Deel dit bericht

Waarom een fietsslot met een ART-Keurmerk?

Het ART-keurmerk kom je vaak tegen op fietssloten, maar wat betekent het precies? In deze blog leggen we uit wat het ART-keurmerk inhoudt en wat voor effect het heeft op je fietsverzekering.

Het ART-keurmerk is een samenwerking van de ANWB, BOVAG, RAI en verzekeraars met als doel om fietsendiefstal zo veel mogelijk te voorkomen. Samen bepalen ze precies aan welke eisen een goed fietsslot moet voldoen om het ART-keurmerk te krijgen.

ART-keurmerk sloten
Dit AXA fietsslot heeft een ART-Keurmerk met twee sterren.

Als fietser weet je dus dat een slot goed is en het dieven moeilijk maakt. En hoe moeilijk, dat hangt af van het aantal sterren dat een slot van het ART-keurmerk krijgt.

Het ART-keurmerk

Wanneer een slot voldoet aan de gestelde eisen, wordt het allereerst ingedeeld in soorten fietssloten. Sloten met een ART-keurmerk zijn opgedeeld in verschillende categorieën zoals kettingsloten en ringsloten.

ART-keurmerk sloten
Twee van de vijf sterren.

Ook krijgt een slot een aantal sterren toegewezen. Hoe meer sterren een fietsslot heeft, hoe hoger de beveiliging is van je (brom)fiets of motor. Een fietsslot met vijf sterren heeft het hoogste beveiligingsniveau wat Stichting ART uitgeeft.

★☆☆☆☆ is minimale beveiliging (meeneembeveiliging)
★★☆☆☆ voor fietsen
★★★☆☆ voor brom- en snorfietsen
★★★★☆ voor motorfietsen (onderweg)
★★★★★ voor motorfietsen (thuis gestald)

Diefstalverzekering en ART-certificering

Wanneer je een fiets wilt verzekeren tegen diefstal zitten hier vaak eisen aan vast. Een slot met een ART-keurmerk is vaak noodzakelijk om een diefstalverzekering af te sluiten.

Bij diefstal moet je altijd de twee originele sleutels die bij het fietsslot geleverd worden kunnen laten zien. Verzekeraars accepteren duplicaat sleutels vaak niet. Het is dus verstandig altijd kopietjes te maken en te gebruiken en de twee originele sleutels thuis te bewaren.

Je kunt in de polisvoorwaarden van jouw verzekering lezen welke ART-certificering voor die verzekeraar voldoende is. Het kan zelfs zijn dat je meerdere maatregelen moet nemen om volledig verzekerd te zijn.

Sommige verzekeraars eisen bijvoorbeeld dat je een insteekketting gebruikt om je fiets vast te zetten aan een object zoals een fietsenrek om volledig verzekerd te zijn.

ART-keurmerk sloten
Tip: Zet je fiets op slot met het ventiel bij het slot. Fietsendieven moet vaak het slot forceren om het open te maken. Wanneer het ventiel tegen het slot aanzit is de kans groter dat de band lek raakt door het forceren van het slot. Zo is de kans groter dat de fietsendief jouw mooie tweewieler overslaat.

Helaas staat je fiets ook niet altijd veilig in je garage of schuur. Zet daarom altijd je fiets op slot wanneer je deze stalt in de garage of schuur. Op die manier ontmoedig je fietsendieven wellicht gelijk als ze zien dat je fiets op slot staat.

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Kenneth Busser

Kenneth Busser

Ik ben een recreatieve fietser die zich meer bezighoudt met computers en gadgets dan supersnelle tijden. Ik heb al meer dan 10 jaar dezelfde Trek racefiets, maar Single Speed fietsen hebben ook mijn interesse. Fietsen doe ik graag met vrienden, maar ik hoef niet altijd de snelste te zijn. Binnen Mantel verantwoordelijk als Productmanager Accessoires.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 fietser over “Waarom een fietsslot met een ART-Keurmerk?”

  1. Goede morgen Heer/Mevr

    heb een vraag heb een nieuwe e-bike gekocht merk DUTCH me vorige was ook een DUTCH hat een abus slot heb toen een nieuwe insteek ketting
    type ABUS D 58292 op me nieuwe e-bike zit ook een ABUS slot nu me vraag nu is me insteek ketting wat in me fiets slot tekort hoe kan dat
    bij voor baad dan Dunschoten

Gerelateerde berichten


Meest gelezen