Deel dit bericht

FLR Defender Racefiets schoenen voor de winter [REVIEW]

Ook in de koude maanden van het jaar kun je heel goed je racefiets uit de schuur pakken en de weg op gaan. Daarbij is het natuurlijk belangrijk dat je jezelf wel warm genoeg aankleedt. Met warme fietskleding en goede winter fietsschoenen kun je ook gewoon in de winter je kilometers buiten blijven maken. Om uit te zoeken of jij met de FLR Defender racefiets schoenen kan overwinteren op de fiets heb ik ze voor je getest.

Om je voeten warm en droog te houden tijdens het fietsen zijn goede winterschoenen geen overbodige luxe. Winter fietsschoenen zijn wind- en waterdicht en zijn hoger dan normale fietsschoenen zodat ook je enkels lekker warm blijven. Zelf heb ik nog niet eerder kennis gemaakt met racefiets schoenen voor de winter, maar maak ik gebruik van overschoenen. Extra leuk dus dat ik nu een paar mag testen!

Hoge sok winter racefiets schoen
Een winter racefiets schoen is hoger dan een reguliere racefiets schoen, zodat de warmte beter in de schoen blijft.

Verschillende soorten winter fietsschoenen

De belangrijkste keuze die je moet maken bij het kopen van een winter racefiets schoen is met welke temperaturen je op de racefiets wilt gaan stappen. Hoe kouder het buiten is, hoe meer isolatie een winter fietsschoen namelijk moet hebben. Daarnaast zijn ze zo ontworpen dat je voeten nog kunnen ademen zodat je niet snel last krijgt van zweetvoeten.

De FLR Defender racefiets schoen is geschikt voor de mildere winterdagen. Dat houdt in dat de schoenen kou tegen kunnen gaan tot ongeveer -5 graden. Gelukkig was het de afgelopen weken nog niet extreem koud en dus het perfecte moment om deze schoenen te testen.

FLR Defender binnenkant
Zowel door de hoge sok als door de binnenvoering van kunstbont houdt de FLR Defender je voeten warm bij temperaturen tussen de 0 en -5 graden.

Eerste indruk FLR Defender schoenen

Persoonlijk hecht ik wel wat waarde aan het uiterlijk van mijn fietsschoenen. Het is toch wel een beetje zien en gezien worden! Als ik de doos open vind ik twee degelijke, misschien wat saaie schoenen. Op een paar reflecterende elementen na zijn de schoenen helemaal zwart. Maar op zich is zwart een prima kleur voor een winterschoen aangezien ze toch wel vies worden. Het model van de schoen ziet er prima uit. Helaas maakt zwart niet altijd kleiner en ziet de schoen er in mijn maat 47 behoorlijk groot uit.

Als ik de schoen in mijn handen heb, vind ik dat het materiaal stevig en robuust aanvoelt. Het klittenband ziet eruit alsof het van goede kwaliteit is. Het lijkt alsof het extra laagje bovenop het klittenband water en kou goed afstoot. Ik denk dat het tegenhouden van wind en water dan ook het belangrijkste is aan goede winterschoenen.

reflecterende elementen FLR Defender
Op de schoen zijn subtiele reflecterende elementen aangebracht.

Daarnaast zijn reflecterende elementen op een schoen erg belangrijk. Naar mijn mening hadden er nog wel meer van deze elementen op de schoen mogen zitten. Goed zichtbaar zijn is toch belangrijk in deze donkere dagen.

Wie de FLR Defender schoen past…

Ten eerste ben ik erg benieuwd hoe de schoenen zitten met mijn maat. Soms vallen racefiets schoenen nog wel eens kleiner uit.. Voor mij niet altijd even fijn aangezien dit ook gelijk de grootste maat is.

Het aantrekken van de hoge schoen gaat gelukkig soepel. Dit komt ook door de extra ruime opening van de schoen en door de aantreklus aan de achterkant. Door deze lus kun je je voet stevig in de schoen krijgen. Hetzelfde geldt voor de klittenbandsluiting. De klittenband strap is gemakkelijk in gebruik. Als ik de strap losmaak valt me op dat er nog een vetersluiting met trekkoordjes onder zit. Erg handig om de juiste pasvorm af te stellen!

Het afstellen van de juiste pasvorm gaat gemakkelijk door de veters onder de klittenband strap.

Het afstellen van de schoen gaat me inderdaad gemakkelijk af. Met behulp van de veters trek je de schoen snel aan en zorg je ervoor dat de schoen op de wreef aansluit. Het klittenband zorgt weer voor voldoende bescherming tegen de elementen van buiten.

Zachte binnenvoering

Ook ben ik aangenaam verrast over het kunstbont aan de binnenkant van de schoen. Het voelt een beetje alsof je voet in een kussen zit gewikkeld. Erg comfortabel dus! Ik kan me voorstellen dat m’n voeten lekker warm blijven bij koude temperaturen.

Kunstbonst in binnenvoering
Het kunstbont in de binnenvoering van de schoen voelt erg comfortabel aan.

Woon-werkverkeer op de fiets

Vaak fiets ik vanuit mijn woonplaats in Nijmegen naar het hoofdkantoor in Arnhem. Ideaal om tijdens deze ritjes de FLR Defender racefiets schoenen uit te proberen. De eerste meters merkte ik al snel dat de schoen erg comfortabel zit. Koude voeten zijn met deze schoenen verleden tijd. Dit komt door de klittenbandsluiting aan de bovenkant én door het kunstbont aan de binnenkant van de schoen. Door de zachte voering aan de binnenkant lijkt het al snel alsof je krachtverlies hebt tijdens de overdracht. De zool vind ik persoonlijk stijf genoeg, maar kan natuurlijk niet tegen een carbon versie op.

De nylon zool van de FLR Defender is versterkt met kunststof.

Water- en winddicht?

De FLR Defender schoenen heb ik in verschillende weersomstandigheden getest, zoals in wind, regen en in temperaturen rond het vriespunt. Water en wind worden makkelijk buiten gehouden, terwijl er aan de onderkant genoeg ruimte is voor ventilatie. Ook kun je met gemak door plassen water fietsen zonder dat je voeten nat worden. Toch kunnen er wat regendruppels via je broekspijp door de opening aan de bovenkant naar beneden sijpelen. Hoe strak je de schoen ook aan de bovenkant sluit, er zal altijd wel een kiertje zijn.

FLR Defender van de bovenkant
Door de extra ruime opening van de schoen kunnen er toch af en toe wat regendruppels naar binnen vallen.

Warme voeten in de winter

Volgens de specificaties houden de FLR Defender schoenen je voeten warm bij temperaturen tussen de 0 en -5 graden. Helaas heb ik de schoenen niet kunnen testen bij kouder weer, dus ik kan niet zeggen of je voeten dan ook warm zullen blijven. Gelukkig krijg ik niet snel te warme voeten. Ik had dus ook geen last van zweetvoeten ondanks de binnenvoering van kunstbont.

FLR Defender
De FLR Defender racefiets schoen is de perfecte schoen voor de Nederlandse, niet al te strenge winters!

FLR Defender: een fijne schoen voor de winter

Al met al ben ik erg tevreden over de FLR Defender schoenen. Het belangrijkste aan winter racefiets schoenen vind ik wel dat je schoenen wind- en waterdicht zijn. De prijs-kwaliteitverhouding van deze schoen is goed en je houdt zeker droge voeten. Ook denk ik dat ik winterschoenen voortaan verkies boven overschoenen. De FLR Defender schoenen zijn namelijk warmer, duurzamer, comfortabeler en beter bestand tegen water dan mijn huidige overschoenen. Ook zijn de winterschoenen gemakkelijker uit en aan te trekken dan racefiets schoenen met overschoenen.

Daarnaast is de FLR Defender een goede schoen voor fietsers die graag in de winter naar hun werk willen blijven fietsen. Ze zijn mij in ieder geval boven verwachting goed bevallen en ik zou ze zelf zeker kopen!

Pluspunten FLR Defender racefiets schoenen

Makkelijk aan te trekken door de grote instap en lus aan de achterzijde.
Houdt je voeten lekker warm en droog door het warme voetbed gevoerd met kunstbont.
Bevat reflecterende elementen op de schoen voor meer zichtbaarheid in het donker.

Minpunten BMC Alpenchallenge 02 ONE

De nylon zool is met kunststof versterkt, waardoor je krachtverlies kunt hebben tijdens het fietsen.

Deel dit bericht
Ed Plattel

Ed Plattel

Het liefst rijd ik elke werkdag over het snelfietspad van Nijmegen naar het hoofdkantoor van Mantel in Arnhem. Ook rijd ik in de weekenden graag een toertocht of ben ik op pad met mijn fietsclub. Dit alles doe ik op mijn Giant Propel en onverwoestbare Bianchi Via Nirone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gerelateerde berichten


Meest gelezen