Deel dit bericht

Wat is de beste e-bike middenmotor voor jou? [Koopgids]

4 September 2020

Elektrische fietsen met middenmotoren worden steeds populairder. En dat is ook niet zo gek, aangezien e-bikes met dit een type motor een fijne fietservaring geven. Doordat de motor geplaatst is in de trapas is er sprake van een juiste gewichtsverdeling, waardoor de ondersteuning van een middenmotor natuurlijk aanvoelt. Maar welk type en welk merk middenmotor past nou het best bij jou? In deze blog bespreken we de bekendste merken middenmotoren voor de elektrische stadsfiets.

Voordat we de verschillende merken e-bike motoren uitlichten, is het handig om de termen ´maximaal koppel´ en ´maximale aandrijving´ eerst even uit te leggen. Het maximale koppel is de daadwerkelijke kracht die een middenmotor kan leveren. Deze kracht wordt gegeven in Newtonmeters (Nm). Hoe hoger het koppel, hoe meer kracht de motor levert in de draairichting.

middenmotor
Middenmotoren worden steeds populairder.

Toch hoeft een middenmotor met een hoog koppel niet altijd beter te zijn dan een motor met een laag koppel. Middenmotoren met een hoog koppel kunnen bijvoorbeeld veel trapondersteuning geven wanneer je een flinke heuvel opfietst. Het nadeel hiervan is dat de accu sneller leeg gaat en de actieradius vermindert. Je kunt dan dus een minder lange afstand afleggen met maximale trapondersteuning dan met een motor met een lager koppel. Het ligt er dus ook aan op welk terrein jij je e-bike wilt gaan gebruiken. Het maximale vermogen is het koppel vermenigvuldigt met de draaifrequentie. Sommige motoren kunnen sneller draaien dan anderen. Het vermogen wordt weergegeven in Watt (W).

Bosch middenmotoren

Wie aan middenmotoren voor de elektrische fiets denkt zal misschien wel als eerst bij Bosch uitkomen. Dat komt voornamelijk omdat de Bosch middenmotoren bekendstaan als degelijk en stil. Inmiddels heb je bij Bosch een ruime keuze uit middenmotoren. We bespreken de meest voorkomende Bosch middenmotoren voor de elektrische stadsfietsen, namelijk de Active Line en Active Line Plus.

Bosch Active Line

De Bosch Active Line motor biedt ondersteuning voor mensen die voornamelijk in de stad fietsen en af en toe de vlakke wegen in de stad willen omruilen voor licht heuvelachtig terrein. De motor heeft een trekkracht van 40 Nm. De maximale aandrijving van deze motor is 250%. Dat betekent eigenlijk dat de kracht die je erin stopt maximaal 2,5 keer wordt vergroot.

Bosch Active Line middenmotor
De Active Line motor is de lichtste Bosch middenmotor, slechts 2,9 kilogram.

De motor bevat kunststof tandwielen, wat ervoor zorgt dat de motor erg weinig geluid produceert. Door deze tandwielen kun je er ook niet non-stop lange afstanden mee fietsen, waardoor de motor toch het meest geschikt is voor een stadsfiets. De software zorgt ervoor dat de ondersteuning voornamelijk plaatsvindt in de lagere snelheid. Zo word je goed op gang gebracht en blijf je goed op gang. Ook kun je er heel goed mee fietsen terwijl de ondersteuning uitstaat en ondervind je weinig weerstand. Bij de oudere Bosch motoren was deze weerstand een stuk groter.

Bosch Active Line Plus

De Active Line Plus is iets krachtiger dan de Active Line middenmotor. Deze motor heeft namelijk een trekkracht van 50 Nm. De motor is dan wel krachtiger, maar niet per se duurzamer. Ook deze motor is geschikt voor stadsgebruik. Wil je de motor aan een derailleurversnelling koppelen? Dan kan er zelfs 270% ondersteuning worden gegeven. Ook voor deze motor geldt dat je er niet al te veel kilometers mee kunt fietsen, omdat de kunststof tandwielen dan slijten. De Active Line Plus is 0,3 kg zwaarder dan de Active Line motor, namelijk 3,2 kg.

Bosch Active Line Plus middenmotor
De ondersteuning die je krijgt met deze Bosch Active Line Plus middenmotor voelt erg natuurlijk aan.

Bosch middenmotoren voor de sportieve fiets en bakfiets

Natuurlijk vind je in andere typen fietsen ook andere (krachtigere) Bosch middenmotoren. Zo vind je de Bosch Cargo Line in bijvoorbeeld elektrische bakfietsen en wordt de Bosch Perfomance Line voornamelijk toegepast op de sportievere elektrische fietsen. In onderstaande tabel vind je meer informatie over de verschillende Bosch motoren.

Naam motorMaximaal koppelMaximale aandrijvingZwaarst aangeraden terrein
Active Line40Nm250%Stad
Active Line Plus50Nm270%Platteland
Cargo Line85Nm400%Stad (Bakfiets)
Cargo Line Speed85Nm400%Stad (Bakfiets)
Performance Line65Nm300%Heuvels
Performance Line Speed (tot 45km/u)85Nm340%Heuvels
Performance Line CX85Nm340%Bergen

Shimano Steps middenmotoren

Shimano gaat met haar Steps systeem de concurrentie aan met de Bosch middenmotoren en heeft motoren voor zowel de elektrische stadsfiets als voor de meer sportievere e-bikes. We hebben de populairste Shimano Steps motoren voor je op een rijtje gezet.

Shimano Steps E5000

De E5000 is de nieuwste budget motor van Shimano en wordt ook wel de concurrent van de Bosch Active Line genoemd. Door de zachtere tandwielen aan de binnenkant maakt de motor zo goed als geen geluid meer. De crankbladen zijn ook groter geworden zodat de fiets steeds weer een stapje meer op een normale fiets kan lijken. De motor weegt maar 2,5 kg en wordt voornamelijk gebruikt op stadsfietsen. De maximale ondersteuning is 200% en bij deze motor kun je ook nog eens kiezen voor het type ondersteuning: Comfort, Sportive of Custom. Door het lichte gewicht kun je met deze motor dus ook nog prima een ritje door de stad maken zonder ondersteuning.

Shimano middenmotor
De Shimano Steps E-5000 middenmotor is het lichtste en stilste systeem van Shimano.

Shimano Steps E6000

De E6000 was voor de komst van de E6100 lange tijd de standaardmotor van Shimano. De motor heeft een maximaal koppel van 50 Nm, waardoor je net wat meer ondersteuning hebt dan bij de E5000. De maximale aandrijving van deze fiets is 230%. Deze motor weegt wel wat meer dan de E5000, namelijk 3,2 kg. Een fiets met deze motor kan goede prestaties leveren in alle weersomstandigheden.

Shimano Steps E6100

Eind 2018 is de E6100 op de markt gebracht, een upgrade van de E6000. De nieuwe E6100 is een grote verbetering op het gebied van efficiëntie. De motor is namelijk stiller en 20% zuiniger dan de E-6000 motor en het koppel is gestegen naar 60Nm. Ook het gewicht is teruggebracht tot 2,88 kg.

Naam motorMaximaal koppelMaximale aandrijvingZwaarst aangeraden terrein
Steps E500040Nm200%Stad
Steps E600050Nm230%Platteland
Steps E610060Nm230%Heuvels

Bafang middenmotoren

De Bafang middenmotoren vind je voornamelijk op fietsen van Cortina en hebben een erg goede prijs-kwaliteitsverhouding. Een Bafang middenmotor is krachtig, betrouwbaar en geeft een natuurlijk aanvoelende trapondersteuning. De Bafang middenmotoren die wij het meest verkopen zijn de M300 en de M420.

Bafang M300


De M300 middenmotor van Bafang heeft een koppel van 80 Nm en is voorzien van een rotatiesensor. Dat houdt in dat er gekeken wordt of de pedalen draaien en niet naar hoeveel kracht er op wordt gezet. Wel moet je de trappers ronddraaien voordat de ondersteuning is ingeschakeld. De motor is 3,6 kg en dus iets zwaarder dan bovengenoemde middenmotoren.

Bafang middenmotor
Met de krachtige Bafang M420 middenmotor kun je op elk terrein gaan fietsen.

Bafang M420

In tegenstelling tot de M420 is de middenmotor voorzien van zowel een rotatiesensor als een krachtsensor. Dit zorgt voor een natuurlijk fietsgevoel waardoor het altijd lijkt alsof je met de wind in je rug fietst. Daardoor is deze motor ook heel geschikt om mee in de bergen te fietsen. Deze Bafang middenmotor is iets zwaarder dan de motoren van andere merken, namelijk 3,6 kg. Een ander nadeel is dat de Bafang motoren op de hoogste ondersteuningsstand wat meer geluid produceren.

Naam motorMaximaal koppelMaximale aandrijvingZwaarst aangeraden terrein
M30080NmN.b.Stad
M42080NmN.b.Bergen

Giant SyncDrive middenmotoren

De SyncDrive middenmotoren worden geproduceerd door Yamaha en vind je op veel Giant e-bikes terug. De Giant SyncrDrive middenmotor is het populairst voor de elektrische stadsfiets.

Giant SyncDrive Life

De SyncDrive Life motor vind je op veel Giant elektrische stadsfietsen. De motor heeft een maximaal koppel van 60 Nm, wat best veel ondersteuning is voor een stadsfiets. De SyncDrive Life beschikt over 5 ondersteuningsstanden en heeft een maximale aandrijving van 300%. Ook beschikt de motor over een Smart Modus, die zelf bepaalt op welke stand jij het best kunt fietsen. Ten slotte is deze motor erg stil en licht van gewicht. Ook heeft deze motor een meeloopondersteuning tot wel 5km/h.

Giant SyncDrive middenmotor voor sportieve fietsen en elektrische hybride fietsen

Naast deze motor voor de elektrische stadsfiets heeft Giant ook motoren voor andere type fietsen. Zo vind je de SyncDrive Sport motor bijvoorbeeld in elektrische hybride fietsen en de allerkrachtigste motor, de Giant SyncDrive Pro in bijvoorbeeld e-mtb’s. In onderstaande tabel vind je meer over deze motoren.

Naam motorMaximaal koppelMaximale aandrijvingZwaarst aangeraden terrein
SyncDrive Life60Nm300%Heuvels
SyncDrive Sport70Nm350%Heuvels
SyncDrive Pro80Nm360%Bergen

Panasonic GX Ultimate middenmotor

De Panasonic GX Ultimate middenmotor is voornamelijk te vinden in de e-bikes van Flyer. De motor heeft een maximaal koppel van wel 90 Nm en is zelfs al beschikbaar bij een lage trapfrequentie. Zo koppel je altijd iedere heuvel gemakkelijk op. Met maar 2,9 kg is deze middenmotor één van de lichtste in zijn soort.

E-bikes met voorwielmotor

Hoewel de middenmotor steeds populairder wordt zijn er ook zeker nog e-bikes te krijgen met een voorwielmotor. Het grote voordeel van een voorwielmotor is de prijs. E-bikes met een voorwielmotor zijn vrijwel altijd goedkoper dan elektrische fietsen met een middenmotor. Daarnaast is een voorwielmotor erg duurzaam, betrouwbaar en hebben veel mensen baat bij de lage instap op een e-bike met voorwielmotor. Bij middenmotoren is deze instap wat hoger, aangezien de motor in de trapas is verwerkt.

voorwielmotor
Een voordeel ten opzichte van de middenmotor is dat de voorwielmotor minder onderhoudsgevoelig is.

Maar er zitten zeker ook nadelen aan een elektrische fietsen met voorwielmotor. Omdat de motor in het voorwiel zit, word je als het ware naar voren getrokken. Een fiets met middenmotor zal daarom veel natuurlijker aanvoelen. Aan het sturen zul je dus even moeten wennen. Wil je meer voor- en nadelen lezen over de voorwielmotor of ben je benieuwd waar je nog meer op moet letten bij het kopen van een e-bike? Lees dan onze blog over e-bikes.

Onze populairste voorwielmotoren

Merk motorType motorMaximaal koppelMaximale aandrijvingZwaarst aangeraden terrein
E-motionD-light25NmN.b.Stad
CortinaEcomo15NmN.b.Stad
BafangH40030NmN.b.Stad

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Eva van den Berg

Eva van den Berg

Sinds ik bij Mantel werk, schrijf en lees ik dagelijks veel over fietsen. Daarnaast mag ik ook nieuwe producten uittesten. Dit zorgt ervoor dat het steeds meer begint te kriebelen om mijn eigen collectie fietsen uit te breiden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de inhoud van mijn schuur er over een paar jaar uitziet. Gelukkig heb ik thuis een grote schuur!

Gerelateerde berichten

Ontdek de nieuwe Bliz fietsbrillen: Scandinavisch design voor maximale bescherming en stijl

18 April 2024

Bliz fietsbrillen zijn speciaal ontworpen om te voldoen aan de eisen van veeleisende fietsers ...

Openingsevent: Vier het nieuwe fietsseizoen in Superstore Rotterdam

29 Februari 2024

Kom op zaterdag 23 maart langs bij Superstore Rotterdam en vier met ons de opening van het nieuwe fietsseizoen! Op 23 ...

De mooiste winterroutes op de (elektrische) fiets

2 Februari 2024

Ontdek de winter op de fiets ...