Deel dit bericht

Hoe bepaal je de framemaat van je racefiets?

4 Maart 2019

Of je nou een beginnend fietser bent of een doorgewinterde veteraan, iedereen wil comfortabel en pijnvrij op de fiets zitten. Maar waar moet je dan op letten bij de aanschaf van je racefiets? Hoe bepaal je jouw racefiets framemaat? En wat betekenen al die termen zoals reach, stack en standover- hoogte en hoe belangrijk zijn die om jouw racefiets framemaat te bepalen?

Iedere fanatieke racefietser weet wel zijn framemaat voor de racefiets. En in een flink aantal gevallen klopt die framemaat ook prima. De framemaat is de afstand tussen het hart van de bottom bracket (trapas) tot aan het hart van de bovenbuis, langs de zadelbuis gemeten.

Racefiets frame geometrie
De klassieke framemaat meet je langs de zadelbuis.

Die afstand wordt gebruikt om de verschillende maten van racefietsen aan te duiden. Maar veel zegt die ene maat niet. Afhankelijk van de geometrie van een racefiets en zelfs het merk racefiets kan je framemaat namelijk sterk verschillen.

Iemand met framemaat 58 voor een standaard racefiets zou bijvoorbeeld framemaat 54 kunnen hebben voor een endurance racefiets. En dan hebben we het nog niet eens over de talloze verschillen lichaamsmaten die mensen onderling hebben.

Racefiets framemaat - de basismaten

Je kunt dus beter nooit aan de hand van alleen de framemaat een passende racefiets kiezen. Er zijn namelijk veel meer maten die van belang zijn om te bepalen welk racefietsframe het beste bij je past.

Je eigen lichaamsverhouding zijn essentieel om te kijken welke framemaat bij je past en hoe je je fiets af moet stellen.
Je eigen lichaamsverhouding zijn essentieel om te kijken welke framemaat bij je past en hoe je je fiets af moet stellen.

Ben je lang, maar heb je relatief korte benen? Dan zit je vaak beter op een compacter frame. Met behulp van een langere stuurpen kun je de afstand naar je stuur weer vergroten.

Ben je juist wat kleiner, maar heb je relatief lange benen? Dan kun je vaak juist beter kiezen voor een groter frame en misschien een kortere stuurpen. Maar genoeg over de theorie, tijd om te kijken wat de verschillende termen rondom het bepalen van je framemaat inhouden.

Wat betekenen de verschillende maten van jouw racefiets?

Hoe meet je de bovenbuislengte?

De bovenbuis loopt van de zadelbuis naar het balhoofd. Deze afstand meet je vanaf het hart van de zadelbuis tot het hart van het balhoofd.

Je moet de lengte van je bovenbuis niet schuin opmeten. Je krijgt dan een verkeerde waarde.
Je moet de lengte van je bovenbuis niet schuin opmeten. Je krijgt dan een verkeerde waarde.

Bij een sloping frame, zoals veel endurance racefietsen hebben, loopt de zadelbuis schuin af naar beneden, in plaats van zo goed als horizontaal.

Heeft je racefiets een 'sloping' bovenbuis, dan moet je altijd horizontaal de lengte van je bovenbuis bepalen.
Heeft je racefiets een 'sloping' bovenbuis, dan moet je altijd horizontaal de lengte van je bovenbuis bepalen.

Je moet om de lengte van de bovenbuis te bepalen wel die horizontale lengte opmeten van je balhoofd. Anders kom je uit op een verkeerde waarde. Je moet je bovenbuislengte dus altijd horizontaal opmeten.

Hoe meet je de lengte van de balhoofdbuis?

De lengte van de balhoofdbuis is de afstand tussen de onderzijde en bovenzijde van je balhoofd. Meet alleen het de maten van het racefietsframe zelf op, en niet ook de spacers.

De lengte van een balhoofdbuis kan veel invloed hebben op hoe je op een racefiets zit.
De lengte van een balhoofdbuis kan veel invloed hebben op hoe je op een racefiets zit.

Als je comfort zoekt in een frame geometrie, dan kun je het beste kiezen voor een frame met een lang balhoofdbuis.

Leuk feitje: vroeger hadden grotere frames vaak een lang balhoofd. Volgens de toenmalige UCI-regels moest de afstand tussen de assen van de wielen precies een meter zijn, ongeacht de lengte van de renner. De enige manier om een fiets beter te laten passen bij sommige renners was een langere balhoofdbuis.

Hoe meet je de reach van je racefiets?

De reach is de horizontale afstand tussen je trapas en het balhoofd. Een langere reach betekent vaak ook een grotere afstand naar het stuur en dus een diepere zit.

Racefiets frame geometrie
Wil je graag een diepe aero zit op je nieuwe fiets? Let dan zeker goed op de reach van het frame!

Omdat de trapas en het balhoofd niet op dezelfde hoogte zitten moet je een denkbeeldige lijn van je trapas naar boven trekken. Je meet dan horizontaal naar het balhoofd toe. Hoe je dat doet zie je goed op de bovenstaande foto.

Hoe bepaal je de stack van je racefiets?

De stack is de verticale afstand tussen de trapas en het balhoofd. De denkbeeldige lijn die je eerder vanaf de trapas omhoog hebt gemaakt, is de lijn die je op moet meten om de stack te bepalen.

Racefiets frame geometrie
Stack is het verschil in hoogte tussen het balhoofd en het midden van de trapas.

Een korte afstand van je bottom bracket naar het top van het balhoofd geeft ook weer een diepere zit. Dit zie je vaak bij de aerodynamische fietsen.

Een meer comfortabele zit heb je als de afstand tussen deze 2 punten groter wordt. Bijvoorbeeld bij een Trek Domane of Giant Defy zul je zien dat de stack groter is dan bij de andere modellen van dit merk.

Hoe meet ik de standover-hoogte van mijn racefiets?

De standover-hoogte is de afstand tussen de grond en de bovenzijde van de bovenbuis. Heb jij een sloping bovenbuis? Meet dit dan op in het midden van de bovenbuis.

Racefiets frame geometrie
Meet de standover-hoogte vanaf het midden van de 'sloping' bovenbuis.

De standover-hoogte is vooral belangrijk als je wel eens met twee voeten op de grond staat met je racefiets tussen je benen. Want om nu vol met je kruis op de bovenbuis te moeten hangen, daar zit niemand op te wachten.

Wat kun je nu met je racefiets framemaat?

Alle bovenstaande framematen hebben invloed op jouw houding op een fiets. Je lichaamslengte is vaak de eerste stap bij het bepalen van je algemene framemaat.

Met de goede standover-hoogte kun je probleemloos stilstaan met je racefiets tussen je benen.
Met de goede standover-hoogte kun je probleemloos stilstaan met je racefiets tussen je benen.

Maar nog belangrijker zijn de reach en de stack. Deze bepalen namelijk voor een groot deel je zithouding op de fiets. Hoe lager de stack, hoe lager je stuur staat ten opzichte van je fietszadel. Door het gebruik van spacers kun je stuur wel weer hoger zetten.

Bij een fiets die gemaakt is met aerodynamische eigenschappen zit je meer voorover.
Bij een fiets die gemaakt is met aerodynamische eigenschappen zit je meer voorover.

Bij de reach geldt dat, hoe groter deze waarde is, des te groter de afstand tussen je fietszadel en je stuur is. Een grotere afstand betekent een diepere zit.  Maar twee fietsen met precies dezelfde reach kunnen toch een verschil hebben in de afstand tussen het zadel en het stuur.

De hoek waarin de zadelbuis staat heeft hier namelijk ook invloed op. Hoe kleiner de hoek, hoe groter de afstand tussen het zadel en het stuur. Dus al weet je de maten van een racefiets, dan nog weet je niet goed of die echt bij je past. Het is dan belangrijk om naar je eigen lichaam te kijken..

Kijk naar je lichaamsverhoudingen

Hoe lang zijn je benen? Heb je een kort of lang bovenlichaam? En hoe flexibel ben je eigenlijk? Allemaal erg belangrijk om tot de juiste framemaat en afstellingen van je racefiets te komen.

Elke wielrenner heeft weer andere lichaamsmaten en voorkeuren. Dus elke wielrenner heeft baat bij een goede afstelling om klachten te verhelpen of voorkomen.
Elke wielrenner heeft weer andere lichaamsmaten en voorkeuren. Dus elke wielrenner heeft baat bij een goede afstelling om klachten te verhelpen of voorkomen.

Om jouw ideale fietshouding te krijgen heb je behalve naast het statische fietsframe een aantal andere onderdelen waarmee je wel kunt fine-tunen. Dat zijn de zadelpen, stuurpen, het stuur en de cranklengte.

Het afstellen van je fiets tot in perfectie is een klus die je beter niet zelf kunt doen. Ga hiervoor altijd langs een professional die precies weet wat hij doet.

racefiets framemaat: Bij een endurance racefiets is de geometrie aangepast zodat je wat rechterop zit.
Bij een endurance racefiets is de geometrie aangepast zodat je wat rechterop zit.

Als je klachten hebt of gewoon zeker wilt weten dat je (nieuwe) racefiets echt bij je past kun je een bikefitting laten doen. Je kunt daarvoor terecht bij onze superstores in Arnhem of Den Bosch. We helpen je graag bij het opmeten van jouw maten en om te kijken welke racefietsen bij jouw lichaam passen.

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

Je komt mij bijna elke dag wel ergens op de fiets tegen. Ik fiets elke werkdag, door weer en wind, van huis naar mijn werk en weer terug. Vaak op de racefiets, maar in de winter ook op een fijne oude crosser. In het weekend ben ik ook niet van de fiets af te krijgen. Ik pak dan de racefiets voor een lange tocht. Of mijn mountainbike om daar de nodige kilometers mee te maken, liefst met mijn hond Runa. En kun je me buiten trouwens niet vinden? Dikke kans dat ik dan binnen aan het zweten ben op Zwift.

Gerelateerde berichten

Hoe plan je een route in met Komoot? [How-To]

27 Maart 2023

Zelf een fietsroute maken? Klinkt ingewikkelder dan het is ...

Zelf je fiets onderhouden: Lees onze handige How-to blogs! [do it yourself tips]

7 Februari 2023

Een nieuwe racefiets of mountainbike kopen is één ding. Je fiets goed onderhouden is een tweede ...

Met deze 7 tips gaat de accu van je elektrische fiets langer mee!

28 Juli 2022

Voor velen is er niks fijners dan met goed weer genieten van een mooie rit door de natuur ...