Deel dit bericht

Bonx Grip - altijd verbinding met je vrienden op de racefiets of MTB [Review]

24 Mei 2018

Een van de belangrijkste zaken tijdens het fietsen met twee of meer mensen is de communicatie. Vooral als je kop-over-kop rijdt of het bos induikt voor een MTB-avontuur is het erg handig dat je weet wat de ander doet of gaat doen. De handsignalen kennen we allemaal wel, en roepen is vaak ook effectief. Maar wist je dat het tegenwoordig een stuk efficiënter kan, zelfs over lange afstanden? Het enige dat je nodig hebt is je smartphone en Bonx Grip, een bluetooth oordopje waarmee je altijd en overal met je fietsmaten kunt communiceren.

Voor wie niet fietst lijkt het misschien een tikkeltje overdreven om met een speciaal oortje rond te fietsen. Maar na een paar fietstochtjes op de weg en in het bos met Bonx Grip zijn wij helemaal om.

Even prutsen en de Bonx Grip zit perfect.
Even prutsen en de Bonx Grip zit perfect.

Het principe achter Bonx Grip is heel eenvoudig. Het is een speciaal oordopje dat via bluetooth verbinding maakt met jouw smartphone. Zolang jouw smartphone verbinding heeft met internet via 3g, 4g of wifi kun je over elke afstand met je fietsvrienden praten.

De eerste wegrit

Voor de allereerste testrit maakten we een lekkere vrijdagmiddagrit op de racefiets. Even op een paar telefoons de speciale Bonx app installeren en verbinding maken met het oordopje was zo gedaan.

Uiteraard ook in stylish verantwoord roze te krijgen voor echte mannen.
Uiteraard ook in stylish verantwoord roze te krijgen voor echte mannen.

Je kunt er voor kiezen of Bonx zichzelf inschakelt als je praat of dat je gebruik maakt van Push-to-talk. Voor deze rit kozen we voor Push-to-Talk. We reden maar met zijn vieren en konden vrij makkelijk met handsignalen communiceren.

Omdat Bonx bij deze rit niet echt noodzakelijk waren vergeten we af en toe dat we ze in hadden. En dat is eigenlijk wel positief, want ondanks dat het best een unit is, voel je hem amper zitten.

Redelijk goede geluidskwaliteit

Het belangrijkste voor ons bij deze rit was natuurlijk de geluidskwaliteit. Kun je elkaar goed verstaan, ook met de nodige rijwind? En het antwoord is ja.

Bij een lange strook waar we noodgedwongen met zijn vieren achter elkaar moesten fietsen kon degene voorop goed praten met degene achteraan. En dat was best handig. Want de voorste had toevallig geen navigatie bij en de achterste wel.

Naast de zwarte en roze variant kun je ook kiezen voor een witte of groene Bonx Grip.
Naast de zwarte en roze variant kun je ook kiezen voor een witte of groene Bonx Grip.

Even de route doorgeven of waarschuwen voor een scherpe bocht ging makkelijk, snel en duidelijk. We zagen de voordelen van Bonx Grip hier zeker. Het was wel even wennen en wat finetuning, maar daar hadden we eigenlijk vooral lol in.

Wat wel opviel was dat we wel echt duidelijk moeten praten en dat het geluid - zoals altijd met dit soort apparaten - een beetje blikkerig is. De verbinding bleef de hele rit goed en we hebben nergens problemen mee ondervonden. Tijd voor wat uitdagender terrein!

Het bos in op de mountainbike

Dat Bonx Grip het in de bewoonde wereld goed deed was te verwachten. Maar hoe werkt het als je geen betrouwbaar netwerk hebt? Tijd om de bossen in te duiken in het Reichswald bij Nijmegen.

Vooral op de mountainbike zagen we de voordelen van mobiele communicatie met Bonx.
Vooral op de mountainbike zagen we de voordelen van mobiele communicatie met Bonx.

Onze Bonx'en stonden al goed ingesteld van de wegrit, dus de bluetooth-verbinding was weer zo gelegd. Even het geluid testen en gaan! Omdat je bij een flinke rit op de MTB niet altijd tijd hebt om even op je koptelefoon te drukken voor Push-to-Talk hadden we hem nu op stem-geactiveerd ingesteld.

Daar moesten we per gebruiker wel een beetje mee spelen, omdat hij niet altijd meteen activeerde. Maar dat was na een paar minuten aanmodderen met de geluidsgevoeligheid ook zo gepiept. Tijd om echt te fietsen.

Bonx Grip is ideaal in het bos

En meteen merkten we dat Bonx Grip ideaal is voor mountainbiken. Geen geroep en geschreeuw meer, maar gewoon op gespreksniveau aanwijzingen geven en waarschuwen.

Plaspauze? Die geef je makkelijk en snel door zonder dat je het halve bos bij elkaar moet schreeuwen.
Plaspauze? Die geef je makkelijk en snel door zonder dat je het halve bos bij elkaar moet schreeuwen.

Je kunt je veel beter op je eigen weg concentreren omdat je niet op hoeft te letten waar de rest uithangt. Een plaspauze? Geen probleem. Je zegt het even en de rest kachelt rustig door. Je zegt welke afslag je hebt genomen en hoeft dus niet eens stil te staan om te wachten.

De oordopjes bleven ook verrassend goed zitten. We hadden van tevoren bedacht dat dat misschien lastig zou worden, maar dat was dus helemaal niet zo. En mochten ze toch vallen, geen probleem, ze kunnen aardig wat hebben en zijn natuurlijk waterdicht.

Altijd op de hoogte

Omdat we de grens over waren gegaan met Duitsland hadden we verwacht dat het daar af en toe mis zou gaan. Maar dat ging gelukkig vlekkeloos.

Alleen in gebieden zonder dekking bleef het stil, maar dat laat je eigen Bonx Grip duidelijk weten, inclusief de naam van degene die het contact heeft verloren als je het zelf niet bent.
Alleen in gebieden zonder dekking bleef het stil, maar dat laat je eigen Bonx Grip duidelijk weten, inclusief de naam van degene die het contact heeft verloren als je het zelf niet bent.

Het enige nadeel van het fietsen in afgelegen gebied is dat de internetdekking van de telefoon niet altijd goed is. Maar zodra die verbinding verbroken wordt, verlies je dus ook het contact. Maar wordt automatisch luid en duidelijk doorgegeven.

Je krijgt zelfs te horen wie er tijdelijk geen verbinding heeft. En zodra het internetsignaal weer terug is, maakt Bonx automatisch weer verbinding. Dus ondanks dat dat diverse keren gebeurde tijdens onze rit, was dat eigenlijk geen groot probleem.

Batterijduur van Bonx en je telefoon

Naast de kwaliteit van het geluid (goed) en de stabiliteit van de verbinding (ook goed) is de batterijduur natuurlijk ook erg belangrijk.

En dan hebben we goed nieuws. Omdat Bonx alleen verbinding maakt als je praat of op de knop drukt gaat hij lang mee. We hebben tijdens de paar uur dat wij gefietst hebben niet op hoeven laden.

Een Bon Grip weegt bijna niets en zit heel comfortabel.
Een Bon Grip weegt bijna niets en zit heel comfortabel.

Na in totaal 6 uur fietsen stond de batterijen allemaal nog rond de 15-30 procent. Als je dan bedenkt dat we die 6 uur ook onze best hebben gedaan om te testen kunnen we stellen dat het met de batterijduur wel snor zit.

De batterij van je smartphone gaat natuurlijk ook iets sneller leeg omdat je bluetooth gebruikt. Maar dikke kans dat je die tegenwoordig toch aan hebt staan, dus dat verschil merk je eigenlijk niet.

Waarvoor is Bonx Grip geschikt?

Je kunt met Bonx Grip met maximaal 10 mensen tegelijk praten. Dat is voor verreweg de meeste groepen zoals wielerverenigingen, genoeg. Als je zorgt dat de Bonx Grip-dragers verspreid door de groep zitten en weten hoe de route gaat kan iedereen ervan profiteren.

Ga je vaak met vrienden het bos in, dan is Bonx helemaal ideaal. De handsfree modus zorgt voor een constante verbinding die erg betrouwbaar is, ook als je op een buitenlands netwerk zit met je smartphone.

Nadeel is wel dat je in afgelegen gebieden dus wel af en toe de verbinding verliest. Maar dat krijgen jij en de andere fietsers met een oortje duidelijk te horen.

https://youtu.be/9JUnSSfm7hM

Het systeem is niet erg goedkoop, maar wie vaak met vrienden het bos ingaat of op de weg in grote groepen rijdt kan er zeker van profiteren. Als je de voordelen opsomt, dan valt de prijs op zich best mee.

Verder is Bonx Grip natuurlijk niet alleen geschikt voor fietsen, maar voor alle actieve buitensport. Denk bijvoorbeeld aan skieen, snowboarden, hiking en zelfs paintball of airsoft.

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

Je komt mij bijna elke dag wel ergens op de fiets tegen. Ik fiets elke werkdag, door weer en wind, van huis naar mijn werk en weer terug. Vaak op de racefiets, maar in de winter ook op een fijne oude crosser. In het weekend ben ik ook niet van de fiets af te krijgen. Ik pak dan de racefiets voor een lange tocht. Of mijn mountainbike om daar de nodige kilometers mee te maken, liefst met mijn hond Runa. En kun je me buiten trouwens niet vinden? Dikke kans dat ik dan binnen aan het zweten ben op Zwift.

Gerelateerde berichten

Ontdek de nieuwe Bliz fietsbrillen: Scandinavisch design voor maximale bescherming en stijl

18 April 2024

Bliz fietsbrillen zijn speciaal ontworpen om te voldoen aan de eisen van veeleisende fietsers ...

De mooiste winterroutes op de (elektrische) fiets

2 Februari 2024

Ontdek de winter op de fiets ...

Cadeautips voor de feestdagen: Voor elke fietser een geschikt fietscadeau!

8 December 2023

De feestdagen staan weer voor de deur! Als je niet zelf regelmatig op de fiets zit kan het misschien lastig zijn om een ...