Deel dit bericht

Afstellen van je rugtas

26 Mei 2015

In dit TechCenter gaan we in op het juist afstellen van je rugtas. Een verkeerd afgestelde rugtas kan irriteren, beweegt onnodig veel en zit niet comfortabel. Als een rugtas goed afgesteld is, wordt het pakgewicht goed verdeeld en draagt deze licht en comfortabel.

Rugtas afstellen

Bij de meeste rugtassen kun je 3 delen stellen:

  • De heupband
  • De schouderbanden
  • De borstband

Een goed afgestelde heupband draagt 80% van het gewicht van de rugzak. Het meeste gewicht van de rugzak leunt dus op je heupen en hierdoor worden de schouders ontlast. De schouderbanden dragen 20% van het gewicht en zorgen ervoor dat de rugtas ook bij een hobbelige rit netjes tegen je rug blijft. Doordat er relatief weinig gewicht aan de schouderbanden hangt, kan deze zijdelings afzakken. Hierbij komt de borstband in actie, welke de schouderbanden mooi op hun plek houdt en de schouders hiermee ontlast.

1. Trek voor een juiste afstelling eerst de schouderbanden strak, zodat de rugtas comfortabel op je rug hangt. De heupbanden hangen hierdoor net boven je heupen.

2. Trek je schouders licht op en klik de heupband vast en trek deze aan. De heupband sluit om je heupen, waardoor als je je schouders laat zakken, het gewicht op de heupband steunt.

3. Trek de schouderbanden nog lichtjes aan, zodat de rugtas vlak tegen je rug komt te liggen. Trek deze niet té strak aan, denk er aan dat in de fietshouding de schouders nog iets naar voren komen.

4. Sluit als laatste de borstband. Zorg ervoor dat het elastiek niet helemaal strak komt te staan. De borstband hoort net boven de buik, onder de borst te sluiten.

Afstellen Shimano Rugtassen

Shimano heeft een afwijkend sluitsysteem vergeleken de meeste andere merken. Dit noemt Shimano het X-Harness. Hierbij wordt de heupband en schouderband midden voor de borst met elkaar verbonden. De banden sluiten zo als een X om je lichaam.

Shimano X-Harness type

Het afstellen van dit systeem doe je als volgt:

Maattabel Shimano tassen
Shimano Rugtas afstellen

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Laurens van Outheusden

Ik combineer het vaderschap met triathlon, waarbij de focus ligt op afstanden tot en met de halve triathlonafstand. Op de weg rijd ik op een Giant Propel Advanced of een Cortina met Yepp voorzitje ;-) en in het bos op een Trek X-Caliber 9. Bij Mantel ben ik werkzaam als projectmanager.

Gerelateerde berichten

Ontdek de nieuwe Bliz fietsbrillen: Scandinavisch design voor maximale bescherming en stijl

18 April 2024

Bliz fietsbrillen zijn speciaal ontworpen om te voldoen aan de eisen van veeleisende fietsers ...

Openingsevent: Vier het nieuwe fietsseizoen in Superstore Rotterdam

29 Februari 2024

Kom op zaterdag 23 maart langs bij Superstore Rotterdam en vier met ons de opening van het nieuwe fietsseizoen! Op 23 ...

De mooiste winterroutes op de (elektrische) fiets

2 Februari 2024

Ontdek de winter op de fiets ...