Deel dit bericht

Onderhoudsbeurt stadsfiets - Hoe onderhoud ik zelf mijn fiets? [How-to]

8 Oktober 2021

Als je regelmatig onderhoud pleegt aan je stadsfiets gaat je fiets langer mee. Niet alleen fiets je dan veel fijner, maar je hoeft ook minder vaak langs de fietsenmaker. Veel onderhoud aan je stadsfiets of een kleine controle kun je makkelijk zelf doen. We zetten de basis van een onderhoudsbeurt stadsfiets graag voor je op een rij. Zo kun je hopelijk langer en met meer plezier op je stadsfiets rond blijven rijden.

Het onderhoud van je stadsfiets begint met een goede wasbeurt. Als je jouw fiets goed schoonhoudt zal hij minder slijten. Vuil houdt namelijk vocht vast en dat is een van de grootste boosdoeners. Heb je een elektrische fiets? Dan zijn er nog wat extra punten die je na moet lopen, zoals de accu.

Wanneer moet je een stadsfiets onderhouden?

Het is verstandig om minstens twee keer per jaar je stadsfiets goed te onderhouden. Maar als je tijdens het fietsen gekke geluidjes hoort, of als je bijvoorbeeld merkt dat je remmen niet goed werken, moet je eerder aan de slag.

Als je tijdens het fietsen gekke geluiden hoort of merkt dat er iets niet lekker loopt, dan is het tijd voor een onderhoudsbeurt.
Als je tijdens het fietsen gekke geluiden hoort of merkt dat er iets niet lekker loopt, dan is het tijd voor een onderhoudsbeurt.

Maar ook als alles in orde lijkt, loont het om je fiets dus minstens twee keer per jaar te onderhouden. Daarmee kun je toekomstige problemen voorkomen. En natuurlijk kun je hiervoor ook bij onze werkplaatsen terecht!

Was je stadsfiets!

Het onderhoud van je stadsfiets begint met een goede wasbeurt. Het lijkt erg makkelijk en snel, maar een hogedrukreiniger kun je beter niet gebruiken als je je fiets schoonmaakt. Door de druk van de hogedrukreiniger spuit je het vet uit de draaiende delen. Die kunnen dan juist harder slijten of gaan roesten.

schoonmaakmiddelen fiets
Met goede schoonmaakmiddelen ziet je stadsfiets er weer als nieuw uit!

Het beste kun je een sopje met lauwwarm water en een goede fietsreiniger gebruiken om je fiets goed schoon te krijgen. Een fietsreiniger zorgt ervoor dat het vuil gemakkelijk loskomt. Ophopingen van vuil kun je vervolgens met een zachte borstel of een washandschoen verwijderen. Is er gestrooid en zit er pekel op je fiets? Gebruik dan koud water. Dan voorkom je dat het zout oplost in het warme water en dieper in je fiets terecht kan komen.

De juiste bandenspanning voorkomt slijtage

Nu je stadsfiets schoon is kun je een aantal zaken controleren. Het begint met het kijken of je banden nog de juiste bandenspanning hebben. Met een te zachte band heb je namelijk veel meer kans op een lekke band. Daarnaast slijt je band ook nog eens harder en kun je je velg beschadigen. In deze blog lees je precies hoe je je fietsband moet oppompen.

Met een fietspomp met drukmeter kun je je banden van je stadsfiets gemakkelijk op de juiste bandenspanning krijgen.
Met een fietspomp met drukmeter kun je je banden van je stadsfiets gemakkelijk op de juiste bandenspanning krijgen.

Bij de meeste stadsfietsen is de bandendruk ongeveer 3,5 tot 6 bar. Op de zijkant van je band kun je altijd zien wat de druk van jouw fietsbanden moet zijn. Wil je zeker weten dat je je banden op de juiste spanning krijgt? Met een fietspomp met drukmeter, oftewel een manometer, kun je heel precies aflezen wat je bandenspanning is.

Daarnaast is het goed om te kijken of je buitenband nog niet versleten is. Dit doe je door het loopvlak van de band goed te controleren op scheurtjes, steentjes en andere scherpe deeltjes en door te checken of je nog voldoende profiel hebt. Let ook op of er geen slijtageverschil is tussen je voor- en achterband. Je achterband slijt namelijk sneller. Twijfel je? Vervang dan tijdig je buitenband(en).

JUMBO Basic, Hollands Ventiel

€ 22,95

Doen je remmen het nog goed?

Een ander belangrijk punt zijn je remmen. Controleer of je nog goed kunt remmen en of je remblokjes - als je die hebt - niet versleten zijn. Het is verstandig om af en toe eens goed in je handremmen te knijpen. Raken ze je handvat aan? Dan moet je ze bijstellen. Is er nog veel ruimte? Dan kun je er prima mee doorfietsen.

onderhoudsbeurt stadsfiets
Voordat je op je stadsfiets stapt is het altijd verstandig om even je remmen te controleren.

Kijk ook altijd goed naar je remkabels of de isolatie- of beschermlaag om de kabels nog goed zit en of er geen knikken in de kabels zitten. Is dat het geval? Ga dan altijd even langs de fietsenmaker. Remmen zijn van levensbelang en moeten het echt altijd goed doen.

Controleer je fietsketting

Trapt je fiets wel eens door? Dan is er een kans dat je fietsketting te slap hangt of versleten is. Een fietsketting kun je, als je zelf een kettingpons hebt, best goed zelf vervangen. Vooral als jouw stadsfiets een derailleur heeft is het controleren van de ketting belangrijk. Je kunt met een kettingslijtagemeter gemakkelijk en heel precies controleren of je fietsketting aan vervanging toe is. Het enige wat je hoeft te doen is het tooltje op je ketting zetten en vervolgens kun je het resultaat aflezen.

kettingslijtagemeter
Hier is duidelijk te zien dat de fietsketting is versleten en aan vervanging toe is

Zorg er dus voor dat je je fietsketting tijd vervangt, om slijtage aan de rest van je aandrijflijn te verminderen. Heb je een gesloten kettingkast? Dan hoef je niet elke keer je fietsketting te controleren.

Je fietsketting schoonmaken en smeren is een belangrijk onderdeel van de onderhoudsbeurt aan je stadsfiets.
Je fietsketting schoonmaken en smeren is een belangrijk onderdeel van de onderhoudsbeurt aan je stadsfiets.

Als laatste is het ook verstandig om je fietsketting te smeren. Dat kan met goede kettingolie. Voordat je aan de slag gaat met de kettingolie, moet je je ketting vet- en vuilvrij maken. Dit kun je doen met een ontvetter of kettingreiniger. Gebruik alleen ontvetters die geschikt zijn voor fietsen, algemene ontvetters kunnen het materiaal van je stadsfiets namelijk beschadigen. Vervolgens kun je de kettingolie gebruiken. Laat de olie even intrekken en veeg het teveel er daarna weer af met een schone doek. Dat teveel aan olie trekt namelijk juist weer vuil aan, en dat wil je voorkomen.

Voer een laatste controle uit

Naast deze klusjes is het ook handig om je fiets goed te inspecteren. Zijn alle kabels nog heel? Zie je roestplekken? Zit er een slag in je wiel? Daarnaast is het verstandig om te checken of je fietsslot nog soepel opent. Een druppeltje kruipolie doet vaak wonderen. Allemaal zaken die relatief eenvoudig te verhelpen zijn en waarmee je een stuk langer van je mooie stadsfiets kunt genieten.

fietsslot controle
Sommige taakjes kun je snel afvinken van je onderhoudsbeurt stadsfiets-lijstje.

Onderhoudsbeurt stadsfiets bij onze fietsenmakers

We kunnen ons goed voorstellen dat je weinig zin hebt om onderhoud te plegen aan je stadsfiets en dat je liever een echte expert naar jouw fiets laat kijken. Je kunt bij ons makkelijk en snel zelf online een afspraak maken voor een onderhoudsbeurt voor je stadsfiets.

Onze fietsenmakers zorgen ervoor dat jouw stadsfiets weer een complete onderhoudsbeurt krijgt.
Onze fietsenmakers zorgen ervoor dat jouw stadsfiets weer een complete onderhoudsbeurt krijgt.

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Eva van den Berg

Eva van den Berg

Sinds ik bij Mantel werk, schrijf en lees ik dagelijks veel over fietsen. Daarnaast mag ik ook nieuwe producten uittesten. Dit zorgt ervoor dat het steeds meer begint te kriebelen om mijn eigen collectie fietsen uit te breiden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de inhoud van mijn schuur er over een paar jaar uitziet. Gelukkig heb ik thuis een grote schuur!

Gerelateerde berichten

Hoe plan je een route in met Komoot? [How-To]

27 Maart 2023

Zelf een fietsroute maken? Klinkt ingewikkelder dan het is ...

Zelf je fiets onderhouden: Lees onze handige How-to blogs! [do it yourself tips]

7 Februari 2023

Een nieuwe racefiets of mountainbike kopen is één ding. Je fiets goed onderhouden is een tweede ...

Met deze 7 tips gaat de accu van je elektrische fiets langer mee!

28 Juli 2022

Voor velen is er niks fijners dan met goed weer genieten van een mooie rit door de natuur ...