er wel rekening mee dat als je een iets duurder pedaal koopt je hier langer plezier van hebt. Hij draait soepeler en de lagering is beter waardoor het pedaal langer meegaat dan de allergoedkoopste.

Daarnaast worden de pedalen ook lichter als ze wat duurder zijn wat voor veel wielrenners een enorm pluspunt is. Want elk grammetje scheelt weer die berg opslepen.

Schoenplaatjes los kopen

Als je racefiets schoenen koopt zitten hier nog geen schoenplaatjes bij. Dit komt doordat er zoveel verschillende merken en type pedalen zijn dat de plaatjes altijd bij de pedalen geleverd worden in plaats van bij de schoenen.

Racefiets schoenenEen raceschoen heeft altijd een bevestiging van 3 schroefjes in een driehoek. Dit is het SPD-SL systeem. Alleen de Speedplay schoenplaatjes zijn hier een uitzondering op. Bij de Speedplay pedalen worden wel een adapter meegeleverd zodat je ook deze onder een ‘normale’ raceschoen kunt zetten.

Let er dus bij de aankoop van je schoen op dat je deze driepuntsbevestiging onder de schoen hebt zitten. Zitten er twee gaatjes naast elkaar? Dan heb je een mountainbikeschoen te pakken.

Mountainbike schoen op de racefiets?

Sommigen rijden ook met een mountainbike pedaal op de racefiets. Dit is ook mogelijk, maar aan te raden is om toch echt voor een racepedaal te kiezen. Deze is anders gebouwd dan de mountainbikepedalen.

Zo is het oppervlak een stuk groter voor een betere krachtoverdracht. En waar een mountainbikepedaal een goede afvoer nodig heeft voor een modder en water is een racepedaal wat strakker ontworpen.

Welke maat racefiets schoenen?

Zeker bij het online kopen van schoenen is het vaak lastig om de juiste maat te bepalen. Hierom hebben wij ons maatadvies uitgedacht. Als je dit advies volgt kom je makkelijk en snel bij de juiste maat voor jou uit.

Maat fietsschoen

Het is zo dat elk merk anders valt qua lengte en leest. Hierdoor was het vaak lastig de juiste maat te kiezen. Met het maatadvies check je niet alleen de juiste lengte van de schoen, maar kun je nakijken of je een smalle, gemiddelde of brede schoen nodig hebt.

Zo weet je dus (bijna) zeker dat je de juiste schoen bestelt. En wil je toch zeker weten dat je de juiste maat hebt? Kom dan eens langs in een van onze Superstores.

Welk soort zool?

De zolen van de raceschoenen zijn erg verschillend. Grofweg kun je ze opdelen in drie types; slap, gemiddeld en stijf. Hoe goedkoper een schoen is hoe slapper de zool is. Dit komt doordat zij voornamelijk uit nylon bestaan. Als je veel kracht zet buigt de zool door waardoor er veel van je kracht verloren gaat.

Hoe stijver de zool wordt hoe meer carbon er gebruikt wordt in de zool. Dit zorgt niet alleen voor een lichtere schoen, maar ook voor een optimale krachtoverdracht. Elke kracht die je op het pedaal zet wordt gelijk omgezet in snelheid zonder verlies.

Van soepel naar stijve zool

Vaak rijden beginners met een wat soepelere zool. Dit voelt comfortabeler en het krachtverlies nemen ze voor lief, want dit zijn vaak geen wedstrijdrijders. Hoe fanatieker de fietser hoe stijver de zool moet worden. Zeker wedstrijdrijders rijden vaak met een vol carbon zool. Elke tiende van een seconde telt dan!

Op onze website is per schoen aangegeven of de zool slap, gemiddeld of stijf is. Bepaal voor je zelf wat voor type rijder je bent, hoe fanatiek je bent en hoe groot je budget is. Zo kun je bepalen welke zool voor jou geschikt is.

Racefiets schoenen met klittenband of draaisluiting?

Het systeem waarmee je de schoen vastzet kan erg verschillen. Zo hebben instapmodellen vaak 3 klittenbandstraps. Hiermee zet je de schoen makkelijk vast en trek je ze snel weer uit. Nadeel hiervan is dat klittenband op den duur gaat slijten en qua ondersteuning voor de voet is dit minimaal. Wel ideaal als je op zoek bent naar een simpele goedkope schoen!
Als je een schoen kiest uit een iets duurder segment wordt de keuze qua bevestigingssystemen ineens heel groot. Een volgende stap is twee straps van klittenband met daarbij 1 clip. Met deze clip trek je de schoen bovenaan wat strakker vast wat zorgt voor een betere ondersteuning. Ga je nog wat verder kom je steeds meer combinaties tegen.

Draaisluiting

De draaisluiting is een veel voorkomend systeem dat steeds meer gebruikt wordt. Hierbij heb je een (of meerdere) draaiknop op de schoen zitten die in verbinding staat met een een soort van visdraadje dat door je schoen loopt. Door aan de knop te draaien wordt de draad steeds strakker getrokken.

Hier zie je op een Mountainbike fietsschoen een goed voorbeeld van de draaisluiting.
Hier zie je op een Mountainbike fietsschoen een goed voorbeeld van de draaisluiting in combinatie met een klittenbandsluiting.

Voordeel hiervan is is dat het draad zich aanpast aan jouw voet. Zo trekt hij dus strak op de plaatsen dat ook echt nodig is. Daarnaast zien we ook de vetersluiting veel terug. Een fijne sluiting doordat je deze helemaal persoonlijk aan kunt trekken. Enige nadeel hiervan is dat je deze lastig bij kunt stellen als je eenmaal op de fiets zit…

Zomerschoenen, winterschoenen of er tussenin?

Heb je al een keuze kunnen maken uit bovenstaande punten? Dan hoef je nog maar 1 keuze te maken… Wat voor type schoen je wilt. Rijd je alleen in de zomer kies je voor een meer geventileerde schoen zodat deze goed ademend is.

Wil je de schoenen voor een het hele jaar gebruiken? Dan kun je beter voor een iets dichtere schoen gaan zodat je de winter doorkomt met een eventuele overschoen als het echt koud wordt.

Racefiets schoenenBen je een echte winterrijder? Kies dan voor een echte winterschoen. Deze zijn extra hoog, waterdicht en lekker gevoerd. Op de website staan bij de specificaties vermeld wat voor type schoen het is om het je zo makkelijk mogelijk te maken.

Nu staat niks je meer in de weg om van het fietsen te genieten!

Deel dit bericht
Agnes Ronner

Agnes Ronner

Baanfiets, racefiets of mountainbike. Alle soorten fietsen zijn bij mij welkom. Eerst het wielrennen als zomertraining voor het schaatsen. Daarna baanwielrennen op het hoogste niveau en het mountainbiken om de regenachtige zomerdagen en winter door te komen. Momenteel rij ik op een Giant TCR Advanced 1 LTD en een Sensa Merano SFB Pro. Wellicht volgend jaar weer in het bezit van een wedstrijdlicentie om de competitie weer aan te gaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gerelateerde berichten


Meest gelezen