Fietshelm afstellen

Deel dit bericht

Sinds een paar jaar is het dragen van een helm op je sportfiets de normaalste zaak van de wereld, maar hoe stel je een helm precies goed af? Hiervoor hebben we een stappenplan n die je kan volgen. Leer je fietshelm afstellen!

Stap 1: De fietshelm afstellen met het ”verstel-mechanische” achter op de helm

Tegenwoordig is het heel makkelijk om het betreffende verstelmechanisme goed af te stellen op je hoofd. Vaak is het zo dat elk merk zijn eigen systeem heeft en dat een bepaald systeem voor een bepaalde prijsklasse wordt gebruikt. Tegenwoordig zie je vaak dat dit een draaiknop is. Dit om het zo makkelijk mogelijk te maken om hem strakker of losser te zetten. Je zet de helm goed op je hoofd* en draait net zolang totdat je voelt dat hij goed aansluit op je hoofd. Let er wel op dat je lichaam tijdens het fietsen wat uitzet zodat je de helm niet te strak hebt staan zodat je enorme hoofdpijn krijgt. Een goede test voor de eerste keer is om met je hoofd voorover te buigen en als hij dan niet afvalt zit hij vaak goed genoeg vast. Verder spreekt de draaiknop voor zich, met de klok meedraaien is strakker en tegen de klok in losser.

Stap 2: Kinband

De oorbandjes aan de zijkant van de helm komen samen aan de onderkant waar deze door een verstelbare klem aan elkaar geklikt kunnen worden. Bij de ‘drietand’ zit een langer koord dan bij het klemmechanisme. Dit komt omdat je hem daar in lengte moet verstellen en je daar voldoende ruimte hebt om dit te doen. Je kan het koord door het oog heen halen om hem groter of kleiner te maken. Zorg dat je 2 vingers tussen je kin en het verstelmechanisme kan plaatsen, dit zorgt ervoor dat je nog makkelijk kan ademen tijdens een inspanning. Daarna zorg je ervoor dat het ”elastiekje” goed om het uiteinde van het koord zit. Ook dit om te voorkomen dat deze irritant gaat fladderen. Het uiteinde van het koord is vaak veel te lang, als je deze afknipt is het ook verstandig deze aan te branden met een aansteker zodat deze niet gaat rafelen!

Stap 3: De Helm Dividers

De volgende stap is het afstellen van de oorbandjes ook wel ”Dividers” genoemd. Vaak zitten de oorbandjes bij aankoop zo irritant dat het af en toe al een afknapper is om deze helm aan te schaffen. Er lopen 2 bandjes naar 1 verstelbare klem. Deze klem is in hoogte verstelbaar zodat hij voor elk type oor fijn kan zitten. Open de klem en zet hem circa 1 centimeter onder je oor en zet de klem weer dicht. Doe dit aan beide kanten zodat de oorbandjes aan beide kanten goed zitten.

Tip: Zorg dat je ten alle tijden een goede helm hebt, niet te groot of te klein. Let er op dat je helm goed op je hoofd zit en niet te ver naar achteren leunt omdat je die lijntjes op je voorhoofd niet ”mooi” vindt. Als je de helm niet goed op je hoofd hebt, bijvoorbeeld te ver naar achteren, dan heeft het dragen van een helm bijna of geen effect. Het goed opzetten van je helm kan dus enorme letselschade voorkomen.

Video

Deel dit bericht
Koen Wulterkens

Koen Wulterkens

Met een amateur licentie op zak doe ik graag mee om de prijzen. Van criteriums tot klassiekers, winnen is wat ik wil. Dit seizoen ben ik naast renner ook teammanager van het Computron Cyclingteam. Op de weg rij ik op een Felt F1 en in het bos op een Sensa Cyclocrosser. Bij Mantel heb ik als productmanager de productgroepen helmen, brillen & powermeters onder mij. Daarnaast verzorg ik ook de content op Mantel.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gerelateerde berichten


Meest gelezen