Deel dit bericht

Fietsoverschoenen - Met welke overschoenen fiets je bij welke temperatuur? [Koopgids]

16 November 2021

Fietsoverschoenen kunnen het fietsen tijdens de koudere dagen een stuk aangenamer maken. Van dunne, waterdichte overschoenen tot heerlijk dikke thermo overschoenen, alles is te vinden. Maar wat zijn nou de beste overschoenen voor jou? Welke maat fiets overschoenen moet je bijvoorbeeld hebben? En hoe waterdicht zijn overschoenen eigenlijk?

De meeste fietsers gebruiken fietsoverschoenen tegen kou, regen en wind. Want als er iets oncomfortabel is, dan is het wel een fietsrit met koude of natte voeten. Bij het uitzoeken van goede overschoenen moet je dus letten op winddichtheid, waterdichtheid en de mate waarin ze de kou buiten kunnen houden.

fietsoverschoenen
Met goede fietsoverschoenen zorg je dat jouw voeten lekker warm blijven tijdens je fietsrit.

Verschillende typen fietsoverschoenen

Fietsoverschoenen zijn er in allerlei soorten en maten. Van superwarm en waterdicht tot overschoenen die je ritten extra aerodynamisch maken. En wil je tijdens de donkerste dagen goed gezien worden? Dan kun je ook kiezen voor overschoenen met reflecterende elementen of zelfs voor Hi-Vis overschoenen.

Veel overschoenen kun je zowel over MTB schoenen en wielrenschoenen dragen. Ook zijn er overschoenen die je zowel over je wielrenschoenen als MTB schoenen kunt dragen. MTB overschoenen hebben over het algemeen een veel sterkere laag, vaak van kevlar, aan de onderzijde bij de zool van je fietsschoen. Dan kun je met een gerust hart ook eens die laatste paar meter lopen van die gladde klim. Racefiets overschoenen zijn vaak wat kwetsbaarder en minder geschikt om een stuk mee te lopen.

fietsoverschoenen stadsfiets
Koude en natte voeten op je stadsfiets of e-bike is verleden tijd met deze speciale overschoenen!

Maar niet alleen wielrenners en mountainbikers kunnen profiteren van de voordelen van fietsoverschoenen. Ook voor op je stadsfiets en/of e-bike kun je tegenwoordig overschoenen krijgen. Zo fiets je straks met warme en droge voeten naar kantoor of school toe.

Fiets overschoenen voor je racefiets of e-bike

GripGrab DryFoot Waterproof Everyday 2

€ 45,95

Race en MTB overschoenen voor iedere temperatuur

Welke fietsoverschoenen je nodig hebt, is ook afhankelijk van in welke temperaturen jij nog fietst en of je snel koude voeten hebt. Sommige fietsers hebben nou eenmaal eerder koudere voeten dan anderen. We beginnen met de fietsoverschoenen voor fietsritten bij temperaturen onder het vriespunt.

Fietsoverschoenen voor tijdens de koudste dagen (0 graden)

Het zal je niet verbazen dat de warmste overschoenen vaak ook volledig waterdicht zijn. Want als er iets koude voeten kan veroorzaken, dan is het water. De buitenkant is meestal van rekbaar neopreen, soms met een extra waterwerende toplaag.

warme fiets overschoenen
Zelfs voor de ritjes onder het vriespunt is het mogelijk om warme en droge voeten te houden met de juiste overschoenen!

Het voordeel van neopreen is dat het rekbaar is en goede waterdichte eigenschappen heeft. Om de overschoen nog warmer te maken wordt er vaak fleece of geborsteld fleece aan de binnenkant gebruikt. Dit laagje fleece houdt wat lucht vast die, eenmaal opgewarmd, werkt als een extra isolerende laag.

Sommige winter overschoenen bevatten geen rits meer. Hierdoor sluit de overschoen aan de bovenkant beter af, waardoor er minder water van bovenaf in kan lopen. Hierdoor blijven je voeten dus zelfs bij de echte winterse temperaturen warm en en droog. Let er wel op dat het aantrekken van deze overschoenen net wat anders gaat. Je zult ze namelijk eerst aan moeten trekken voordat je je fietsschoenen aantrekt.

Warme overschoenen racefiets

GripGrab Arctic

€ 73,95

Warme overschoenen MTB

BBB Cycling HardWear

€ 37,95

Fietsoverschoenen voor in de winter (0-10 graden)

Fiets jij ook in de winter graag door bij temperaturen net boven het vriespunt? Dan kun je een keuze maken tussen verschillende soorten winterse fietsoverschoenen, namelijk voor volledig waterdichte of voor waterafstotende overschoenen. In deze categorie kun je bijvoorbeeld kiezen voor warme overschoenen van neopreen die ook nog eens volledig waterdicht zijn. Is het een vrij droge winter? Let er dan wel op dat deze overschoenen vaak minder ademend zijn. Hierdoor kunnen je voeten gaan zweten, wat juist weer kan leiden tot koude en natte voeten. In dat geval kun je beter voor wat meer ademende en waterafstotende overschoenen gaan.

winter overschoenen fiets
Door te kiezen voor waterafstotende, en dus ademende, overschoenen krijg je waarschijnlijk minder snel last van zweetvoeten.

Twijfel je welke winter overschoenen je moet hebben? Kijk dan eens naar hoe warm en waterdicht jouw winter fietsschoenen zijn. Dit kan al een heleboel verschil maken!

Winter overschoenen racefiets

GripGrab Flandrien Waterproof Knitted

€ 73,95

Winter overschoenen MTB

BBB Cycling WaterFlex 3.0

€ 28,96

GripGrab RaceThermo X

€ 57,95

Fietsoverschoenen voor in het voor- en najaar (>10 graden)

In het voor- en najaar kan het weer nogal wisselend zijn. Het kan dan lastig zijn om de juiste overschoenen voor dit seizoen te kiezen. Je wilt geen natte of koude voeten, maar oververhitte voeten zijn ook niet fijn. Gelukkig kun je dan kiezen voor overschoenen die minder dik en warm zijn dan de echte winterse overschoenen. Veel overschoenen in deze categorie zijn nog steeds volledig waterdicht en winddicht. Wel zo fijn als er een flinke regenbui komt.

fietsoverschoenen
In het voor- en najaar heb je zeker niet de warmste overschoenen nodig.

Ook zijn er in deze categorie overschoenen die meer ademen en waterafstotend zijn. Dat is, vooral op wat meer wisselvallige dagen waar de zon ook nog eens doorbreekt, vaak wat comfortabeler.

Racefiets overschoenen voor in het voor- en najaar

Castelli Perfetto

€ 89,95

AGU Raceday Rainproof

€ 34,95

MTB overschoenen voor in het voor- en najaar

GripGrab RaceAqua X

€ 52,95

Waterdichte overschoen, maar toch nog natte voeten?

Als laatste is het belangrijk om te beseffen dat veel overschoenen waterdicht zijn. Maar, en dat is een hele grote maar, vooral van boven kan er altijd water tussen de overschoen en je been lopen. En dan krijg je dus alsnog natte voeten. Een waterdichte overschoen is dus altijd wel waterdicht, maar kan niet voorkomen dat er van bovenaf toch water in kan komen.

waterproof cuff
Door de bovenkant van je overschoenen goed af te sluiten, voorkom je dat er water via de bovenkant inloopt.

De laatste jaren hebben steeds meer fietsmerken hier een handig accessoire voor in hun assortiment. Met deze accessoire voorkom je dat er water via de bovenkant jouw fietsschoenen in loopt. Omdat zo het gat tussen je been en de bovenkant van je overschoen wordt gedicht, blijven je voeten extra lang droog.

Fietsoverschoenen voor de aerodynamica

Ben je meer op zoek naar een aerodynamische overschoen? Dan moet je meestal wel inleveren op waterdichtheid en warmte. Dit type overschoen is gemaakt voor wielrenners die zo licht mogelijk willen zijn.

aerodynamische overschoen
Overschoenen zijn niet alleen maar gemaakt om in de winter te fietsen, maar je kunt er ook aerodynamisch voordeel mee behalen.

Daarnaast zitten ze ook erg strak om je schoen om eventuele uitsteeksels zo aerodynamisch mogelijk weg te werken. Nadeel is wel dat deze overschoenen vaak wat kwetsbaarder zijn. Dus ben je normaal gesproken vrij ruw met je materiaal, dan kun je beter een wat stevigere overschoen kiezen.

GripGrab RaceAero TT Raceday Lycra 2

€ 57,95

GripGrab RaceAero

€ 16,98

GripGrab Race Aero Lightweight Lycra 2

€ 34,95

Kies de juiste maat overschoenen

Helaas is het niet altijd even makkelijk om de juiste maat overschoenen te kiezen. Maar je kunt als vuistregel gebruiken dat je altijd minstens 1 maat groter moet bestellen dan jouw schoenmaat. Zeker MTB schoenen zijn wat grover, waardoor je overschoen wel een maatje groter moet zijn.

Maar de precieze maat is per merk ook nog eens afhankelijk van of je racefiets schoenen of MTB schoenen onder de overschoenen draagt. Twijfel je? Neem dan je fietsschoenen mee naar een van onze Superstores. Daar kan een van onze je medewerkers je helpen met passen en meten.

fietsoverschoenen passen in de Superstores
In onze Superstores helpen we je altijd bij het vinden van de juiste schoenmaat.

Online bestellen kan ook probleemloos. Als je dan toch niet de juiste maat hebt voor jouw fiets overschoenen, kun je je bestelling bij ons altijd kosteloos terugsturen. Bestel je meteen ook weer de goede maat? Dan heb je die de volgende dag al in huis wanneer je voor 22.00 uur je bestelling plaatst.

Warme tenen zonder fietsoverschoenen

Twijfel je of overschoenen voor jou te warm zijn? Dan kun je er ook voor kiezen om alleen met teenwarmers te fietsen. Deze teenwarmers trek je gemakkelijk over je racefiets schoenen heen. Ben je een echte koukleum? Dan kun je de teenbeschermers ook nog onder je racefiets schoenen dragen. Ook zijn er tegenwoordig ook veel warme en waterdichte winter fietsschoenen te koop, waardoor je voeten al lekker warm blijven.

toe cover
Alleen last van koude tenen? Dan zijn teenwarmers misschien wel perfect voor jou!

Castelli Toe Thingy 2

€ 22,95

Velotoze Toe Cover

€ 12,95

Ben je er na het lezen van deze blog nog steeds niet uit welke fietsoverschoenen het beste bij jou passen? Maak dan gebruik van onze overschoenen keuzehulp of kom langs in een van onze Superstores voor advies!

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Eva van den Berg

Eva van den Berg

Sinds ik bij Mantel werk, schrijf en lees ik dagelijks veel over fietsen. Daarnaast mag ik ook nieuwe producten uittesten. Dit zorgt ervoor dat het steeds meer begint te kriebelen om mijn eigen collectie fietsen uit te breiden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de inhoud van mijn schuur er over een paar jaar uitziet. Gelukkig heb ik thuis een grote schuur!

Gerelateerde berichten

De beste mountainbikes van 2023 [koopgids]

4 Augustus 2023

Als gepassioneerde mountainbiker wil je natuurlijk de perfecte fiets voor jouw avonturen vinden ...

Winter fietsschoenen voor frisse, koude en ijskoude dagen op de MTB en racefiets [Koopgids]

13 December 2022

In de winter stel je meer eisen aan je fietsschoenen. Bijna niets is vervelender dan fietsen met koude en natte voeten ...

Winter fietshandschoenen - Welke fietshandschoenen heb ik nodig deze winter? [Koopgids]

28 November 2022

We kennen het allemaal wel: je stapt de deur uit om lekker een stuk te gaan wielrennen of mountainbiken en je komt er ...