Deel dit bericht

Wat zijn de beste 4-seizoenen racefiets banden? De favorieten vergeleken

17 September 2018

In de herfst gaan de temperaturen weer omlaag en de bladeren vallen naar beneden. Het weer laat het gelukkig nog wel toe om lange ritten te maken. Maar dan wil je wel op alles voorbereid zijn. Voor deze omstandigheden heb je speciale banden en ze worden vaak all-season racefietsbanden of 4-season banden genoemd. Maar wat zijn de beste 4 seizoenen racefiets banden? Kees zet zijn vier favorieten op een rij.

We schreven eerder al over de beste racefiets banden. Maar met regen, kou en gladheid hebben veel wielrenners behoefte aan een racefietsband die wat meer aan kan.

Continental was de eerste racefietsbanden fabrikant die met een echte 4 seizoenen band kwam. Voor veel wielrenners nog steeds de eerste keuze.
Continental was de eerste racefietsbanden fabrikant die met een echte 4 seizoenen racefiets band kwam. Voor veel wielrenners nog steeds de eerste keuze.

En daar komen de 4 seizoenen racefiets banden om de hoek kijken. Het zijn high-end racefietsbanden die meer grip en een hogere lekbestendigheid bieden dan zomerbanden.

De verhoogde grip bij 4 season racefietsbanden is te danken aan een zachtere rubbercompound. Die is dan ook nog eens beter lekbestendig en er is een extra breakerlaag om lekrijden te voorkomen.

De 4 seizoenen racefiets banden op een rij.
De 4 seizoenen racefiets banden op een rij.

Dat zijn twee belangrijke punten waar je tijdens winterse ritten veel voordeel aan hebt. Maar er zitten ook nadelen aan all-season racefietsbanden. Zo slijten ze door die zachtere compound wel sneller en zijn ze vaak wat stugger dan de zomerse varianten.

Maar de voordelen wegen ruimschoots op tegen de nadelen. We zetten de 4 beste 4 seizoenenbanden volgens Kees voor je op een rij.

De Continental Grand Prix 4 Season - De eerste

De Continental Grand Prix 4 Season was in 2015 echt revolutionair. Een gaaf uiterlijk, goede grip en uitstekende lekbestendigheid maakte deze 4 Season racefietsband al gelijk de lieveling van het zondagspeloton.

De Continental Grand Prix 4 Season is een bekende voor veel wielrenners. Het opvallende rode patroon op de wangen moet wel net bij je fiets passen.
De Continental Grand Prix 4 Season is een bekende voor veel wielrenners. Het opvallende rode patroon op de wangen moet wel net bij je fiets passen.

De Vectran Breaker laag laat maar weinig steentjes door en zorgt voor een optimale lekbestendigheid. Door het gebruik van extra antilek-lagen worden fietsbanden vaak een stuk stugger. Maar bij de Continental 4 Seasons valt dat reuze mee. Het is verre van de stugste, dankzij de Black Chilli Compound.

Michelin Power All Season - meer grip

Na het succes van de 4 seizoenen racefietsband van Continental kwam Michelin met de Power All Season racefietsband. Deze is minder soepel dan de racefietsbanden van Continental, maar geeft wel meer grip in natte omstandigheden.

De Michelein Power All Season kun je met een fijne lage bandendruk rijden.
De Michelein Power All Season kun je met een fijne lage bandendruk rijden.

Vanaf het eerste moment geeft hij veel vertrouwen en dat is zeker wat waard. De Aramid Protek+ antileklaag voorkomt lekrijden en dat doet hij prima.

De grip van de Michelins is uitstekend.
De grip van de Michelins is uitstekend.

De banden zijn gemaakt om iets zachter te rijden dan wat je misschien gewend bent. De maximale druk is namelijk 7,5 bar. Ik vond de banden persoonlijk het lekkerste rijden bij 6,5 bar.

Pirelli Velo 4s - de nieuwe standaard

Pirelli heeft afgelopen jaar wat mij betreft de nieuwe standaard op de markt gebracht. De ervaring uit de Formule 1 zie je direct terug bij deze racefietsbanden. Dat Max Verstappen aan de weg plakt op een zeiknat circuit heeft hij deels te danken aan dit rubber.

Pirelli verraste afgelopen jaar veel mensen door met een racefietsband te komen.
Pirelli verraste afgelopen jaar veel mensen door met een racefietsband te komen.

De Pirelli Velo 4s racefietsbanden zijn licht en hebben een lage rolweerstand. De lekbestendigheid is wel minder dan van de andere 4 seizoenen racefietsbanden in deze vergelijking.

De 4 seizoenen racefiets banden van Pirelli danken hun grip aan de ervaringen van Pirelli bij de Formule 1.
De 4 seizoenen racefiets banden van Pirelli danken hun grip aan de ervaringen van Pirelli bij de Formule 1.

Die lekbestendigheid is nog wel veel beter dan bij zomerbanden, maar het is wel een minpunt. Pirelli zelf noemt het zelf een Grand Fondo racefietsband. Gemaakt voor ellenlange tochten waar je wel wilt presteren.

Vittoria Corsa Control - de late binnenkomer

Net voor het schrijven van deze vergelijking komt er een nieuwkomer en geen kleintje. Vittoria heeft de vertrouwde Corsa op het loopvlak meer profiel en een extra dikke rubberlaag gegeven. Het resultaat; De Vittoria Corsa Control.

Vittoria bracht net op tijd hun 4 seizoenen racefiets band uit. En wat voor een!
Vittoria bracht net op tijd hun 4 seizoenen racefiets band uit. En wat voor een!

Deze racefietsband van Vittoria doet precies wat je van hem mag verwachten. De fietsband heeft een prachtig karkas met een gelijmd profiel.

Het profiel op de Vittoria Open Corsa racefietsbanden is duidelijk anders dan die van de concurrenten.
Het profiel op de Vittoria Open Corsa racefietsbanden is duidelijk anders dan die van de concurrenten.

Je voelt dat hij iets stugger is dan de gewone versie, maar het blijft bijzonder mooi. Een flinke verbetering is de kleur. Bruin is bruin gebleven. Maar het zwarte is nu geen viezig grijs meer. Het is echt zwart geworden en het ziet er verschrikkelijk mooi uit. Op de foto zie je de volledig zwarte versie.

Tijd om de eigenschappen van deze 4 racefietsbanden op een rij te zetten. Voor het nemen van de maten heb ik de 2018 versie Fulcrum Racing Quattro Disc. De binnenmaat van de velg is 17mm.

Vergelijking tussen de beste 4 seizoenen racefiets banden

ContinentalMichelinPirelliVittoria
Lekbestendigheidnog niet bekend
Rolweerstand
Grip
Duurzaamheidnog niet bekend
Soigneerfactor
Breedte (mm)26.32526.426.9
Hoogte (mm)23.322.824.323.7
Gewicht (gr.)228267217273

Welke 4 seizoenen racefiets banden moet ik nu hebben?

Deze 4  racefiets banden beconcurreren elkaar sterk. De Pirelli P Zero Velo 4S wint makkelijk als het gaat om rolweerstand en grip. Dit is de snelste band voor het voorjaar. Ideaal als je op zoek bent naar prestaties in wisselende omstandigheden

De Continental Grand Prix 4 Season mixt lekbestendigheid uitstekend met grip. Ze staan bekend om hun prestaties in koude en natte omstandigheden. Eigenlijk is dit de alleskunner voor toerrijders.

Continental was de eerste met een 4 seizoenen racefiets band en ze hebben dus veel navolging gekregen.
Continental was de eerste met een 4 seizoenen racefiets band en ze hebben dus veel navolging gekregen.

Als trainingsband heb je aan de Michelin Power All Season een hele goede. Het extra rubber en de antileklaag brengen het gewicht omhoog, maar ze maken het ruimschoots goed als je kijkt naar lekbestendigheid.

Te nieuw maar vol verwachtingen rijden we nu met de Vittoria Corsa Control. Collega’s van me noemen het al hun nieuwe lievelingsband. De lekbestendigheid moet zich nog bewijzen en ook over de duurzaamheid kan ik niks zeggen maar alleen de looks maken het al een plaatje om te zien!

Continental Grand Prix 4 Season

€ 44,95

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Kees Neijenhuis

Kees Neijenhuis

Enthousiast Trailrunner en Mountainbiker. Ik hou van het buiten sporten! Daarnaast heb ik een zwak voor mooie producten en vakmanschap. Rij op een Trek Top Fuel 9.7 SL 2018

Gerelateerde berichten

De beste mountainbikes van 2023 [koopgids]

4 Augustus 2023

Als gepassioneerde mountainbiker wil je natuurlijk de perfecte fiets voor jouw avonturen vinden ...

Winter fietsschoenen voor frisse, koude en ijskoude dagen op de MTB en racefiets [Koopgids]

13 December 2022

In de winter stel je meer eisen aan je fietsschoenen. Bijna niets is vervelender dan fietsen met koude en natte voeten ...

Winter fietshandschoenen - Welke fietshandschoenen heb ik nodig deze winter? [Koopgids]

28 November 2022

We kennen het allemaal wel: je stapt de deur uit om lekker een stuk te gaan wielrennen of mountainbiken en je komt er ...