Deel dit bericht

De verschillen tussen de Garmin Edge 530 en Edge 830 [Review]

7 Juni 2019

Garmin vernieuwt elk jaar wel één of twee van haar fietscomputers. Dit jaar waren de 500 en 800 serie aan de beurt met de Garmin Edge 530 en de Garmin Edge 830. Twee fietscomputers mét fietsnavigatie én een heleboel nieuwe leuke extra's. En met wat extra liefde voor de mountainbikers onder ons zijn beide nieuwe Garmin Edge fietscomputers ook voor hen erg interessant. Tijd voor een review!

Dat ze bij Garmin beide series in één keer van een nieuw model voorzien was een beetje een verrassing. Maar wel een hele aangename. Want met de nieuwe Edge 530 en Edge 830 zullen veel racefietsers en mountainbikers erg goed uit de voeten kunnen.

Fietsnavigatie

Allebei de nieuwe Garmins hebben natuurlijk fietsnavigatie. Maar dat is geen verrassing. Met name de nieuwe functies zullen de fanatiekere wielrenners en mountainbikers aanspreken. En voor die laatste groep heeft Garmin zelfs een aantal MTB-specifieke functies toegevoegd.

De Garmin edge 530 heeft een redelijk vertrouwd uiterlijk.
De Garmin Edge 530 heeft een vertrouwd uiterlijk.

Het belangrijkste verschil tussen de twee toestellen is dat de 530 geen touchscreen heeft. Daarnaast is de navigatie op de 530 iets simpeler. Je kunt bijvoorbeeld geen routes maken op het apparaat zelf.

Op het eerste oog zijn de verschillen dus miniem. Hoe het echt zit, daar kom je alleen maar achter door de Garmins in de praktijk te gebruiken. Tijd dus om met de Garmins op stap te gaan. Allereerst de Garmin Edge 530, simpelweg omdat die het eerste beschikbaar was.

Wat zit er in de doos?

Zoals altijd wordt elke nieuwe Garmin fietscomputer geleverd met een out-front mount, een mount voor op je stuur en de nodige stukjes rubber en rubber bandjes om alles mooi en krasvrij te kunnen monteren.

Uit de doos valt meteen op hoe compact de 530 is. Hij is net een slagje groter dan de 820. De knoppen aan de zijkanten en de onderkant voelen fijn en degelijk aan en het scherm ziet er mooi uit.

De knoppen op de Edge 530 zijn degelijk en makkelijk te bedienen.
De knoppen op de Edge 530 zijn degelijk en makkelijk te bedienen.

Maar het echte verschil merk ik pas als ik hem aanzet. Het opstarten duurt namelijk echt maar een paar seconden. En dat is meteen een hele grote verbetering vergeleken met de oudere Garmin toestellen.

Een andere grote verbetering is dat beide fietscomputers een batterijduur hebben van maar liefst 20 uur. En koppel je een Garmin Charge Power Pack op de bijgeleverde Flush Mount? Dan haal je er zelfs 40 uur uit!

Daarnaast hebben de Edge 530 en Edge 830 allebei - inmiddels wel vanzelfsprekend - wifi. Daarmee kun je nog sneller data uitwisselen of je ritten uploaden. Even een route of training maken in Garmin Connect, uploaden en gaan!

Maak je eigen profielen

Wie gewend is aan de menustructuur van Garmin kan alle vertrouwde functies, maar ook de nieuwe, vrij eenvoudig vinden. Het koppelen van mijn sensoren gaat probleemloos, maar dat is bij Garmin eigenlijk nooit een issue.

De navigatie op de 530 is zoals je gewend bent van Garmin, duidelijk en overzichtelijk.
De navigatie op de 530 is zoals je gewend bent van Garmin, duidelijk en overzichtelijk.

Je kunt erg makkelijk het juiste profiel kiezen voor de rit die je maakt. Per tak van sport kun je zelf profielen aanmaken. Racefiets, MTB, indoor, spinning, alles kan. Bij elk profiel kun je instellen welke infovelden jij wilt zien zodat je altijd de data op je scherm krijgt die jij bij de hand wilt hebben bij die activiteit.

Het menu heeft ook geen verrassende aanpassingen gekregen.
Het menu heeft ook geen verrassende aanpassingen gekregen.

Erg handig is dat je niet per profiel de sensoren hoeft te selecteren. Je Garmin detecteert zelf welke sensoren aan staan en koppelt die automatisch, als je die tenminste ooit al eens hebt toegevoegd. Handig als je eens een keer een sensor wisselt van fiets als je bijvoorbeeld een lege batterij hebt.

De eerste rit met fietsnavigatie

Voor de eerste rit plan ik een korte route van zo'n vijftig kilometer over bekend terrein. En dan vooral even kijken wat de Garmin doet als ik bewust verkeerd rijd. Want het rerouten van een geplande rit ging in het verleden niet echt snel.

Tijd voor de eerste rit!
Tijd voor de eerste rit!

De eerste tien kilometer laat ik de Edge 530 zijn ding doen en volg ik trouw de route. De aanwijzingen zijn duidelijk en komen voor mij op het goede moment. Door het net wat grotere scherm is de route duidelijker en dus beter te volgen. Ondanks dat de zon vol op het schermpje schijnt blijft hij perfect af te lezen.

Rerouting gaat supersnel

En dan is het tijd om van de route af te wijken. Vol spanning kijk ik naar wat de Edge 530 gaat doen. Hij reageert erg snel met een aanpassing, veel sneller dan ik gewend ben. De eerste 100 á 200 meter wil hij me terugsturen naar de oude route.

Het scherm van de Edge 530 en 830 is net wat groter dan hun voorgangers. Dat betekent een betere leesbaarheid en net wat meer gemak.
Het scherm van de Edge 530 en 830 is net wat groter dan hun voorgangers. Dat betekent een betere leesbaarheid en net wat meer gemak.

Maar als ik door fiets bedenkt hij vrijwel meteen een alternatieve route die me met een simpel omweggetje weer op de route brengt. Kijk, dat wil ik zien! Snel en praktisch. En dan blijkt die omrijroute ook nog eens een onontdekt weggetje te zijn die een stuk mooier is dan mijn standaardroute. Win-win dus!

De beide nieuwe Garmin Edge fietscomputers zijn vrij compact.
De beide nieuwe Garmin Edge fietscomputers zijn vrij compact.

Ik wijk op nog een flink aantal punten van de route af, maar elke keer weet De Garmin Edge 530 dat prima op te lossen. Vooral de snelheid waarmee een nieuwe route wordt berekend is een verademing.

Trailforks, GPS, Glonass én Galileo

Na deze wegrit was het tijd voor een rit in het bos op de MTB. Want ook daar zou de Edge 530 een stuk beter moeten presteren dan zijn voorgangers. Vooral de mogelijkheid om naast GPS voor Glonass of Galileo te kiezen zorgt voor betere en nauwkeurigere registratie van je afgelegde route.

De Garmin Edge 530 doet het prima op de weg, en dankzij Galileo en Glonass is ook het volgen van rotues in het bos geen probleem.
De Garmin Edge 530 doet het prima op de weg, en dankzij Galileo en Glonass is ook het volgen van rotues in het bos geen probleem.

En die nauwkeurigheid is iets wat het in een dichtbegroeid bos met een dik bladerdek nog wel eens af liet weten. Maar met Glonass aan, naast GPS, heeft de Edge 530 een enkele keer moeite om bij te houden waar ik ben of om de route aan te geven.

Naast de toevoeging van Glonass en Galileo heeft de Edge 530 nog meer leuks voor mountainbikers. Allereerst krijg je nu standaard de Trailforks App geïnstalleerd op de 530. Daarmee is het vinden van nieuwe routes in binnen- en buitenland een heel stuk makkelijker geworden.

Nog meer data! Live hoogtekaart, jumps en airtime

Nog leuker voor de echte fanatiekelingen is dat de Edge 530 nu ook het aantal jumps, je airtime en je flow bijhoudt. Achteraf kun je dan precies zien hoeveel jumps je hebt gemaakt en hoe lang je vrij door de lucht zweefde. Niet iets waar je heel concreet wat aan hebt, maar wel erg leuk om terug te kijken.

Hoogtekaartjes! En tijdens ene flinke klim krijg je ook nog eens jouw positie op de klim te zien, inclusief stijgingspercentages.
Hoogtekaartjes! En tijdens ene flinke klim krijg je ook nog eens jouw positie op de klim te zien, inclusief stijgingspercentages.

Een functie waar ik veel van verwachtte is ClimbPro. Daarmee krijg je, als je een vooraf geplande route rijdt, namelijk bij elke noemenswaardige klim een hoogteprofielkaartje te zien. En dat compleet met stijgingspercentages en waar je op dat moment op die klim bent.

Niet dat ik de bergen en heuvels op vlieg, maar ik houd wel van klimmen. Dus een beetje extra feedback tijdens een klim is wel welkom. En bij de eerste klim is het meteen raak. Een mooi hoogtekaartje met mijn positie. Op bekende klimmen is dat hoogteprofiel niet bijzonder handig, maar vooral in nieuwe gebieden kan het wel het verschil maken.

Mijn 500 kan met pensioen

Iedereen die op vakantie wel eens fietst heeft wel eens een klim zwaar onderschat of overschat. En dat hoeft dus niet meer. Je kunt zelfs de klim zo afstemmen dat je je herstel precies plant op een wat vlakker stuk. Je kunt je energie dus sparen als het kan, maar weet ook wanneer je er bijna bent en je dus net even door moet stampen.

Met de geavanceerde functies kun je jouw trainingen naar ene nog hoger niveau tillen.
Met de geavanceerde functies kun je jouw trainingen naar ene nog hoger niveau tillen.

Dit is wat mij betreft echt de leukste en handigste toevoeging op de Nieuwe Garmin Edge 530. Voor mij al reden genoeg om mijn antieke 500 eindelijk met pensioen te laten gaan. Maar naast de Edge 530 heeft Garmin ook de Garmin Edge 830 uitgebracht, en ook die mag ik testen. Dus voor ik de portemonnee trek voor de 530 maak ik eerst nog een aantal ritten met de Edge 830.

Net wat uitgebreider dan de 530

De Garmin Edge 830 verschilt qua uiterlijk niet veel van de Edge 530. Omdat deze een touchscreen heeft zitten er natuurlijk ook minder knoppen op. Verder is de behuizing precies hetzelfde als van de Edge 530.

Je kunt de gegevensvelden van de Garmin Edge 830 en de Edge 530 aanpassen naar je eigen voorkeuren. Hier mijn favoriete startscherm.
Je kunt de gegevensvelden van de Garmin Edge 830 en de Edge 530 aanpassen naar je eigen voorkeuren. Hier mijn favoriete startscherm.

Het verschil tussen de Garmin Edge 830 en de Garmin Edge 530 is intern ook niet erg groot. Het voornaamste technische verschil zit hem in de navigatie. De Edge 530 kan alleen vooraf ingeladen routes rijden. De Edge 830 kan zelf routes maken, bijvoorbeeld ook als je een adres invoert.

De kaarten zijn voor de doorgewinterde Garmin gebruiker bekend.
De kaarten zijn voor de doorgewinterde Garmin gebruiker bekend.

Dat laatste is vooral handig als je niet afhankelijk wilt zijn van een koppeling met je mobiel. Tijdens mijn ritten met de 830 test ik ook wat nieuwe functies die je ook op de Edge 530 terug kunt vinden.

Houd je prestaties heel precies bij

Een van de functies die op beide nieuwe Garmins te vinden zijn is fietsdynamica. Dat is niet echt een enkele functie te noemen maar meer een totaaloverzicht van jouw prestaties, vorm en trainingen. Al jouw inspanningen worden met elkaar vergeleken en daar rollen de nodige gegevens uit.

Met de profielen kun je zelf kiezen welke gegevensschermen je ziet tijdens je rit.
Met de profielen kun je zelf kiezen welke gegevensschermen je ziet tijdens je rit.

Je ziet dan of je te hard of niet hard genoeg getraind hebt, maar ook wanneer je eigenlijk eens een keer niet op de fiets moet stappen voor een rustdag. Zelfs de temperatuur en de hoogte worden meegenomen om te kijken hoe jij meer uit jezelf kunt halen. Ook deze functie vind je terug op de Edge 530.

Wachten op regen

Het grootste verschil tussen de twee modellen wordt dus gemaakt door het touchscreen. Maar is die dat dan ook waard? Het beste is dan een echte regenrit. Want touchscreens en regen gaan niet altijd goed samen. Dat werd dus buienradar in de gaten houden voor een flinke bui.

Swipen ging onder alle omstandigheden goed.
Swipen ging onder alle omstandigheden goed.

Na een paar dagen was er net op het goede moment regen in het vooruitzicht. Ideaal omdat ik net die ochtend met de MTB het bos in wilde gaan. Troep en regen gegarandeerd dus.

Het swipen en door de menu's heen scrollen ging als het droog was al helemaal prima en supersnel. En tot mijn grote verrassing maakte de regen en modder helemaal niets uit. En het kwam echt met bakken uit de lucht, dus het bleef niet bij wat druppels.

Het formaat van de Edge 530 en Edge 830 is precies goed. Niet te groot, maar wel groot genoeg dat je een goed overzichtelijk schermpje hebt.
Het formaat van de Edge 530 en Edge 830 is precies goed. Niet te groot, maar wel groot genoeg dat je een goed overzichtelijk schermpje hebt.

Het touchscreen presteert dus echt zoals je zou verwachten. Onder alle omstandigheden betrouwbaar. Geen eindeloos loos geswipe of gekke dubbelklikken terwijl je niets doet. En na een doorweekte rit deed hij het nog steeds perfect.

En nog meer...

De Edge 830 en de Edge 530 hebben verder nog een best indrukwekkende lijst met nieuwe features. Een daarvan is Bike Alarm. Daarmee geeft je Garmin een alarm als je fiets (of de fietscomputer) bewogen wordt.

De Garmin zelf gaat piepen, en als je Garmin Connect verbonden hebt geeft ook je telefoon een signaal. Handig als je je fiets even niet goed in de gaten kunt houden bij een plaspauze.

Stuitert je Garmin ondanks de oerdegelijk mount toch eens van je fiets? Dan kun je hem met Find My edge makkelijk terugvinden.
Stuitert je Garmin ondanks de oerdegelijk mount toch eens van je fiets? Dan kun je hem met Find My edge makkelijk terugvinden.

Een soortgelijke functie is Find My Edge. Mocht hij om een of andere reden van je fiets stuiteren, of als je hem gewoon niet kunt vinden kun je de laatst bekende positie van je Edge via Garmin connect terugzien. Met een beetje geluk ligt hij dan in de berm op je te wachten.

En over vallen gesproken... Ik heb het testmodel van de 830 diverse malen laten vallen. En net als mijn antieke 530 deerde hem dat helemaal niet. Op een krasje na zag hij er na 3 weken intensief testen nog uit als nieuw.

Nog eentje dan

Een andere handige functie die ik nog even wil noemen is dat je Garmin ook bijhoudt hoe intensief je inspanning was en wat dat voor gevolgen heeft voor hoeveel je moet eten en drinken.

Koppel je jouw Garmin met je Garmin connect profiel? Dan krijg je tijdens en na je rit zelfs te zien hoeveel je moet eten en drinken.
Koppel je jouw Garmin met je Garmin connect profiel? Dan krijg je tijdens en na je rit zelfs te zien hoeveel je moet eten en drinken.

Heb je een Garmin profiel op Garmin connect? Dan gebruikt hij die gegevens om precies te bepalen wat jij wanneer moet eten en drinken. je kunt zelfs tijdens het fietsen een alert krijgen als het tijd is voor een reepje of drinken. Handig voor wie dat nog wel eens wil vergeten.

Moeilijk kiezen

Na ongeveer anderhalve maand afwisselend de Edge 530 en de Edge 830 gebruikt te hebben is het kiezen tussen de twee best lastig.

Aan de ene kant zijn de verschillen in functionaliteit niet erg groot. Alleen het touchscreen en minder mogelijkheden voor fietsnavigatie vallen hier op. Maar ze zijn allebei snel, degelijk en zijn allebei lekker compact.

Ik heb uiteindelijk gekozen voor de Edge 830 omdat ik de mogelijkheid om op de edge zelf routes te plannen niet wil missen.
Ik heb uiteindelijk gekozen voor de Edge 830 omdat ik de mogelijkheid om op de edge zelf routes te plannen niet wil missen.

Het touchscreen van de Edge 830 werkt perfect, ook met slecht weer. Maar ja, de knoppen op de 530 doen het ook prima. En die doen het ook in alle omstandigheden.

Toch is het uiteindelijk de Edge 830 geworden. Simpelweg omdat met name de extra mogelijkheden bij de navigatie handig zijn. Vooral om voor fietsvakanties snel routes te kunnen maken of aan te passen zijn voor mij hier cruciaal.

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

Je komt mij bijna elke dag wel ergens op de fiets tegen. Ik fiets elke werkdag, door weer en wind, van huis naar mijn werk en weer terug. Vaak op de racefiets, maar in de winter ook op een fijne oude crosser. In het weekend ben ik ook niet van de fiets af te krijgen. Ik pak dan de racefiets voor een lange tocht. Of mijn mountainbike om daar de nodige kilometers mee te maken, liefst met mijn hond Runa. En kun je me buiten trouwens niet vinden? Dikke kans dat ik dan binnen aan het zweten ben op Zwift.

Gerelateerde berichten

Een week op pad met de nieuwe Ubique R50C carbon racefiets wielen [Review]

12 Juni 2023

Ben je op zoek naar een goede upgrade voor je racefiets? Dan denk je waarschijnlijk vrij snel aan een nieuwe (carbon) ...

NIEUW: de Wahoo ELEMNT ROAM v2 fietscomputer [Review]

11 Oktober 2022

De Wahoo ELEMNT ROAM v2 is de nieuwste toevoeging aan het assortiment fietscomputers van Wahoo ...

De Garmin Edge 1040 en de Garmin Edge 1040 Solar - De nieuwe topmodellen onder de Garmin fietscomputers [REVIEW]

8 Juni 2022

Het is zover, de nieuwe Garmin fietscomputers, de Garmin Edge 1040 en Garmin Edge 1040 solar, zijn gelanceerd! Twee ...