Deel dit bericht

Maxxis High Road racefiets band [REVIEW]: Ervaar het Maxxis-gevoel nu ook op je racefiets

Maxxis is één van de grootste bandenfabrikanten ter wereld. De Taiwanese bandengigant is al jarenlang sterk aanwezig in de wereld van mountainbike banden. Met haar uitgebreide assortiment weet Maxxis de harten van veel mountainbikers te veroveren. De keuze voor Maxxis banden wordt vaak toegeschreven aan ‘het Maxxis-gevoel’.

Ervaar het Maxxis-gevoel nu ook op je racefiets.

Met de High Road introduceert Maxxis haar eerste high-end racefiets band. Weet Maxxis ‘het Maxxis-gevoel’ over te brengen op de wielrenners? Ruim 3000 kilometer lang heb ik, door weer en wind, het uiterste gevraagd van de racefiets banden.

De Maxxis High Road racefiets band sluit mooi aan de velg.
De Maxxis High Road racefiets band sluit mooi aan de velg.

De High Road: het vlaggenschip van Maxxis

Zoals Maxxis zelf zegt is de High Road ‘de beste clincher raceband van dit moment’. De High Road wordt dan ook gepresenteerd als het vlaggenschip van de Maxxis racefietsbanden-collectie. Met deze racefiets band wil Maxxis de concurrentiestrijd aangaan met high-end banden van andere bandenfabrikanten. De band is dan ook ontworpen voor wielrenners die het maximale van hun materiaal vragen.

De verpakking maakt het helemaal af!
De verpakking maakt het helemaal af!

Is de Maxxis High Road klaar om deze strijd aan te gaan? Laten we eerst eens kijken naar de gebruikte technieken.

Welke technieken zijn in de Maxxis High Road verwerkt?

De Maxxis High Road is uitgerust met een nieuw gefabriceerde compound. Deze HYPR compound is ontworpen om de prestatie-lat van Maxxis’ racefiets banden nog een trede hoger te leggen. Maxxis claimt dat de HYPR compound leidt tot een 16 procent lagere rolweerstand en 23 procent meer grip in natte omstandigheden ten opzichte van eerdere Maxxis racefiets banden. Mooie woorden, maar is dit ook echt zo?

De randen van de Maxxis High road band is strak afgewerkt voor de beste grip.
De randen van de Maxxis High road band is strak afgewerkt voor de beste grip.

Onderhuids is de High Road voorzien van een K2 breakerlaag. Deze breakerlaag biedt een extra beschermlaag onder het loopvlak tegen lekrijden. De K2 breakerlaag zou een betere bescherming bieden dan standaard Kevlar en Vectran breakerlagen. Omdat de High Road Maxxis’ eerste band met een K2 breakerlaag is, moet dit in de praktijk nog blijken.

Threads per inch (TPI)

Verder heeft de High Road een 120 TPI karkas. Een karkas van 120 TPI is niet heel bijzonder voor een band uit het topsegment. Veel banden uit deze categorie hebben een hogere TPI (threads per inch; draden per inch).

De dichtheid van het karkas wordt in TPI uitgedrukt. Hoe meer draden per inch, hoe hoger de dichtheid van de band. Een band met een hoge dichtheid (TPI) kan zich beter vormen naar oneffenheden in het wegdek, waardoor de rolweerstand en rijeigenschappen verbeteren. De High Road scoort niet het hoogst op TPI, maar het is nog even afwachten wat dit in de praktijk betekent.

Op papier claimt Maxxis met de High Road een band te hebben ontworpen van hoge kwaliteit. Testen maar!

Hoe ziet de racefiets band eruit?

Op het eerste gezicht ziet de High Road er netjes uit. De verpakking van de racefiets band straalt vakmanschap en kwaliteit uit. Het vertrouwen in de nieuwe banden is, alleen al door de verpakking, meteen al erg groot.

De kwaliteit is overal in terug te zien.
De kwaliteit is overal in terug te zien.

Als de racefiets band uit de verpakking tevoorschijn komt, wordt ik direct enthousiast. De afwerking van de band is erg secuur. Vaak zie je bij banden nog wel eens wat rubberen rafels op het loopvlak zitten. Dit is bij de High Roads niet het geval. Het loopvlak van de band is strak en egaal. Het golfpatroon op de flanken van het loopvlak geeft de band een verzorgd uiterlijk. Netjes!

In de handen voelt de band iets stugger aan dan andere wedstrijdbanden. Ik ben benieuwd of dit de rolweerstand zal beïnvloeden, maar de duurzaamheid en lekbestendigheid zal dit waarschijnlijk ten goede komen.

Montage is een fluitje van een cent

Ken je dat? Je koopt nieuwe racefiets buitenbanden. Leuk! Maar het monteren is over het algemeen een grote ramp. De montage van de High Road was een fluitje van een cent. Ik kreeg de banden zonder hulp van bandenlichters op de velg. Binnen een paar minuten was ik klaar om de weg op te gaan. Geen pijnlijke handen en irritaties, perfect.

Ze zien er stijf uit, maar ze liggen binnen vijf minuten op je velg.

Racefiets buitenbanden zijn niet alleen belangrijk, de juiste binnenband maakt het een geheel. De binnen- en buitenband versterken elkaar. Een goede keuze hierbij is de Tubolito binnenband. De lichtste binnenband op de markt.

Hoe zijn de rol-prestaties?

De racefiets banden heb ik getest vanaf de vroege voorjaarsmaanden tot de laatste dagen van juli. De band is dan ook getest bij uiteenlopende weersomstandigheden en temperaturen, van 8 graden op een regenachtige dag tot 34 graden met een stralende zon. Maar wat doen de weersomstandigheden met deze band?

Met deze racefiets band blijf je in alle omstandigheden overeind.
Met deze racefiets band blijf je in alle omstandigheden overeind.

Inmiddels heb ik al circa 3.000 kilometer op de Maxxis High Road banden gereden. Als het op rol-prestaties aankomt, is de Maxxis High Road geen hoogvlieger. Ondanks de band soepel over het asfalt rolt, zal de High Road geen podiumplek op rolweerstand veroveren.

Naar mijn idee ligt dit ook in lijn der verwachting. Het karkas van 120 TPI is namelijk iets stugger dan de karkassen van andere wedstrijdbanden. Desalniettemin valt de rolweerstand van de High Road zeker niet tegen.

Een soepel karkas zorgt naast een lage rolweerstand ook voor veel grip. Bij de High Road merk ik geen tekort aan grip. Op een droog wegdek geeft de band een stabiele, betrouwbare indruk. Op het moment dat het wegdek nat is zijn de voordelen van de Maxxis fietsband pas echt duidelijk.

De Maxxis High Road maakt pas echt indruk in de regen

Gedurende de afgelopen maanden heb ik de racefiets banden in verschillende weersomstandigheden getest. Opvallend zijn de prestaties van de High Roads in de regen. Op dit vlak onderscheidt de Maxxis High Road zich van andere banden.

De grip van de racefiets banden op een nat wegdek is fenomenaal. Zowel op de rechte stukken als in de bochten geven de banden veel vertrouwen. Met de High Roads durf ik bochten met een hogere snelheid aan te snijden.

Na 3000 km ziet de Maxxis High Road er nog steeds goed uit.
Na 3000 km ziet de Maxxis High Road er nog steeds goed uit.

Ook in de afdaling is de uitstekende grip voelbaar. Zonder aarzelen durf ik mijn fiets schuin de bocht in te sturen. Tot op heden heb ik meerdere ritten in natte omstandigheden gemaakt, maar ik ben nog altijd probleemloos de bochten doorgekomen.

Met deze prestaties in de regen, hoef je je geen zorgen te maken als donkere wolken zich boven het asfalt samenpakken. Met de High Road lijkt een waardige voor- en najaarsband geboren. Het is nog wel de vraag hoe de band presteert bij winterse temperaturen, maar dat laat nog even op zich wachten. Gelukkig maar!

Lekbestendigheid & duurzaamheid

Met 3.000 kilometer in de benen, heb ik tot op heden nog geen lekke band gehad. De controle van het loopvlak wijst uit dat de compound van de racefiets band vrij hard is. De band verzamelt namelijk vrijwel geen steentjes onderweg. Op de lekbestendigheid van de High Road valt tot op heden dan ook weinig aan te merken. Het lijkt erop dat de K2 breakerlaag een betrouwbare bescherming biedt.

Qua duurzaamheid weet de Maxxis High Road zich goed te handhaven. Op de racefiets band is wel een slijtage-streep op het loopvlak te zien, maar lichte slijtagesporen mag je ook verwachten na 3.000 kilometer.

Verder vertonen de racefiets banden nog geen scheurtjes of beschadigingen. Zoals het er nu uitziet, gaat de band nog veel kilometers mee. De duurzaamheid van de High Roads valt zeker niet tegen voor een high-end buitenband.

Maxxis High Road een echte high-end racefiets band?

Met de High Road is Maxxis ook bezig aan een flinke opmars in de wielrennerij. De High Road is niet de allersnelste band in de categorie van high-end racefiets banden, maar de Maxxis High Road verpulvert de concurrentie in regenachtige omstandigheden.

Door de fenomenale grip durf ik harder te rijden op regenachtige dagen. Ik zou de Maxxis High Road dan ook zeker aanbevelen als voor- en najaarsband. Voor een racefiets band van dit niveau is de High Road bovendien zeer aantrekkelijk geprijsd.

Ook Team Roompot-Charles is overtuigd van de High Road racefiets band. Sinds het voorjaar van 2019 rolt Team Roompot-Charles op deze racefiets band over het asfalt. Ben jij ook overtuigd?

Pluspunten Maxxis High Road

Hogere lekbestendigheid
16% minder rolweerstand
Veel grip in natte omstandigheden

Minpunten Maxxis High Road

Alleen verkrijgbaar in 25mm

 


Deel dit bericht
Roel de Jong

Roel de Jong

Ik toer graag rond op zoek naar de mooiste wegen en gebieden. Bij elk kruispunt kies ik de mooiste afslag. Het liefst fiets ik nooit twee keer over dezelfde weg, want dat is saai. Meestal op de racefiets, soms op de mountainbike. Op dit moment maak ik m'n kilometers op een BMC Roadmachine. Op de een of andere manier moet ik altijd iedereen uit de wind houden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gerelateerde berichten


Meest gelezen