Deel dit bericht

MTB schoenen koopgids – Welke mountainbike schoenen zijn geschikt voor jou?

28 Mei 2021

MTB schoenen zijn in allerlei soorten en maten. Of je nu een beginnende mountainbiker bent of al jarenlang je rondjes door het bos maakt, een goede mountainbike schoen is erg belangrijk. Maar door het grote aanbod aan verschillende fietsschoenen kan het lastig zijn om de beste MTB schoenen voor jou te vinden. In deze blog vertellen we je daarom graag waar je allemaal op moet letten bij het kopen van nieuwe mountainbike schoenen.

Welke MTB pedalen heb ik nodig?

Wanneer je net begint met mountainbiken kan het soms nog spannend zijn om vast te zitten in je pedalen. In dat geval kun je er ook voor kiezen om niet in te klikken. Je kunt namelijk ook rijden met normale pedalen met sportschoenen of met flat pedals met de daarbij behorende flat pedal schoenen.

Het voordeel van MTB klikpedalen is dat je vastzit en daardoor ook echt goed aan het pedaal kunt trekken. Hierdoor fiets je efficiënter en stuiter je niet van de fiets af tijdens een hobbelige afdaling.

mtb klikpedalen
Als je zit ingeklikt in je pedalen kun je veel efficiënter trappen.

Ook platformpedalen zijn populair. Een platformpedaal is een vlak pedaal met pinnen erop. Deze pinnen grijpen zich vast in het speciale rubber waarvan platform schoenen zijn voorzien. Hierdoor zit je toch redelijk ‘vast’ en glijd je niet van het pedaal af. En doordat je niet vastzit kun je snel van je pedaal afkomen als je dat ene heuveltje toch niet redt.

Flat pedals zijn niet alleen populair bij beginnende mountainbikers. Ook gevorderde MTB-ers of freeriders maken graag gebruik van van platformpedalen. Lijkt jou dit wat? Dan zou je kunnen kiezen voor onze schoenen van Adidas Five Ten + een flat pedal.

Welke kliksystemen zijn er?

Heb je de keuze gemaakt om te rijden met klikpedalen? Dan heb je nog verschillende soorten systemen en merken pedalen waar je uit kunt kiezen. Hier is geen beste keus in. Voor welk klikpedaal je gaat is geheel persoonlijk.

Uiteraard is het wel zo dat hoe duurder een pedaal, hoe beter deze uiteindelijk is. De lagering is beter, er is ander materiaal gebruikt en ze wegen minder. Hierdoor is het pedaal duurzamer en scheelt het je weer een paar gram als je de heuvel op moet trappen.

klikpedaal MTB
Met dit klikpedaal van Crankbrothers is het zelfs mogelijk om aan 4 zijden in en uit te klikken.

Het meest bekende systeem is het SPD-systeem. Dit is ontwikkeld door Shimano en staat voor Shimano Pedaling Dynamics. Eigenlijk noemen we alle mountainbike schoenen met schoenplaatjes SPD-schoenen. Maar er zijn zeker ook andere merken kliksystemen. Denk hierbij aan Crankbrothers, Look, Time en Speedplay. Voordeel is dat deze allemaal dezelfde passing hebben voor het schoenplaatje.

Fiets je het liefst de ene rit met klikpedalen en de andere rit met flat pedals? Dan kun je ook nog kiezen voor SPD combi pedalen voor je mountainbike. Met een combinatie pedaal kun je aan de ene kant inklikken en is aan de andere kant vlak. Je kunt hiermee dus zowel met flat pedal schoenen rijden als met MTB schoenen voor klikpedalen.

MTB schoenplaatjes

De MTB schoenplaatjes hebben altijd 2 schroefjes die naast elkaar gemonteerd worden. Bij wielrennen wordt het SPD-SL systeem gebruikt. Dat houdt in dat er drie schroefjes in een driehoek staan. Let hier dan ook op bij de aanschaf van je schoen! Hoe je de schoenplaatjes monteert lees je hier. Wil je meer lezen over de verschillende soorten mountainbike pedalen? Lees dan hier onze MTB pedalen koopgids.

MTB schoenplaatjes
Een MTB schoenplaatje zit vast met 2 boutjes.

Voor elk niveau een ander type MTB schoenen

Wanneer je hebt besloten met welke fietspedalen je wilt gaan rijden, is het handig om te bekijken wat voor niveau je hebt. De MTB schoenen op onze website zijn namelijk ingedeeld in drie verschillende klassen, namelijk de instapklasse, middenklasse en topklasse. Deze indeling is gebaseerd op het type zool van de MTB schoen en op het type sluiting van de fietsschoen. In ons assortiment hebben we zowel MTB schoenen voor dames als MTB schoenen voor heren.

Welk type zolen zijn er voor mountainbike schoenen?

De zolen van MTB fietsschoenen kunnen erg van elkaar verschillen. Zo beschikken de instapmodellen vaak over een nylon zool. Hoe duurder de schoen, hoe meer carbon er gebruikt is. Het gebruik van carbon zorgt ervoor dat je schoen niet alleen lichter wordt, maar ook een stuk stijver. Als je kracht zet op je pedaal wil je dat al je kracht gelijk overgedragen wordt. Hoe slapper je zool is, hoe verder deze doorbuigt bij het kracht zetten en je kracht verliest. Wel kan het oncomfortabel aanvoelen wanneer je voor het eerst met een stijve schoen gaat rijden. Maar waarschijnlijk zal je hier snel aan wennen.

carbon zool MTB schoen
Carbon in de zool zorgt ervoor dat je schoen lichter en stijver wordt.

Naast het gebruik van carbon in de zool is het ook verstandig om te kijken naar de buitenkant van de zool. Het komt regelmatig voor dat je tijdens het mountainbiken ook af en toe een stuk door het bos moet lopen. In dat geval wil je graag goede grip hebben om uitglijden te voorkomen. Zorg er daarom voor dat er een goede rubberen zool met noppen onder je schoenen zit. Sommige wielrenschoenen hebben ook een bevestiging voor mountainbike plaatjes. Dit lijkt heel handig, maar vaak zit er geen rubberen zool omheen. En het is natuurlijk niet erg handig om met gladde zolen te lopen over natte bladeren en gladde rotsen.

Heren MTB schoenen instapklasse

Shimano XC100

€ 89,95

Heren MTB schoenen middenklasse

Sidi Eagle 10

€ 219,95

Heren MTB schoenen topklasse

Fizik Vento X3 Overcurve

€ 149,95

Welke sluitingssystemen zitten er op MTB schoenen?

Ook het systeem waarmee je de fietsschoen vastmaakt is belangrijk. Sommige sluitingssystemen zijn makkelijk aan te passen tijdens het fietsen, terwijl anderen even wat tijd vergen. Wel iets om rekening mee te houden. Bij ons kun je kiezen uit de volgende sluitingssystemen: klittenbandsluiting, draaisluiting, vetersluiting.

Mountainbike schoenen met klittenbandsluiting

Een sluiting van klittenband is vaak te vinden op de goedkopere MTB fietsschoenen. Ook wordt een klittenbandsluiting gebruikt op duurdere mountainbike schoenen in combinatie met een ander type sluiting. Schoenen met klittenband kunnen gemakkelijk aangetrokken worden. Ze geven wel minder ondersteuning dan mountainbike schoenen met duurdere systemen. Ook slijten ze sneller door het vele zand en vuil dat er tussenkomt en kunnen ze minder strak aangetrokken worden.

MTB schoenen met klittenband
MTB fietsschoenen met klittenbandsluiting kun je gemakkelijk aantrekken.

Mountainbike schoenen met draaisysteem

Steeds meer MTB schoenen hebben een draaisluiting. Met dit systeem kun je heel precies bepalen hoe strak je schoen moet zitten. Door aan de knop te draaien wordt er een lijntje strakker getrokken die over de schoen loopt. Het voordeel hiervan is dat dit lijntje straktrekt op de plaatsen met de minste weerstand. Hierdoor heb je minder drukpunten op je voet en wordt de schoen mooi geleidelijk aangepast naar de vorm van jouw voet.

mountainbike schoen met draaisluiting
Met een draaisluiting kun je heel nauwkeurig bepalen hoe strak je MTB schoen zit.

Mountainbike schoenen met veters

Wat een vetersluiting is hoeven we natuurlijk niet uit te leggen. Deze sluiting kom je ook tegen op je dagelijkse schoenen. Je kunt zelf bepalen hoe strak je schoen zit door aan de veters te trekken. Een vetersluiting vind je voornamelijk terug op flat pedal schoenen.

Dames MTB schoenen instapklasse

Shimano XC100

€ 89,95

Dames MTB schoenen middenklasse

Dames MTB schoenen topklasse

Welk maat MTB schoenen heb ik nodig?

Wanneer je online schoenen gaat kopen is het altijd lastig om de juiste maat te bepalen. Sommige MTB schoenen vallen kleiner uit dan de normale schoenen. En sommige merken vallen juist weer klein en smal uit, zoals bij Sidi MTB schoenen. Hierbij heb je dan ook zeker een maatje groter nodig. Wil je de maat echt zeker weten? Kom dan even langs in een van onze Superstores. Daar kun je op je gemak alle fietsschoenen passen om te kijken welke MTB schoen het beste bij jouw voet past.

Zorg er bij het passen voor dat je wat ruimte overhoudt voorin de schoen en dat je de sokken aandoet die je wilt dragen tijdens het mountainbiken. Je voeten zetten tijdens het fietsen namelijk iets uit door de warmte. Daarnaast komt het wel eens voor dat je een stukje moet lopen en tijdens het afwikkelen komt je voet iets naar voren. Het is niet fijn als je dan gelijk tegen de rand van je schoen aanzit.

fietsschoenen kopen in Superstores
In de onze Superstores kun je op je gemak alle schoenen in meerdere maten passen.

Wanneer je je nieuwe MTB schoenen toch liever online koopt, kun je gebruikmaken van ons maatadvies. In deze handige blog geven we een maattabel per merk om je te helpen om jouw juiste schoenmaat te bepalen. Daarvoor hoef je alleen maar even je eigen voet op te meten.

Zitten je nieuwe schoenen toch niet helemaal lekker? Met Mantel Guaranteed Fit mag je je fietsschoenen, van alle merken, gewoon terugsturen of terugbrengen naar de winkel. Je krijgt dan het volledige aankoopbedrag retour. Vervolgens kun je andere fietsschoenen kopen in onze webshop of in een van onze Superstores.

Winter MTB schoenen

Wil je in de winter ook door blijven fietsen op je mountainbike? Met winter MTB schoenen zorg je ervoor dat je geen koude voeten krijgt tijdens je ritten. Wil je weten welke schoenen jij het beste kunt kiezen in de winter? Lees dan onze winter fietsschoenen koopgids. Rijd je in de winter niet zo veel of gebruik je een overschoen? Dan is een winterschoen niet per se nodig. In de zomer kies je juist voor een schoen met veel ventilatie.

fiets overschoenen
Heb je net nieuwe MTB schoenen gekocht, maar wil je er in de winter ook mee fietsen? Met goede fiets overschoenen kan het!

Keuzehulp mountainbike schoenen

Na het lezen van deze koopgids weet je waar je allemaal op moet letten bij het kopen van nieuwe mountainbike schoenen! Nu hoef je alleen nog maar te kiezen of je voor zwarte MTB schoenen gaat of liever voor een gekleurde fietsschoen gaat! Ben je er nog steeds niet uit wat de beste MTB schoenen voor jou zijn? Gebruik dan onze online keuzehulp!

Shimano MTB schoenen
Welke kleur mountainbike schoen vind jij het mooist?

Met welke mountainbike schoenen fiets jij het liefst? Laat het ons weten in de reacties!

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Eva van den Berg

Eva van den Berg

Sinds ik bij Mantel werk, schrijf en lees ik dagelijks veel over fietsen. Daarnaast mag ik ook nieuwe producten uittesten. Dit zorgt ervoor dat het steeds meer begint te kriebelen om mijn eigen collectie fietsen uit te breiden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de inhoud van mijn schuur er over een paar jaar uitziet. Gelukkig heb ik thuis een grote schuur!

Gerelateerde berichten

De beste mountainbikes van 2023 [koopgids]

4 Augustus 2023

Als gepassioneerde mountainbiker wil je natuurlijk de perfecte fiets voor jouw avonturen vinden ...

Winter fietsschoenen voor frisse, koude en ijskoude dagen op de MTB en racefiets [Koopgids]

13 December 2022

In de winter stel je meer eisen aan je fietsschoenen. Bijna niets is vervelender dan fietsen met koude en natte voeten ...

Winter fietshandschoenen - Welke fietshandschoenen heb ik nodig deze winter? [Koopgids]

28 November 2022

We kennen het allemaal wel: je stapt de deur uit om lekker een stuk te gaan wielrennen of mountainbiken en je komt er ...