Alpe d'huzes tips: voorbereiding van het materiaal
Deel dit bericht

Alpe d'huzes tips: voorbereiding van het materiaal

22 Mei 2013

Deel 1 van de tips voor de voorbereiding van het Alpe d'huzes evenement.

Woensdag 5 en donderdag 6 juni is het weer zo ver, het fiets evenement Alpe d’huzes wordt weer verreden. Voor veel mensen een dag waarvoor hard getraind is en al bijna een jaar lang naar toe geleefd wordt. Door sommige wordt er nog hard getraind om het juiste vormpeil te behalen. Andere zijn bezig om de puntjes op de i te zetten.

Nog drie weken voordat de eerste dag is en voor veel deelnemers zal het niet lang meer duren voordat zij afreizen naar Frankrijk.In de komende weken zullen wij een aantal blogs plaatsen met onze 6 tips voor de perfecte voorbereiding op het evenement. De fysieke en conditionele voorbereiding zitten er natuurlijk al bijna op daarom zullen onze tips zich voornamelijk richten op de categorieën materiaal, voeding en kleding zodat je tijdens de dag zelf niet voor onverwachtse verrassingen komt te staan.

Hieronder de blogs

Voorbereiding van het materiaal Deel 1

Voorbereiding van het materiaal Deel 2

Welke reserve onderdelen neem ik mee

Welke kleding neem ik mee

Voeding

Drinken

page?image_id=5544

Voorbereiding van het Materiaal deel 1

Het voorbereiden van je materiaal, in deze blog zal ik in gaan op verzetten keus. Voor veel mensen is de keus van het juiste verzet omstreeks Alpe d'huzes lastig. Één keer een berg op rijden is iets heel anders dan Zes keer.
De drie merken Shimano, Campagnolo en Sram bieden elk hun eigen oplossing voor dergelijke problemen.

Triple

Het breedste scala aan mogelijkheden biedt een Triple verzet. Ofte wel drie bladen voor. Zowel Shimano als Campagnolo bieden tegenwoordig de mogelijkheid om met een triple te gaan werken.
Het nadeel van een triple is dat de kosten erg hoog zijn als je niet al met een triple rijdt. Er moet veel vervangen worden om dit werkend te krijgen en bij Sram is de mogelijkheid er helemaal niet.
Het kleinste blad van een standaard triple is een 30. Standaard kan dit gecombineerd worden met een 11-28 cassette of een 12-29 cassette in het geval van Campagnolo.  Voor veel fietsen die met een triple zijn afgemonteerd geldt dat zij een 12-25 cassette hebben gemonteerd. Met een cassette wissel, kan dus een nog ruimer bereik worden op behaald.

 Dubbel & Compact

Dan zijn er nog twee mogelijkheden over. Je rijdt met een dubbel of je rijdt met een compact. In beide gevallen rij je met twee bladen voor. Bij een dubbel bestaat je kleinste blad meestal uit 39 tanden en je grootste blad bestaat meestal uit 52 of 53 tanden. De  bladboutjes van een dubbel hebben een diameter van 130 mm ook wel de steek genoemd. Deze bladboutjes voorkomen dat je kleiner kan dan de 39 tanden. De 39 is erg geschikt voor gebruik in Nederland maar in de bergen kan dit erg zwaar zijn.  Veel al wordt hier voor de keuze gemaakt om een compact te monteren. De mogelijkheden  van een compact zijn groter dan die van een dubbel. doordat de diameter van de bladboutjes kleiner is, kan hier een kleiner blad op. De meeste compact cranks zijn uitgerust met een 34 tands binnenblad. Dit in combinatie met een 11-28 is bijna even licht als de standaard triple set up een 30 als binnenblad en een 12-25 standaard cassette.

Mocht je met een compact toch nog lichter willen dan biedt Shimano tegenwoordig de optie om een 12-30 cassette te monteren. Deze cassette heeft alleen een beperking, Shimano raadt aan hiervoor een andere derailleur te plaatsen dit is een derailleur die iets anders ontworpen is waardoor deze ver genoeg naar achter kan komen om het laatste kransje te schakelen.

Voor de mensen die met Sram  rijden zijn er ook meerdere mogelijkheden. Sram biedt een standaard derailleur die tot maximaal 28 tanden achter schakelt en een zo genaamde Wifli derailleur die de mogelijkheid biedt om een cassette te nemen die oploopt tot maximaal 32 tanden. Dit is zelfs nog lichter dan een triple verzet met een 28 tands cassette.

De wifli derailleur werkt helaas alleen met Sram shifters en is niet te gebruiken op Shimano shifters.

Veel al is het aan te raden om ook de ketting te vervangen als je cassette gaat wisselen. ten eerste omdat de ketting vaak is ingesleten op de oude cassette en ten tweede omdat de ketting wat langer moet zijn.

Genoeg keuzes waar vooraf goed over nagedacht moet worden en die wellicht verdere vragen opwerpen, mocht er verder advies nodig zijn dan horen we het graag.

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Dirk Jan van Straaten

Dirk Jan van Straaten

Gerelateerde berichten

10 redenen waarom de herfst het leukste fietsseizoen is!

2 Oktober 2024

Het is weer voorbij die mooie zomer. De meeste mensen balen hier als een stekker van en kijken erg op tegen de herfst ...

Bone conduction met een krachtige bas: Shokz lanceert de nieuwste Openrun Pro 2

4 September 2024

Het nieuwe flagship model van Shokz, de Openrun Pro 2 is zojuist gelanceerd ...

Haal het maximale uit je woon-werk ritten met Ortlieb fietstassen

27 Augustus 2024

Elke dag komen wij, samen met veel van onze collega’s, lekker met de fiets naar het werk ...