Deel dit bericht

Knallen bergop, bergaf en door de polder – Scope R4D [Review]

Iedereen weet inmiddels wel dat goede racefietswielen essentieel zijn als je het maximale uit jezelf wilt halen. Maar goede racefietswielen zorgen niet alleen voor snelheid, met een beetje geluk zijn ze lekker licht kun je er dus ook de bergen makkelijker mee op. De racefietswielen van het Nederlandse(!) Scope zijn licht, te krijgen in diverse hoogtes én sinds kort ook bij Mantel te krijgen. Een goed excuus om ze aan een review te onderwerpen. En dat vonden ze bij Scope ook, dus stuurden ze een testset naar ons op.

Het begon met de verrassing van welke wielen ze bij Scope in de doos hadden gedaan. De lage R3D, de hoge R5D of daar precies tussenin met de R4D? Tot mijn grote vreugde bleek het de R4D te zijn. Met 45 mm is dit een disc wielset met een gemiddelde hoogte, en laat ik daar nu juist van houden.

De Scope R4D Racefiets wielen hebben een hoogte die echt in elke fiets mooi staat.
De Scope R4D Racefiets wielen hebben een hoogte die echt in elke fiets mooi staat.

In de doos zit dus de Scope R4D racefiets wielset. Daarnaast natuurlijk al het standaardmateriaal, zoals quick release skewers en de nodige adapters. Maar die kan ik allemaal links laten liggen aangezien de standaard wielset in mijn Scott Addict Gravel past.

Goed geschoolde racefiets wielen

Bij Scope hebben ze samengewerkt met onder andere de TU Delft en de TU Eindhoven. Daaruit is een wielset gerold met een optimale stijfheid en een degelijke lay-up van de carbon lagen.

De samenwerking van Scope met Schwalbe zorgt voor een perfecte passingen van de tubeless banden met deze tubeless Scope R4D velgen.
De samenwerking van Scope met Schwalbe zorgt voor een perfecte passingen van de tubeless banden met deze tubeless Scope R4D velgen.

En door een samenwerking met bandenfabrikant Schwalbe (Lees hier de Schwalbe One review!) zijn alle Scope wielsets ook nog eens perfect geschikt om tubeless te maken en rijden. Dan is het dus ook passend dat ik er een paar 28 mm Schwalbe Pro One fietsbanden op leg.

Dat monteren gaat inderdaad soepel. Binnen een half uurtje heb ik de hele set tubeless gemaakt, de remschijven erop gezet en de cassette gemonteerd. Nu nog even in mijn fiets en dan kan ik gaan!

Én mooi, én goede prestaties

Nadat ze in mijn fiets liggen valt me op hoe mooi ze eigenlijk zijn. Normaal gesproken houd ik niet van opvallende logo’s bij mijn wielen. Maar ik moet zeggen dat de witte versie van deze Scopes zowaar best strak staan in mijn fiets.

De achternaaf heeft een heerlijke ratel.
De achternaaf heeft een heerlijke ratel.

Je kunt trouwens ook voor zwarte logo’s kiezen, mocht je net als ik daar meer van houden. Maar genoeg gekwijld over het uiterlijk. Tijd om te rijden! Want van wielen in deze prijsklasse verwacht je niet alleen goede looks, maar ook prestaties.

Een rit van ongeveer 80 kilometer over redelijk afwisselend terrein rondom Nijmegen lijkt me een goede eerste test. De banden heb ik op een comfortabele 5 bar gepompt. Niet te hard en niet te zacht. Perfect voor een comfortabele rit.

5 bar in de banden en gaan!
5 bar in de banden en gaan!

Ik heb al vaker met topwielen rondgereden, en al vaker was ik al snel enthousiast. En ook deze keer was ik na een paar kilometer al helemaal verkocht. Wat een topwielen! Ze rollen heerlijk en voelen erg degelijk aan.

Superstijf

Na een paar scherpe bochtjes valt me op dat ik bij het aanzetten na een bocht helemaal niets hoor, behalve het gezoem van de banden op de weg. De remschijf schampt de remklauw dus helemaal niet. En dat is de eerste keer dat ik dat meemaak met disc racefietswielen.

De remschijf bij het voorwiel maakte zelfs bij een sprint geen geluid.
De remschijf bij het voorwiel maakte zelfs bij een sprint geen geluid.

Tijd om eens vol bij een stoplicht weg te sprinten om te kijken of ze dan nog steeds zo stil blijven. Zodra het stoplicht op groen springt zet ik zo hard als ik kan aan. De weg loopt een beetje op, dus er komt lekker veel kracht vrij.

Welgeteld één enkel heel licht schampje hoorde ik in de eerste twintig meter. En dat is wat mij betreft een heel erg goed teken. De zijdelingse stijfheid is dus echt optimaal bij de Scope R4D.

Het witte logo is opvallend, maar toch verrassend mooi.
Het witte logo is opvallend, maar toch verrassend mooi.

Zowel bergop als bergaf voelen de Scopes heerlijk aan. Bij een snelheid boven de 35 zoemen ze net wat harder, en daar houd ik wel van. En ook als je je benen stilhoudt is er een heerlijke ratel. Niet te hard, maar ook niet te zacht. Precies waar ik van houd.

Pauze en kwijlen op de Scope R4D

Tijdens een korte pauze voor een bak koffie en het bijvullen van mijn bidons staan er ineens drie mede-renners met hun bak koffie bij mijn fiets. De fiets zelf vinden ze mooi, maar ook de wielen waren ze vanaf de andere kant van het terras al opgevallen.

Met de Scope R4D in mijn racefiets kon ik niet eens rustig pauzeren zonder dat er een paar kwijlende mede-renners bij mijn fiets stonden.
Met de Scope R4D in mijn racefiets kon ik niet eens rustig pauzeren zonder dat er een paar kwijlende mede-renners bij mijn fiets stonden.

Sterker nog, juist voor die wielen waren ze maar even van hun stoel gekropen. Want Scope, daar hadden ze nog niet van gehoord. Als ik dan vertel dat het superlichte carbon racefietswielen zijn, van Nederlandse bodem, worden ze helemaal nieuwsgierig.

Al snel haal ik het achterwiel er even uit om ze te laten voelen. De drie worden met de minuut enthousiaster. Lekker licht, strakke afwerking en mooi bollende banden is hun gezamenlijke conclusie.

Even een rondje proberen

En als ze er dan ook even een rondje mee mogen rijden zijn ze helemaal enthousiast. “Die zijn er zeker niet in met velgremmen”, vraagt er een met een lichte teleurstelling in zijn stem. “Oh jawel”, antwoord ik.

De Scope R4D wielset is niet goedkoop, maar is het geld meer dan waard.
De Scope R4D wielset is niet goedkoop, maar is het geld meer dan waard.

Als ze dan ook nog de flinke, maar toch redelijke prijs horen voor deze wielen nemen de heren met een begerige blik afscheid. Tenminste, dat denken ze. Een half uurtje later kom ik ze weer tegen op een klimmetje. “Hebben!”, schreeuwt een van de mannen me nog na terwijl ik ze voorbij fiets.

Een hele geslaagde eerste rit dus. Die drie mannen hadden eigenlijk dezelfde ervaring als ik. De Scopes zien er mooi uit, de kwaliteit straalt er vanaf. En één rondje fietsen is al genoeg om helemaal verknocht te raken aan deze topwielen.

Alles in één rit

Op de tweede rit hoefde ik niet lang te wachten, de Ronde van Nijmegen. De lange afstand is een perfecte combinatie van mooi en minder mooi asfalt. En de wind deed ook aardig mee, dus afzien gegarandeerd.

Klimmen, dalen en hard oor de polder. De Scopes maakten overal gehakt van.
Klimmen, dalen en hard oor de polder. De Scopes maakten overal gehakt van.

In de eerste 35 kilometer was het vooral een beetje klimmen en een stuk polder. Bij het klimmen voelden de wielen lekker aan. Bij het afdalen kon ik pas echt los. Zonder echt moeite te doen haalde ik aardig wat mensen in. En dat klopt ook wel met wat je zou verwachten van goede aerodynamische wielen. Hoe hoger de snelheid, hoe beter ze hun werk kunnen doen.

Ook in de polder kon ik het hoge tempo met gemak bijhouden. In de groep lag de snelheid rond de veertig. En dat ging erg makkelijk. Vooral mijn snelheid in en na de bochten lag merkbaar hoger. Ik moest een paar keer wat bijremmen om niet te dicht op mijn voorganger te komen.

Tubeless comfort

De rest van de route verliep ook perfect. Door de lage bandenspanning werden de slechtere Duitse weggetjes net wat comfortabeler. En waar ik echt het verschil kon maken was een lange afdaling met klinkers. Waar anderen toch wel wat rondstuiterden en bijremden kon ik vol gaan.

Omdat je ze tubeless kunt rijden kun je met een erg lage bandenspanning de weg op. Ik heb met 4 bar achter en 3,5 voor zelfs nog prima gereden.
Omdat je ze tubeless kunt rijden kun je met een erg lage bandenspanning de weg op. Ik heb met 4 bar achter en 3,5 voor zelfs nog prima gereden.

De Scopes hielden zich echt perfect en bleven een heel stabiel en veilig gevoel geven. Een kleine stuurcorrectie was geen probleem, de wielen reageerden heel direct en gaven echt geen millimeter mee voor mijn gevoel.

De aerodynamische en vrije hoge velg zorgde niet voor onrustig stuurgedrag bij een flinke zijwind.
De aerodynamische en vrije hoge velg zorgde niet voor onrustig stuurgedrag bij een flinke zijwind.

Na het plezier van de lange afdaling waren er nog wat kleinere klimmetjes en vervolgens nog een lang stuk tegen de wind in. Ook daar deden de Scopes precies wat ik ervan hoopte. Het groepje was na de pauze uit elkaar gevallen, maar met een fietsvriend kon ik toch goed doorknallen.

Fris en fruitig

Tot mijn grote verbazing was hij op een gegeven moment zelfs helemaal op terwijl ik me nog redelijk fris en fruitig voelde. Tijd voor méér kopwerk! Dat was absoluut geen probleem, de wind kwam inmiddels van de zijkant, maar daar sneden de Scopes prima doorheen.

Na 1700 heerlijke kilometers viel het zwaar de Scopes weer in te leveren.
Na 1700 heerlijke kilometers viel het zwaar de Scopes weer in te leveren.

Na 160 kilometer wisselend terrein was het tijd voor het welverdiende biertje op het finishterrein. En daar vielen de wielen wel op. Tot drie keer toe kreeg ik zelfs “Mooie fiets” of “Mooie wielen” toegeroepen. Ook hier vielen ze wel in de smaak dus.

In de weken daarop nam ik de Scope R4D mee over de meest afwisselende terreinen. Ik heb er zelfs nog even wat Schwalbe gravel banden op gelegd om er het bos mee in te duiken. En ook daar hielden ze zich echt perfect. Gravel, lompe afdalingen in het bos, niets kan de Scopes van hun werk afhouden.

Het testen van de Scope R4D nog even rekken

Natuurlijk was ik ook daarna nog lang niet klaar met testen. Want aangezien ik al die mooie testspullen toch altijd weer terug moet sturen bleef ik zo lang mogelijk met de Scopes rijden. Onder de noemer duurtest kon ik er een kleine twee maanden van genieten voordat Scope ze toch weer terug wilde hebben.

Gelukkig heb ik de foto's nog...
Gelukkig heb ik de foto’s nog…

En in die twee maanden heb ik geen enkel moment getwijfeld aan deze Scope racefiets wielen. Het goede gevoel bleef, in alle omstandigheden. Van lange en snelle afdalingen tot en met steile, uitdagende beklimmingen.

In totaal heb ik er zo’n 1700 kilometer mee gereden. En de laatste kilometer draaiden ze nog net zo soepel als de eerste. Door de goede tubeless compatibiliteit heb ik ze hooguit een keer per week even bij moeten pompen, en dan hooguit een halve bar.

En voor de grammenjagers; zonder banden, remschijven en cassette weegt het achterwiel 838 gram en het voorwiel 719 gram. Lekker licht dus als je bedenkt dat je hier dan wel 45 mm hoge aerodynamische racefietswielen voor krijgt.

Kortom; hebben!

De Scope R4D in disc- en velgrem-uitvoering

Deel dit bericht
Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

Je komt mij bijna elke dag wel ergens op de fiets tegen. Ik fiets elke werkdag, door weer en wind, van huis naar mijn werk en weer terug. Vaak op de racefiets, maar in de winter ook op een fijne oude crosser. In het weekend ben ik ook niet van de fiets af te krijgen. Ik pak dan de racefiets voor een lange tocht. Of mijn mountainbike om daar de nodige kilometers mee te maken, liefst met mijn hond Runa. En kun je me buiten trouwens niet vinden? Dikke kans dat ik dan binnen aan het zweten ben op Zwift.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gerelateerde berichten


Meest gelezen