Deel dit bericht

BMC Alpenchallenge 02 ONE [REVIEW]: Een sportieve én comfortabele fitness fiets

Fitness fietsen worden steeds populairder. De fiets is een mix tussen een racefiets en een stadsfiets. Ze zijn dus voornamelijk bedoeld voor mensen die wel sportief willen fietsen, maar zichzelf geen wielrenner of mountainbiker noemen. BMC geeft zelf aan dat de BMC Alpenchallenge 02 serie bedoeld is voor de prestatiegerichte forens. Ik kreeg de leuke taak om de Alpenchallenge 02 ONE uit te testen voor deze blog.

Als ik op kantoor aankom zie ik al snel een opvallend mailtje in mijn inbox. Iemand op kantoor mag de BMC Alpenchallenge 02 ONE testen… Snel kijk ik op mantel.com en ik zie dat het gaat om een fitness fiets. Juist omdat ik geen ervaring heb op een racefiets en alleen een blauwe maandag een rondje heb gereden op een mountainbike is dit een hele goede fiets voor mij om te testen. Een fitness fiets is sportiever dan een stadsfiets, maar comfortabeler dan een racefiets. Maar wat is nou precies de definitie van een fitness fiets?

Wat is een fitness fiets?

Wie het begrip fitness fiets hoort, weet niet altijd meteen wat hij of zij voor zich moet zien. De fitness fiets lijkt qua uiterlijk op een racefiets, maar is meer gericht op comfort. Ook heeft de fiets een recht stuur en bredere banden dan een racefiets. Bezitters van de fitness fiets gebruiken deze doorgaans om hun conditie op peil te houden of voor woon-werkverkeer. Je kunt er natuurlijk ook gewoon een fietstocht mee maken in het weekend of er mee naar de supermarkt. Met een fitness fiets kun je dus alle kanten op.

BMC Alpenchallenge 02 One
De Alpenchallenge heeft de looks van een racefiets, maar heeft een comfortabelere zithouding.

Eerste indruk

Op de website lijkt de kleur van de fiets eerder wit. Ik was dan ook verrast toen ik de fiets voor het eerst zag op het Mantel hoofdkantoor. Een hele mooie lichtgrijze kleur! Verder ziet de fiets er superstrak uit. Heel chique, clean en niet te veel poespas. De bekabeling is bijvoorbeeld heel mooi weggewerkt onder de schuine buis. Ook werd ik meteen nieuwsgierig naar deze fiets door de riemaandrijving, waar ik nog nooit kennis mee had gemaakt.

De bekabeling van de Alpenchallenge is mooi weggewerkt.
De bekabeling is netjes weggewerkt onder de schuine buis.

Klaar om de BMC Alpenchallenge 02 ONE te testen

Vervolgens was het tijd om de fiets te testen. De fiets is netjes voor mij rijklaar gemaakt in de werkplaats, zodat ik alleen nog maar lichten hoefde te monteren op de BMC. Omdat een fitness fiets juist bedoeld is voor de forens leek het me een goed plan om de eerste testrit meteen naar huis te fietsen na werktijd. Dat is een kleine 20 kilometer en voor mij een flinke afstand. Normaal gesproken doe ik er ongeveer met het openbaar vervoer een uur over van kantoor naar huis, dus ik was benieuwd hoe lang ik er op mijn BMC over zou doen.

Ik besluit iets eerder weg te gaan van werk. Het wordt deze tijd van het jaar nou eenmaal vroeg donker en ik moet nog een stuk door het bos fietsen. Omdat het best koud is pak ik mezelf dik in: dikke winterjas, sjaal en handschoenen. Op de parkeerplaats zet ik Google Maps en een muziekje aan en na wat complimentjes van voorbij fietsende collega’s over mijn mooie testfiets ben ik klaar om de weg op te gaan!

Door het strakke design van de BMC Alpenchallenge 02 ONE zul je veel complimentjes over je fiets krijgen.

On the road

Van te voren had ik me voorgenomen om niet te snel te fietsen. Ik had die avond geen plannen dus ik kon rustig aan doen. Maar ik merkte al snel dat rustig aan doen geen optie was. Ik trapte niet veel harder dan normaal, maar binnen no-time kwam ik in het centrum van Arnhem aan. Helaas kon ik hier niet zo hard fietsen als tijdens het eerste deel van de route, omdat je in de stad nou eenmaal meer moet uitkijken voor overstekende voetgangers, scooters en auto’s.

Met de Alpenchallenge 02 ONE kom je zowel snel als relax aan op je bestemming.

Nadat ik Arnhem uitreed kwam het deel van de route waar ik het meeste tegenop zag: een aantal flinke heuvels waar ik als scholier geen positieve ervaringen mee had. Maar al snel merkte ik dat deze heuvels weinig meer voorstellen op zo’n lichte fiets. Nadat ik zelfs een vrouw inhaalde op een elektrische fiets begon ik er echt plezier in te krijgen. Intussen was het zelfs zachtjes gaan regenen, maar ook dat maakte me niet meer uit. Bovenaan de berg ben ik even gestopt om mijn sjaal af te doen. Koud had ik het zeker niet meer.

Veiligheid boven alles

Wanneer je besluit om deze fiets aan te schaffen zorg er dan zeker voor je dat je een fietsbel aanschaft. Ten eerste is het verplicht om met een fietsbel te fietsen op de openbare weg. Ten tweede is de BMC Alpenchallenge zo snel en stil dat het wel zo veilig is dat je even belt voor je iemand inhaalt. Dat de fiets zo stil is komt door de riemaandrijving. Pas als je eenmaal een riemaandrijving hebt geprobeerd, valt op dat een fiets met een traditionele fietsketting met tandwielen veel meer geluid maakt. Een riem blijft stil, ook als er vuil of zand op zit.

Riemaandrijving BMC Alpenchallenge
Een riemaandrijving zorgt ervoor dat je fiets ontzettend stil is.

Het voordeel van de heuvel op fietsen is dat je daarna lekker naar beneden mag scheuren. Op mijn oude stadsfiets vind ik dit al heerlijk, maar op deze fiets werd ik er al helemaal blij van. Ik ging zo hard naar beneden, dat ik halverwege zelfs even schrok. Ik fietste namelijk zonder helm en had geen idee dat ik zo hard naar beneden zou gaan. Met een fietshelm fietsen op een fitness fiets is dan ook zeker geen overbodige luxe! Dankzij de Shimano hydraulische schijfremmen kon ik vol vertrouwen naar beneden.

Hydraulische schijfremmen
Dankzij de Shimano MT500 schijfremmen sta je snel stil als het nodig is.

Even wennen

Na een kilometer of 10 moest ik even een pauze inlassen. Niet omdat ik te moe was, maar omdat ik inmiddels flink last had gekregen van het ´harde´ zadel. Als eigenaar van een stadsfiets ben ik niet gewend om op dit type zadel te fietsen. Het was dus even wennen! Als je deze fiets voor langere afstanden wil gebruiken, raad ik dan ook zeker aan om fijn zittende fietskleding te dragen. Voor korte ritjes naar bijvoorbeeld de supermarkt kun je gerust een spijkerbroek dragen.

Het Selle Royal 2080 URN zadel kan even wennen zijn als je nog nooit op een fitness fiets of racefiets hebt gezeten.

De laatste paar kilometers naar huis bestonden voornamelijk uit vlakke wegen en ook kon ik nog een paar keer hard naar beneden. Wat me zelfs een beetje een adrenalinekick gaf. Ook het schakelen was aan het begin nog even wennen. Mijn eigen fiets bevat 24 versnellingen, terwijl de Alpenchallenge er ´maar´ 8 heeft. Hoewel de meeste sportieve fietsen meer versnellingen hebben, kun je met de Shimano Alfine 8 shifters prima schakelen. Naast fietsen op de geasfalteerde wegen kun je met de 35 mm banden van Continental (Contact Speed) ook heel goed over onverharde wegen scheuren.

Met de Shimano Alfine 8 shifters kun je snel en gemakkelijk schakelen.

Snel thuis

Eenmaal thuis aangekomen was ik moe maar voldaan. Daarnaast heb ik er, inclusief twee pauzes, ook nog eens korter over gedaan dan met het openbaar vervoer. Veilig berg ik de BMC op in de schuur. Een bijkomend voordeel van een riemaandrijving is dat je er nauwelijks onderhoud aan hebt. Als de riem vies is kun je even met een doekje het zand eraf halen. Je hebt dus verder geen omkijken meer naar het schoonmaken en smeren van je ketting. Mijn volgende testrit kon ik dus zo weer op de Alpenchallenge springen, ideaal!

Spatborden BMC Alpenchallenge 2 ONE
Door de spatborden blijven je kleren ook nog eens schoon.

BMC Alpenchallenge: een aanrader?

Zoals ik aan het begin van deze blog al aangaf zijn mijn ervaringen op een sportieve fiets op één hand te tellen. Ik sluit ook zeker niet uit dat ik er één aanschaf in het voorjaar. Mijn ervaring met de BMC Alpenchallenge heeft daar zeker aan bijgedragen.

De fiets is naar mijn mening heel geschikt voor mensen die op de fiets naar het werk willen of voor mensen die in stijl aan hun conditie willen werken, maar iets comfortabeler willen zitten dan op een racefiets. Om de langere fietstochten nog een stuk comfortabeler te maken, raad ik wel aan om goede fietskleding aan te schaffen. Een fietsbroek met zeem zit dan namelijk een stuk comfortabeler dan een schurende spijkerbroek.

Fietsen in normale kleding kan prima als je een kort ritje wilt maken.
Kleine afstanden door de stad kun je prima afleggen in normale kleding.

Ook voor mensen die geen zin hebben om hun fiets te onderhouden is deze fiets ideaal. Door de riemaandrijving heb je een stuk minder onderhoud aan je fiets en kun je de fiets in alle weersomstandigheden gebruiken. Dat maakt de Alpenchallenge een ideale woon-werkfiets voor in de winter. Kortom, ik ben fan van de BMC Alpenchallenge 02 ONE! Hij is snel, licht, onderhoudsvrij, stil én duurzaam!

Pluspunten BMC Alpenchallenge 02 ONE

Met de 35mm banden lekker snel en comfortabel over verharde én onverharde wegen rijden.
Onderhoudsarme en stille riemaandrijving
Een mooi en opvallend aluminium frame

Minpunten BMC Alpenchallenge 02 ONE

Bij lange fietstochten zul je fietskleding moeten gebruiken door het standaard zadel dat erop zit.
Praktische onderdelen als een standaard, verlichting en/of slot zitten er niet standaard op.

 

Deel dit bericht
Eva van den Berg

Eva van den Berg

Sinds ik bij Mantel werk, schrijf en lees ik dagelijks veel over fietsen. Daarnaast mag ik ook nieuwe producten uittesten. Dit zorgt ervoor dat het steeds meer begint te kriebelen om mijn eigen collectie fietsen uit te breiden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de inhoud van mijn schuur er over een paar jaar uitziet. Gelukkig heb ik thuis een grote schuur!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gerelateerde berichten


Meest gelezen