Deel dit bericht

Fietstrainers 2019-2020 – Welke fietstrainer past bij jou? [Koopgids]

Met een fietstrainer thuis samen en tegen andere fietsers fietsen? Dat is dankzij de opkomst van Zwift tegenwoordig niet gek meer. Een fietstrainer is al lang niet meer een simpele tool waar je gestructureerd je eigen trainingen op fietst of waar je gewoon af en toe eens een ritje op maakt. Van high end direct drive fietstrainers die zelfs gaan trillen als je over virtuele kinderkopjes rijdt tot en met basic fietstrainers. Voor iedereen is er wel een goede en geschikte fietstrainer te vinden. Maar welke fietstrainer is geschikt voor jou? We zetten de verschillen tussen de fietstrainers voor je op een rij.

Om te kijken welke fietstrainer het het beste past bij je wensen moet je vooral kijken naar wat je met de fietstrainer wilt gaan doen. Superintensief trainen? Af en toe een kort ritje op de zondag? Wedstrijden rijden op Zwift of echte beklimmingen trotseren in de video’s van de Tacx Desktop App?

Je kunt kiezen uit een heel scala aan fietstrainers. Alleen Tacx heeft er al meer dan 10 in het assortiment. Maar hoe kun je nu bepalen welke fietstrainer bij je past?
Je kunt kiezen uit een heel scala aan fietstrainers. Alleen Tacx heeft er al meer dan 10 in het assortiment. Maar hoe kun je nu bepalen welke fietstrainer bij je past?

Hoe zwaarder jij traint of wil trainen, hoe sterker jouw fietstrainer moet zijn. Een goede indicatie is het stijgingspercentage dat een trainer kan simuleren. Dat is namelijk indicatief voor de kracht.

Beklim jij met veel moeite een berg van 10% als je buiten fietst? Dan heb je ook geen fietstrainer nodig die veel meer kan dan dat. Of je moet jezelf uit willen dagen natuurlijk. Voor de echte krachtpatser zijn er fietstrainers die een stijgingspercentage tot 25 procent kunnen simuleren. Dus zelfs de profs kunnen op een goede fietstrainer aan de slag.

Wil je je echt een profrenner wanen? Dan zijn de video's in de Tacx Desktop App misschien iets voor je.
Wil je je echt een profrenner wanen? Dan zijn de video’s in de Tacx Desktop App misschien iets voor je.

Elke fietser heeft dus een andere fietstrainer nodig. Fietstrainers die je met je computer of smartphone kunt aansturen zijn erg populair. Sterker nog; steeds meer mensen kopen een fietstrainer juist omdat het thuis op de fietstrainer trainen zelf erg leuk is geworden. Dit type slimme fietstrainer wordt een interactieve of smart trainer genoemd.

Fietstrainers voor Zwift en andere interactieve software

Fietstrainers die geschikt zijn voor Zwift of andere software sturen sturen jouw gegevens zoals snelheid, cadans en wattage door naar je computer of smartphone. Wat jij op je beeldscherm ziet is dan een realistische weergave van de moeite die jij in de training stopt.

Bij de betere fietstrainers wordt ook nog eens de weerstand van je fietstrainer automatisch aangepast. Je kunt dan heel gestructureerd fietstrainingen afwerken. Maar nog leuker is het fietsen door een virtueel landschap of een video.

Met Zwift hoef je je echt geen moment te vervelen op de fietstrainer.
Met Zwift hoef je je echt geen moment te vervelen op de fietstrainer.

Zwift is op dit moment de populairste software om binnen mee te fietsen. Maar er is veel meer om uit te kiezen. Tacx heeft met de vernieuwde Tacx Desktop App een erg fijne app in huis. Maar ook met Kinomap, Trainerroad, The Sufferfest of Fulgaz kun je jezelf uren vermaken op de fietstrainer.

Dus de keuze voor een fietstrainer hangt af van jouw niveau, je eisen, je budget en dus ook of je er mee wilt fietsen op bijvoorbeeld Zwift. Om jou te helpen met je keuze hebben we ook even de verschillende soorten fietstrainers voor je op een rij gezet.

Kom je er nog steeds echt niet uit? In onze superstores in Utrecht, Arnhem en Den Bosch kun je elke dag terecht om bijna al onze fietstrainers te testen. Daar vind je opstellingen met Tacx fietstrainers en Wahoo fietstrainers. Wel zo handig!

Fietstrainers vergelijking

Naast de kracht van een fietstrainer moet je ook bepalen welke type fietstrainer je wilt hebben. Er zijn 4 types fietstrainers te krijgen. De direct drive fietstrainers, de smart bike, wheel-on fietstrainers en de rollerbanken.

Bij een Wheel-on fietstrainer staat je achterband op een metalen rol die voor de weerstand zorgt.
Bij een wheel-on fietstrainer staat je achterband op een metalen rol die voor de weerstand zorgt.

De direct drive en wheel-on fietstrainers zijn het populairst. Dat komt niet alleen omdat ze krachtiger zijn, maar vooral omdat de meeste van deze trainers te koppelen zijn met trainer software. Alleen de goedkopere wheel-on fietstrainers zijn niet, of beperkt, te gebruiken met Zwift.

De smart bikes zijn sinds kort op de markt en nog beperkt beschikbaar. Zo heb je de Tacx Neo Smart Bike en de Wahoo KICKR Bike, deze fietstrainers zijn bedoeld voor de echte prestatierenner.

De rollerbanken zijn vooral handig voor een warming-up of cooling down. Met name wedstrijdrenners hebben vaak een handige draagbare rollerbank om goed warm aan een wedstrijd te kunnen beginnen.

Direct drive fietstrainers

Bij een direct drive fietstrainer hang je je fiets met de achterbrug op de trainer. Je eigen achterwiel haal je er dan af. Je hoeft alleen zelf een cassette te monteren en je kunt meteen fietsen. Al onze direct drive fietstrainers zijn ook smart fietstrainers.

Een direct drive fietstrainer moet je zelf nog even van een cassette voorzien. Hij vervangt je achterwiel.
Een direct drive fietstrainer moet je zelf nog even van een cassette voorzien. Hij vervangt je achterwiel.

Direct Drive fietstrainers zijn de meest krachtige fietstrainers. Ook zijn ze preciezer in het doorgeven van de data. En sommige high end fietstrainers, zoals de Tacx Neo en de Tacx Neo 2 , hebben leuke extra functies zoals Road Feel.

En dan zijn direct drive fietstrainers ook nog eens met afstand de stilste fietstrainers. Woon je in een flat, of moet je rekening houden met huisgenoten? Dan maak je je medebewoners een stuk blijer met een direct drive fietstrainer.

Maar al die kracht, precisie en functionaliteit kost ook wat. De direct drive fietstrainers zijn daarom ook de duurste fietstrainers. De laatste jaren is de prijs gelukkig wel wat gezakt. Daarom heeft elk merk wel een direct drive trainer die je als instapmodel zou kunnen bestempelen.

De beste direct drive fietstrainers

Direct drive fietstrainers onder €1000

De smart bikes

De direct drive fietstrainers zorgen al voor een realistische ervaring, maar de smart bikes brengen dit naar een totaal andere dimensie. Een eigen fiets is niet meer nodig, net zoals alle accessoires. Het is een fiets met ingebouwde fietstrainer. Ideaal voor prestatiegerichte fietsers. Het is unieke ervaring. De bikes zijn volledig stil, zeer nauwkeurig en erg krachtig. Met een afwijkingspercentage van minder dan 1%.

De Tacx Neo Bike. Een fietstrainer inclusief ventilatie.
De Tacx Neo Bike. Een fietstrainer inclusief ventilatie.

Fietstrainers met wielaandrijving

Het tweede type fietstrainer is de wheel-on fietstrainer of de fietstrainer met wielaandrijving. Dit zijn fietstrainers waar je je hele fiets met het achterwiel op een remrol plaatst. Je achterwiel wordt dan op die rol gedrukt. Die rol zorgt voor de weerstand.

Om de beste resultaten te krijgen met een fietstrainer met remrol heb je wel nog een speciale trainerband nodig.
Om de beste resultaten te krijgen met een fietstrainer met remrol heb je wel nog een speciale trainerband nodig.

Nadeel is dat je hier wel een aparte trainerband bij nodig hebt. Voordeel is dat ze relatief goedkoop zijn vergeleken met de direct drive fietstrainers. Qua prestaties zijn de fietstrainers met remrol iets minder krachtig dan de direct drive fietstrainers. Maar de duurdere smart fietstrainers met remrol zijn soms zelfs krachtiger dan de instap direct drive trainers.

Bij de fietstrainers met remrol zijn de verschillen in remkracht, functionaliteit, en dus ook de prijs, onderling het grootst. De basic fietstrainers met remrol kunnen bijvoorbeeld niet worden aangestuurd door software zoals Zwift.

De smart fietstrainers kunnen wel door Zwift worden aangestuurd. De enige uitzondering is de Tacx Satori Smart. Deze trainer geeft wel gegevens door aan je computer, maar de weerstand moet je zelf handmatig aanpassen.

Smart fietstrainers met remrol

Basic fietstrainers met remrol

Al onze nieuwe fietstrainers in een overzicht

We snappen dat het best moeilijk is om alle fietstrainers te vergelijken. In de onderstaande tabel hebben we alle fietstrainers, zowel direct drive als trainers met remrol, voor je op een rijtje gezet.

Fietstrainer Max % Vermogen Afwijking Interactief Direct Drive Wheel-on Bike Prijs
Tacx Neo Bike 25% 2200W 1%
Wahoo KICKR Bike 20% 2200W 1%
Tacx Neo 2T 25% 2200W 1%
Tacx NEO 2 25% 2200W 1%
Wahoo KICKR 20% 2200W 1%
Tacx Flux 2 16% 2000W 2,5%
Tacx Flux S 10% 1500W 3%
Tacx Flux 10% 1500W 3%
Wahoo KICKR Core 16% 1800W 2%
Wahoo KICKR Snap 12% 1500W 2%
Tacx Vortex 7% 950W 5%
Tacx Satori 7% 950W n.v.t.
Tacx Booster 9% 1050W n.v.t.
Tacx Blue Motion 7% 950W n.v.t.
Tacx Blue Matic n.v.t. 700W n.v.t.

Rollerbanken

Een categorie fietstrainer die erg in trek is bij de professionals is de rollerbank. Je hebt hier twee rollen waar je je fiets op kunt plaatsen. Die rollen bieden geen weerstand en je fiets zit ook niet vast.

Een rollerbank is meestal lekker makkelijk mee te nemen en past dus ook in de kofferbak van je auto.
Een rollerbank is meestal lekker makkelijk mee te nemen en past dus ook in de kofferbak van je auto.

Het voordeel van een rollerbank is dat deze vaak makkelijk mee te nemen zijn. Dus ideaal om in de auto te leggen als je vaak wedstrijden fietst. Maar een rollerbank is ook erg geschikt voor als je actief aan je core wilt werken. Omdat je zelf je evenwicht moet bewaren train je de spieren in je core actief tijdens het fietsen.

Heb je trouwens een powermeter en een snelheids- of cadanssensor? Dan kun je zelfs met een rollerbank gebruik maken van Zwift. Je krijgt dan alleen geen feedback, dus het is wat minder realistisch.

Rollerbanken om makkelijk mee te nemen

Wat heb je nog meer nodig bij een fietstrainer?

Afhankelijk van welke fietstrainer je kiest kun je een of meerdere accessoires gebruiken. Sommige accessoires zoals sensoren heb je nodig om je hartslag bij te houden. Een goedkopere niet-interactieve fietstrainer kun je bijvoorbeeld ook interactief maken door een powermeter of snelheids- en cadanssensor te gebruiken.

Een fietstrainermat dempt geluid en vangt zweet op. Daar zijn de buren en je huisgenoten blij mee.
Een fietstrainermat dempt geluid en vangt zweet op. Daar zijn de buren en je huisgenoten blij mee.

Voor wie in een gehorig huis woont, of zo stil mogelijk wil trainen is een trainermat een goede optie. Die dempt het geluid en vangt ook nog eens je zweet op. Daarmee bescherm je dus meteen je vloer.

Ben je in het bezit van een Wahoo trainer dan kan je deze upgraden met twee mooie accessoires. De Wahoo KICKR Headwind en de Wahoo KICKR Climb. Met deze twee toevoegingen kan je een realistisch gevoel nabootsen van het klimmen en dalen in de bergen. Niets is te gek voor deze accessoires.

Trainerband voor stilte

Een trainerband is essentieel voor trainers waar je je achterwiel op een rol moet zetten. Door de wrijving tussen de fietsband en de roller ontstaat veel warmte. Een normale rubberen fietsband krijgt het flink te verduren en slijt hierdoor snel.

Een trainerband is speciaal gemaakt voor gebruik op een remrol. De band is stiller en kan de hoge temperaturen beter aan.
Een trainerband is speciaal gemaakt voor gebruik op een remrol. De band is stiller en kan de hoge temperaturen beter aan.

Het gebruik van een trainerband vermindert daardoor het doorslippen van de band, vermindert de slijtage en vermindert de warmteontwikkeling. Ook is de band stiller. We raden dan ook altijd aan een speciale trainerband te gebruiken.

Kies jouw ideale fietstrainer

Er valt een heleboel te kiezen als je op zoek bent naar een fietstrainer. Het is vooral belangrijk dat je van tevoren bepaalt wat je met de trainer wilt gaan doen. Wil je wat meer entertainment of terugkoppeling van je belangrijkste trainingsgegevens? Dan is een smart trainer de beste keuze. Maakt je dat niet uit? Dikke kans dat je dan met een basic fietstrainer het beste af bent. Wil je hulp bij je keuze? Doe dan onze keuzehulp voor fietstrainers.

Voor ieder wat wils, er is veel keus in fietstrainers. Een interactieve fietstrainer met bijvoorbeeld Zwift is een goede motivator.
Voor ieder wat wils, er is veel keus in fietstrainers. Een interactieve fietstrainer met bijvoorbeeld Zwift is een goede motivator.

Binnen de smart trainers kun je dan weer kiezen voor een relatief sterke of zwakke rem. Hoe sterker de rem, hoe realistischer het stijgingspercentage. Maar hier betaal je dan wel voor. Maar voor de meest realistische fietservaring is een sterke smart trainer wel een must.

Samen trainen is nog leuker en een mooie uitdaging.
Samen trainen is nog leuker en een mooie uitdaging.

Warming-up of cooling down? Ga dan voor een rollerbank of een klassieker fietstrainer. Vergeet trouwens niet dat iedere fietstrainer, dus ook de allerbeste smart trainers, ook zonder software werken en dus ook geschikt zijn voor warmfietsen of een cooling down.

Deel dit bericht
Remco Blaauw

Remco Blaauw

Doordeweeks reis ik het vaakst per trein naar werk. De afstand tot het hoofdkantoor van Mantel vind ik net te ver om te fietsen. In de avonduren probeer ik dan zoveel mogelijk fietsuren te maken. De weekenden staan eigenlijk altijd in het teken van fietsen. Het liefst tochten van ongeveer 100 - 150 kilometer. Maar een kortere tocht op een hoger tempo vind ik ook niet verkeerd. Dit alles doe ik samen met mijn Giant TCR Advanced 1. Hopelijk voeg ik er snel een aan toe. Want sinds dat ik bij Mantel werk ben ik regelmatig aan het flirten met andere fietsen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 fietser over “Fietstrainers 2019-2020 – Welke fietstrainer past bij jou? [Koopgids]”

 1. Beste

  Ik ben eigenaar van een BMC Roadmachine three 03
  https://www.mantel.com/be/bmc-roadmachine-03-three

  Nu zou ik graag een fiets trainer kopen en ik dacht aan deze combinatie:
  https://www.mantel.com/be/tacx-flux-smart-t2900-fietstrainer
  https://www.mantel.com/be/tacx-t2835-direct-drive-blockage-as-met-adapterset
  https://www.mantel.com/be/sram-pg-1130-11-42-cassette

  Is dit de juiste combinatie? Kan ik hiermee aan de slag?

  Met vriendelijke groeten

Gerelateerde berichten


Meest gelezen