Deel dit bericht

Cube Reaction GTC mountainbike

Eerder berichtten we al erg enthousiast over de nieuwe Cube Reaction GTC Race 2x en de Cube Reaction GTC SL 2x mountainbikes. Nieuw in het assortiment zijn de luxe broertjes Cube Reaction GTC One en Cube Reaction GTC Eagle 1X. Luxe, want de een schakelt elektrisch met Shimano XT Di2 en de ander heeft de gloednieuwe Sram X01 Eagle 1×12-speed groep. Welke kies jij?

Het frame van de Cube Reaction GTC (Gran Turismo Composite) komt eng dichtbij de heilige graal van de mountainbike framebouw. Het frame is super licht, efficiënt én comfortabel tegelijk.   Om dat te kunnen bereiken pasten ze een ‘Twin Mould’ technologie toe. Door een mal te gebruiken aan de binnenkant van het frame kunnen de cruciale verbindingspunten van het Cube frame (bottombracket, balhoofd en de kruising van de staande achterbrug met de zadelbuis) secuurder worden geconstrueerd.

Hierdoor ontstaat een duurzamer product en verbeterde stijfheid van het frame. De speciaal ontwikkelde X12 steekas drop-outs dragen ook bij aan de stijfheid van de Cube mountainbikes.

Het Agile Ride Geometry van Cube mountainbikes, maakt dat het frame helemaal geschikt is gemaakt voor wielen met grote dikke 29’er banden.

Cube Reaction GTC One

De Cube Reaction GTC One heeft een Shimano XT Di2 M8050 11-Speed aandrijving. Met een druk op een knop en met slechts één hendel kun je nu extreem snel en nauwkeurig schakelen.

Een computergestuurde automatische trimfunctionaliteit op de voorderailleur zorgt ervoor dat de aandrijving soepel verloopt. Daarnaast schakelt de achterderailleur van de Cube mountainbike feilloos, zelfs onder zware belasting, op steile hellingen of als de cassettes meer uit modder dan uit tanden bestaan.

De derailleurmotoren zijn twee keer zo krachtig als die van Dura-Ace en Ultegra Di2 om voor nauwkeurig schakelen onder zware omstandigheden te zorgen.

De Fulcrum Red 66 wielset heeft een 15 mm quick release voor en achter X12 steekas. Voorop ligt een Liteskin Rocket Ron band en achter de Racing Ralph waarmee je direct op veel ondergronden uit de voeten kan.

Het laat tevens zien hoe Cube luistert naar zijn klanten, want ook wij prefereren deze bandencombinatie. De voorvork is een RockShox Reba RL met 100 mm veerweg.

Cube Reaction GTC Eagle 1X

Cube Reaction GTC Eagle heeft bij Mantel de primeur omdat het de eerste en enige fiets in het assortiment is met een Eagle 1×12 speed aandrijving. Sram staat natuurlijk vooraan op het gebied van het ontwikkelen van nieuwe schakelsystemen.

We zijn razend benieuwd of de 1×12 trend gaat doorzetten naar andere fietsen.

De Eagle cassette is qua vertanding hetzelfde als de 11 speed cassette met een 50t krans er aan toegevoegd. De opbouw is dus: 10t, 12t, 14t, 16t, 18t, 21t, 24t, 28t, 32t, 36t, 42t, 50t.

Enkel het grootste kettingblad is uit aluminium vervaardigd. De rest is uit één stuk staal CNC gedraaid en gefreesd. De 12 speed cassette past op de bestaande XD driver.

Wat betekent dat de afstand tussen de kransjes dus is verkleind en je een smallere ketting hebt.

Vooraan vind je de RockShox Reba RL met 100 mm veerweg. De fiets rolt op Fulcrum Red 44 een wielset. De complete mountainbike is met 10.5 kg een halve kilo lichter dan de Cube Reaction GTC One.

Deel dit bericht
Daan van Arcken

Daan van Arcken

Ik schrijf op maandag en dinsdag over fietsen. In de avonden knutsel ik aan fietsen. De andere dagen werk ik op de klantenservice afdeling van Mantel. Tussen de fietszaken door trek ik er graag op uit. Natuurlijk op de fiets.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gerelateerde berichten


Meest gelezen